Orech Kráľovský (Orech vlašský) ∼ Juglans regia

Na začiatku júna sme vám sľúbili, že napíšeme niečo užitočné o orechu kráľovskom. Tak a teraz nastal ten čas.

Dospelý orech je obrovský strom, košatý s krásnymi listami a kvetmi, ktoré kvitnú skôr ako sa rozvinú listy. Jeho plody sú loptičky odborne nazývané nažky. Obalené zelenou dužinou, ktorá ako vieme po dozretí praská a hnedne. A pri čistení orechov nám na dlhú dobu zafarbí ruky, ak si nedáme rukavice 🙂 Čierne ruky sú zanedbateľné keď má niekto rád orechy. A my ich máme naozaj radi, najmä v koláčikoch 🙂

Tento rok je veľmi zlý pre orechy, pretože na južnom až juhozápadnom Slovensku, koncom apríla všetky orechy zamrzli. Zamrzla vinná réva, postrašené boli aj veľké záhony jahôd, ovocných stromov aj agát. Pár dní respektíve nocí stačilo na to aby sme teraz smútili za budúcou úrodou.

Ale vráťme sa k orechu. Starý otec hovoril, že orech keď zamrzne nerodí 2 roky. Neviem či je to pravda alebo nie. My v záhrade máme len malý oriešok a ten nerodí ešte. No po týchto tohtoročných mrazoch budem sledovať ako sa orechom statným a rodiacim bude dariť na rok.

Asi by som sa nemala vykecávať o mrazoch a začať písať o tomto skvelom strome. Liečivom strome. Jeho sila spočíva v listoch, v mladých listoch, ktoré nie sú ešte veľmi rozvinuté. Niektorí zbierajú plody, keď sú ešte celé a zelené. Zalievajú ich medom a nechajú ich v ňom macerovať niekoľko týždňov. Vznikne zvláštna sladoko∼horká tekutina. Priznám sa nikdy som to neskúsila, ale poznám ľudí čo si to pochvaľujú a sú z tohto nápoja nadšený.

Ja však uprednostňujem zber mladunkých lístkov. Pri ich zbere som ako malá, bola vždy prastarkou karhaná za mačkanie. Tie listy nám zčerneli a museli sme ich vyhodiť. Využitie týchto orechových lístkov je prvoradý pri kožných chorobách, lebo čistí krv. Hojí rany aj tie, čo sa nechcú zahojiť ale aj tie, čo hnisajú. Tieto lístky sa dokážu postarať aj o hnisanie kostí a to je vážna vec. Pomáhajú ako obklad pri opuchlinách. To je použitie z vonku.

Použitie vnútorné vám odstráni hladinu cukru v krvi, bielotok, vyženie parazity z tela. Podporuje lymfatický systém a jemne znižuje krvný tlak. Tak ľudia s nízkym tlakom opatrne!

Prastarká si odvarom z týchto orechových listov omývala vlasy. A to vám poviem, že ich mala krásne a hodne dlhé na jej vek 🙂

A ešte niečo na záver pre ľudí, ktorým sa nadmerne potia nohy. 20 minútové močenie si nôh vo výluhu z listov orecha vám pomôže obmedziť potenie nôh. 🙂

Tak nezabudnite, že aj orech kráľovský alebo po starom vlašský je tiež liečivka.

Ale ešte vám chcem ponúknuť recept na skvelý liečivý Svätojánsky ORECHOVÝ LIKÉR
Je výnimočný tým, že sa nezrelé orechy zbierajú na Jána (24.06.) a pripisuje sa mu magická moc.
Tento likér nemá len tzv. magickú moc ako písali naši predkovia, ale je hlavne liečivý. Preto je dobré si ho vyrobiť.
Pomôže pri problémoch s trávením a preto sa mu hovorí aj „žalúdočný likér“.
Ale môžeme o ňom hovoriť aj ako o  prírodnom antibiotiku.
Nezrelý orech obsahuje veľmi vzácnu látku, ktorá sa nazývajú JUGLON, a ktorá na ľudský organizmus spôsobí ako prírodné antibiotikum.
Okrem toho pomáha odstraňovať akékoľvek plesne s ľudského tela.
A je dokázané že veľmi pozitívne prospieva i na náš krvný obraz – čistí krv a pomáha tvoriť nové červené krvinky.
No, aj na pečeň pôsobí veľmi blahodárne.
Recept nie je zložitý, len príprava trvá trochu dlhšie. Tak nech sa páči, poďme na to:
Nazbieraj 25 kusov mladých zelených orechov. Orechy dobre umy a nakrájaj na menšie kúsky. Môžeš nakrájať na kolieska alebo na štvrťky, ako sa páči tebe.
Takto pripravené orechy vlož do sklenenej nádoby, ktorá sa bude dať dobre uzavrieť.
Príprav si ešte dva bio pomaranče a jeden bio citrón. Pomaranče a citrón dobre vyumývaj a pokrájaj na tenké kolieska.
Vlož do pohára ku orechom. Pridaj ešte 10 kusov klinčekov, jeden celý rozkrojený struk vanilky a 10-15 kávových zŕn.
Trochu to v nádobe premiešaj a zalej alkoholom v objeme  1 liter. Môžeš si vybrať buď zaleješ vodkou alebo rumom.
(Ja som si vybrala vodku. Pretože macerát budem rozdeľovať.)
Uzavrieme nádobu, samozrejme nezabudneme dobre premiešať a odložíme na svetlé miesto nie však na priame slnko.
Nezabudni si na pohár napísať dátum.  Necháme macerovať 10 týždňov. Aspoň každý druhý deň sa snažíme obsah premiešať.
Po uplynutí tejto doby macerát scedíme cez gázu a sitko.
Vždy si odložím z macerátu jednu tretinu a dve tretiny ešte zriedim s cukrovým sirupom a vznikne tak žiadaný a veľmi chutný sladký orechový likér.
Odložená 1/3 sa bude používať ako tinktúra, preto zalievam len vodkou. Ak však nebudeš orechovicu používať ako tinktúru, kľudne zalej rumom – najlepší je biely rum.
Cukrový sirup si pripravíš takto:
Priprav si pol litra vody a pol kila cukru. Môžeš použiť biely cukor, ale aj hnedý trstinový.
Vodu nalej do misky, nasyp cukor a daj variť na mierny oheň. Za občasného miešania varíme aspoň 20 minút. Vznikne nám hustejší cukrový sirup, ktorý necháme vychladnúť.
Po vychladnutí cukrový sirup vylejeme do orechového alkoholového macerátu a dobre premiešame.
Po primiešaní cukrového sirupu do orechového macerátu je dobré ešte likér nechať aspoň týždeň odležať a potom už môžeš začať konzumovať.
Tak nech sa vydarí a NA ZDRAVIE!!!

IMG_20160624_175340

0 komentárov k “Orech Kráľovský (Orech vlašský) ∼ Juglans regiaPridajte vlastný →

Pridaj komentár