Galettes s čerešňami

Včera som dostala čerešne od mamy ∼ mojej spolublogerky Jarky. Keďže práve ja mám na starosti časť ∼ pečenie, musela som vymyslieť, aký recept vám ponúknem. Mám dva ! 🙂 Jeden je práve galettes, z názvu nočného článku ale aj čerešňová zmrzka, ktorú momentálne poctivo miešam každých 20 min. Takže na zmrzkový recept sa môžte tešiť až zajtra ale sledujte našu facebook stránku, pretože ho uverejním tam !

Taaak, predstavte si horúcich 35°C a jednu ženu, ktorá pečie v tom teple 😀 Bohužial  táto predstava sa stala skutočnosťou. Ale vyplatila sa. Zostal nám jeden kúsok. A mám taký dojem, že obaja čakáme, ktorý sa doňho pustí ako prvý 🙂

Ak by vás to zaujímalo ∼ galettes sú v origináli francúzske slané palacinky. Najčastejšie sa v Bretagni používa špenát a vajce alebo tradične šunka a syr. Ingredience sa dávajú na palacinku ešte na horúcej panvici a hrany palacinky sa poskladajú do štvorca. Tento koláč ma lákal už veľmi dlho. Takže ďakujte Jarke za čerešne ! Postup nie je vôbec zložitý a k tomu ani náročný na ingrediencie. Ovocie si ľahko zameníte podľa sezóny alebo obsahu mraziaka 🙂 Chcem vyskúšať neskôr aj slaný variant, tak sa isto pochválim.

Galettes s čerešňami

Cesto
♥ 200g špaldovej múky

♥ 100g masla

♥ 2 PL vody

♥ žĺtko

♥ 50g trstinového cukru

♥ štipka soli

Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s cukrom a následne pridáme aj žĺtok. Prisypeme preosiatu múku, štipku soli a vytvoríme si drobenku. Nakoniec pridáme po lyžiciach vodu, cesto by malo vyzerať ako linecké alebo ako základ na klasický jablčník. Takto hotové cesto vložíme do potravinárskej fólie alebo jednoducho do sáčku a necháme odpočívať v chladničke cca 1hod.

Ovocná náplň
♥ 400g ovocia (v tomto prípade čerešní)

♥ 20g kukuričného škrobu

♥ 50g trstinového cukru

♥ 2ks vanilkového cukru

♥ 1čl škorice + ¼čl strúhaného muškátového oriešku

Rúru si zapneme na 200°C (ja som piekla na teplovzduške). Zatiaľ, čo čakáme na cesto, ktoré si oddychuje v chladničke. Umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme si čerešne. Zmiešame suché ingrediencie a čerešne vsypeme do zmesi a obalíme ich v nej.

IMG_7155

Pripravíme si papier na pečenie, ktorý si nastriháme na 4 rovnaké štvorce (cca 20x20cm) ak budú menšie∼väčšie vôbec to nebude vadiť. Na týchto štvorcoch budeme totižto vaľkať cesto, ktoré sme si takisto rozdelili na 4 kúsky/štvrtiny. Cesto sa dosť lepí, nezabudnite si valček pomúčiť. Snažte sa vyvaľkať cesto do kruhu ale ak sa vám to nepodarí nezúfajte∼vaši uchutnávači koláčiky zjedia i tak. Na rad prichádza naša ovocná náplň. Tú ukladáme aspoň 3cm od okraja. Pretože okraje budeme potom prekladať cez náplň, aby nám nevytiekla počas pečenia. Pomáhame si práve papierom na pečenie, bez neho by sa nám cesto trhalo pri prekladaní.

FullSizeRenderFullSizeRender(1)

Takto pripravané „kapsičky“ prenesieme na plech a vložíme do rúry, znížime teplotu na 180°C a pečieme zhruba 30min.

Tak a takto vyzerajú po upečení 🙂

IMG_7183

Nezabudnite ich posypať práškovým cukrom a odfotiť ! Použite hashtag #alchemylka a pochváľte sa na instagrame 🙂

Prajeme príjemné mlsanie !

2 komentáre k “Galettes s čerešňamiPridajte vlastný →

    1. Dobrý večer, ospravedlňujeme sa, že odpisujem trošku neskôr.
      Keď si rozkliknete menu (naľavo – tri prúžky pod sebou) môžete sa po zadaní vašej mailovej adresy, prihlásiť na odber našich nových článkov 🙂
      Ďakujeme za váš záujem ! 🙂

Pridaj komentár