Sušienky / cookies / keksy / biscuits
Už od detstva milujem sušienky, každého druhu. Doma sme ich nazývali „americké keksy“ a piekli sa naozaj často. Môj prvý recept, ktorý som vyskúšala spolu s maminou, boli práve sušienky. Často som keksy piekla na koncerty a po novom ich pečiem aj na Víkend atraktívneho divadla u nás vo Zvolene. Ak máte radi divadlo a dobrú hudbu, určite príďte ! Na webstránke festivalu, sa dozviete všetko potrebné 🙂
Asi každý, ktorá rád pečie vyskúšal nejeden recept na túto chrumkavú pochúťku. Sušienky sú jednoduché na prípravu a v uzatvárateľnej nádobe vydržia dlhšie. Čo sa u nás ešte nestalo aby vydržali dlhšie ako pár dní 🙂 Rada ich kombinujem s ovocím a jogurtom alebo chia pudingom ako raňajkové menu. Sú skvelé ako rýchla záchrana pre nečakanú návštevu a je to aj zdravšia varianta pre deti a ich mlsné jazýčky.
Kombináciu týchto sušienok mám najradšej. Základom je moja obľúbená kombinácia ∼ kokos a brusnice.
♥ Špaldové sušienky
• 170 g špaldovej múky
• 100 g trstinové cukru
• ½ balenia kypriaceho prášku
• 1 ČL škorice
• 80 g ovsených vločiek
• 70 g brusníc
• 70 g kokosu (môžete nahradiť mletými orechami)
• šťava z ½ citróna
• 130 g masla
• 1 vajíčko
Múku, cukor, kypriaci prášok, škoricu, kokos s brusnicami, ovsené vločky zmiešame v mise dokopy. Vytlačíme ½ citróna a pridáme nakrájané zmäknuté maslo. Vytvoríme si tzv. drobenku, do ktorej nakoniec pridáme 1 vajíčko. Cesto sa nám krásne spojí dokopy.
Cesto je potrebné vložiť do chladničky na 2 hodiny. Ja si ho vždy zabalím do potravinárskej fólie a vytvorím valec. Po stuhnutí sa lepšie krája.
Po dvojhodinovom oddychu v chladničke, cesto vytiahneme a krájame na kolieska o hrúbke 0,5 cm. Poukladáme kolieska na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180°C (alebo na 160°C ak použijeme teplovzdušný ohrev) cca 15 min.
Po upečení vyberieme plech a sušienky necháme vychladnúť na ňom. Potom už len naukladať do spomínanej uzatvárateľnej nádoby.
Prajem dobrú chuť ! ♥
0 komentárov k “Sušienky”Pridajte vlastný →