Agát biely ∼ Robinia pseudoacacia

Poväčšine agát, ľudia považujú za invazívnu rastlinu, ktorá vytláča ostatné rastliny a preto sa ju snažia odstraňovať. Je to statná rastlina s krásnymi, voňavými kvetmi a skvelý hutným (tvrdým) drevom. Agát je pre mňa okrasná, úžitková a zároveň aj liečivá rastlina. Drevo má úžasne tvrdé, čo je dôkazom to, že ho v južných vinárskych oblastiach používali ako koly do vinohradov. Okrem toho má krásnu kresbu, čo ja ako milovník dreva viem s určitosťou posúdiť. 🙂

Agát a jeho krásne strapce kvetov, ktorých sa vôňa šíri všade dookola. Kvety agátu dávajú včelám nektár a oni nám na oplátku pripravia skvelý agátový med. A keď som už spomenula kvet agátu, musím napísať aj to, že je liečivý. Ale začnem hneď na začiatku jednou veľkou výstrahou.

Agát ako rastlina, krík či strom je jedovatá. Samozrejme okrem kvetu. Rastlina obsahuje jedovaté toxalbumíny (robín a fazín). A preto sa na liečebné účely používajú len kvety bez stonky. Krásne nádherne voňavé kvety.

Zber:

Opatrnosť je však na mieste, vytkla by som ešte jednu skutočnosť a to, že zbierame len biely agát. Žiadne iné farebné druhy nie sú vhodné. To len aby nedošlo k nejakému omylu. Takže vrátime sa k zberu kvetov agátu. Kvietky opatrne trháme aj so stonkou. Agát kvitne v júni. Zbierajú sa kvety keď ešte nie je kvetný strapec celkom rozkvitnutý.

Sušenie:

Celé strapce kvetov hneď po zbere opatrne sušíme v jednej vrstve v dobre vetranej miestnosti. Po usušení kvietky strhávame zo stoniek, tak aby nám zostali len kvietky. Po usušení si kvety musia zachovať svoju smotanovú farbu a užasnú vôňu. Všetky kvety, ktoré majú inú farbu ako smotanovú odstránime, pretože sú nepoužiteľné.

Uskladnenie:

Po usušení a obratí so stoniek kvety vložíme do dobre tesniaceho pohára, najlepšie nejakého tmavého (ak nemáte tmavé sklo, použite aj obyčajný pohár, ale uložte ho do tmy,   aby nenasávali vlhkosť a nevybledli.

Obsahové látky: Tak ako som už vyššie písala celý agát je jedovatý pretože obsahuje jedovaté toxalbumíny (robín a fazín), samozrejme okrem kvetov.

Kvety obsahujú – flavonoidové glykozidy, silicu s nerolom a linalolom.

Vlastnosti: stomachikum, aromatikum, spazmolytikum, antacidum

Použitie:   kvety agátu sú určené najmä pre ľudí trpiacich kŕčmi. Pijeme čaj alebo si na uvoľnenie kŕčov potierame miesta tinktúrou. Čaj je skvelý pomocník pri rozpúšťaní hlienov. Takisto nám uľahčí vykašliavanie a má silu ukľudňovať organizmus. Tento istý účinok má aj spomínaný agátový med ♥

Silica pôsobí na chuťové bunky a tým podporuje chuť do jedla a celkové trávenie.

Agátové kvety majú opodstatnenie aj v kozmetike a to konkrétne pri ošetrovaní pleti. Pre krásnu pleť si môžete vyrobiť pleťovú vodu, ktorá pleť v letných horúcich dňoch osvieži.

Z agátových kvetov si môžete vyrobiť:
♥ Čajová zmes proti kŕčom
♥ Tinktúru
♥ Olej
♥ Mastičku
♥ Namiešať čajovú zmes
♥ Uvariť sirup
♥ Uvariť med, ktorý sa varí presne tak ako púpavový (to pre tých čo nemôžu a sú alergickí na včelie produkty).
Recept
Agátový med
Robí sa veľmi jednoducho a to presne tak ako zo smrečkových výhonkov. Kvety postrhávame zo stoviek, vkladáme do pohára a presýpame cukrom (môže byť a trstinový, ja som však použila biely). Začíname a končíme vždy cukrom. Každú vrstvu kvetov dobre utlačíme. Pohár previažeme gázou a postavíme na slnko. Takto pohár necháme aspoň 3-4 týždne alebo do úplného rozpustenia cukru. Potom už len scedíme, kvety vyžmýkame. Získaný sirup plníme do čistých pohárov a držíme v chladničke.
Tento sirup je parádny do čaju pri bolestiach hrdla, pri chrípke.

A práve v tomto júnovom období agát kvitne. Nepremeškajte príležitosť, nazbierajte si trochu kvetov agátu a overte si všetko čo som o agáte napísala ♥

 

Želám voňavý agátový zber 🙂

                                                                                 Jarka

2 komentáre k “Agát biely ∼ Robinia pseudoacaciaPridajte vlastný →

  1. Spätné upozornenie: Zber bylín – jún – Alchemylka

Pridaj komentár