Medovka lekárska ∼ Melissa officinalis

Pochádza z Malej Ázie odkiaľ sa rozšírila aj k nám. Vo voľnej prírode rastie v južnej Európe. Medovka je ďalšia trvalka, ktorú si však musíte vypestovať pretože u nás vo voľnej prírode nerastie. Vypestovať sa dá zo semienka. Jednoduchšie je však zakúpiť si priesady. Rastie veľmi rýchlo a aj rýchlo sa aj rozrastá, čo umožňuje množenie delením starších rastlín. Je náročná na teplo a neznáša silné severné vetry. Práve preto by mala byť chránená práve zo severnej strany. Obľubuje pôdu dobre skyprenú, bohatú na humus. Dorastá až do výšky 80 cm. Koreň medovky je tvorený z vlásočníc, ktoré vyrastajú z hlavného koreňa. Dospelá rastlina vytvára statný krík. Stonky vyrastajú z koreňa sú hranaté a pevné, na ktorých rastú listy svetlo zelenej farby s jemnými chĺpkami. List sú vajcovitého tvaru s pílkovité na okraji. Rastú protistojne. Z pazúch listov vyrastajú a kvitnú obojpohlavné kvety väčšinou maslo-žltej farby alebo jemne do bledo-modra. Kvitne v júli a potom koncom augusta. A vonia krásne po mede (odtiaľ pochádza aj jej meno) a citróne.

Pestovanie

Ako som už spomínala medovku si môžete vypestovať zo semienka alebo delením starších rastlín či zakúpením priesad. Sadíme na jar a vyberáme slnečné, pred vetrom chránené miesto. Pred sadením je vhodné pôdu dobre okopať a zapracovať domáci kompost poprípade pridať hnojivo. Doprajeme jej pravidelnú zálievku kým sa priesada dobre nezakorení. Rastie pomerne rýchlo a ako smerom hore tak aj do šírky. Rozrastá sa za pomoci poplazkov. Preto je vhodné sadiť viac rastlín vedľa seba s odstupmi až 45 cm. Na jeseň je potrebný zostrih rastliny až 5-10 cm od koreňa. Na jar rastlinku opakovane striháme až ku koreňu a odstraňujeme odumreté stonky po zime a prihnojíme kompostom, ktorý jemne tak aby sme neporušili koreň zapracujem ku rastline. Po takomto strihaní a hnojení sa na jar krásne omladí a odvďačí sa vám bujným rastom.

Zber

Medovku striháme aj niekoľko krát počas sezóny. Prvý krát je to začiatkom júna (pri dnešných letách už aj skôr). Striháme nožnicami minimálne 10 cm nad zemou tak aby sme nestrihali drevnatú časť stonky. V opačnom prípade by medovka mohla počas leta vyschnúť a počas zimy vymrznúť. Druhý zber robíme po opakovanom vyrastení. Striháme celú vňať tesne pred kvitnutím. Pokaľ sa medovka dostala do štádia kvitnutia, môžete ju strihať aj sušiť, len obsah látok je vtedy oveľa menší. Medovka sa zbiera počas slnečného dňa. Je potrebné mať na pamäti, že s medovkou treba manipulovať veľmi opatrne, nakoľko pri zlej manipulácii černie resp. hnedne. A v tedy je vysušená droga bezcenná. Akú veľkú námahu pri zbere vynaložíme, tak takú veľkú pohodu pri čaji zužitkujeme.

Sušenie

Sušenie medovkovej vňate je najvhodnejšie na stách v jednej vrstve v dobre vetrateľnej miestnosti. Počas sušenia vňať neobraciame. Sušenie by malo trvať cca 6 – 8 dní. Prípadne môžeme dosušiť umelým teplom, pričom teplota nesmie byť vyššia ako 35oC. Farbu si musí zachovať zelenú až sivo-zelenú. Vňať inej farby vyradíme. Dobre vysušená droga musí šušťať pod rukami a jemne sa drobiť.

Uskladnenie

Suché vňate triedime – kontrolujeme farbu po vysušení a strhávame lístky zo stoniek, tak aby se si ich čo najmenej domrvili. Pretriedená droga je uchovávaná v tmavých nádobách s obmedzeným prístupom vzduchu. Zaistíme si tým znehodnotenie vysušenej drogy a máme istotu, že nám vydrží až do budúcej sezóny.

Obsahuje

List medovky obsahuje silice až 0,3% v ktorej je obsiahnutý do 50% citronelal, citral, citronelol a linalol. Ďalej je 45% zastúpená geraniola a 5% tvoria : triesloviny, horčiny, sliz, kyseliny (kávová, chlorogénová)

Vlastnosti : nervínium, sedatívum, spazmolytikum, stomachikum

Použitie

Samozrejme, že silica je najdôležitejšia na liečebné účinky. Pôsobí sedatívne na nervový systém. Medovkový čaj osladený kvalitným medom, je jednoducho úžasný nápoj pre dobrý a pokojný spánok. Okrem toho, čaj z medovky nám upokojí búšenie srdca, znižuje krvný tlak. Pomôže deťom pri záchvatoch kašľa a osvedčila sa aj pri liečbe čierneho kašľa. (Čierny kašeľ je v poslednej dobe dosť rozšírený). Najviac obsahových látok získame z macerátu v alkohole (tinktúra).

Recepty

Tinktúra z medovky lekárskej

Nastrihanú vňať natrháme na menšie kúsky a vložíme do pohára do 2/3 a zalejeme bielym alkoholom minimálne 40%. Dobre uzavrieme a odložíme na chladné a tmavé miesto aspoň na 14 dní. Snažíme sa každý deň jemne pretrepať. Po uplynutí tejto doby macerát precedíme a cez gázu alebo kávový filter prefiltrujeme. Nalejeme do pripravených nádobiek, dobre uzavrieme a odložíme do chladničky.Použite pár kvapiek tinktúry ako prostriedok na ukľudnenie (pred spaním), keď nie je čas na čaj. No, túto tinktúru môžete využiť aj na ošetrenie herpesu.

Medovka sa využíva aj aromaterapii či balneoterapii. Pomáha ukľudniť celý organizmus a spojenie skvelého medovkového čaju s medovkovým kúpeľom je priam úžasné. Okrem toho, že vaše telo sa nádherne uvolní, ešte aj krásne prevonia citrónovými silicami z medovky. Preto je vhodné si doma pripraviť skvelý kúpeľ s odvarom z medovky.

Pripravíte si medovkový zápar z 3 hrstí sušenej medovky (dvojnásobok pri čerstvej medovke) a zalejete 1 litrom prevarenej vody. Prikryté necháte lúhovať 25-30 minút. Medzi tým s pripravíte vaňu s vodou, do ktorej zápar (nemusíte cediť) vlejete. Takto pripravený kúpeľ užívajte aspoň 20 minút. Jemná sprcha na záver a pokoj na lôžku bude ten najlepší oddych.

Medovkový čaj na dobrý spánok

Čaj y medovky lekárskej vás ukľudní a pripraví na plnohodnotný spánok. Pripravte si 1 PL sušenej podrvenej drogy medovky a zalejte 150 ml prevarenej vody a prikryté nechajte lúhovať 10 minút. Potom scedíme a osladíme kvalitným medom a letný pijeme minimálne 20 minút pred spánkom. Pre lepší účinok si k medovke môžete pridať ľubovník alebo pamajorán v pomere 1:1

1 komentár k “Medovka lekárska ∼ Melissa officinalisPridajte vlastný →

Pridaj komentár