Majorán záhradný ~ Majorana hortensis

Majorán záhradný ľudovo nazývaný majoránka. Je to jednoročná rastlina. Jeho domovom je Grécko, kde dokáže prežiť aj zimu a rastie im tam ako trvalá rastlina. My si ho však musíme vypestovať od semiačka alebo kúpiť priesady, pretože vo voľnej prírode u nás nerastie. Majoránku radíme medzi drobnú rastlinu, sivozelenej farby. Dlhé stonky – vetvičky vyrastajú z členitého koreňa, na ktorých rastú drobné vajcovité lístky. Na konci stoniek kvitnú malé kvietky bielej farby zoskupené do malých súkvetí v počte 8 – 12 kvietkov. Kvitne od júla až do augusta. Rastlina majoránky svojim rastom pripomína malý krík dorastajúci do výšky 20 – 30 cm.

Pestovanie

žete si ju vypestovať zo semienka a to predpestovaním a v máji vysadiť do záhrady. Alebo si zakúpiť priesady. Vypestovať si majoránku v záhrade je jednoduché. Musíte jej však dopriať priepustnú pôdu a dostatok vápna. Priesady sadíme na slnečné stanovište s prímesou kompostu. Najlepšie sa jej darí v pôde kde bola predtým zasadená fazuľa. Pri výrazných suchách je potrebné majoránku polievať. Neznáša však premokrenie, je totiž náchylná na plesne.

Zber

Majoránka sa zostriháva tesne pred kvitnutím. Striháme stonky do 2/3 celkovej dĺžky, tak aby 1/3 ostala na koreni. Po zostrihaní, je potrebné majoránku jemne okopať a poliať aby mala silu opakovane rásť. Pri dobrých poveternostných podmienkach opäť vyrastie aj zakvitne a môžeme urobiť ďalší zber.

Sušenie

Nazbierané vetvičky majoránky sušíme na sitkách rozložené v jednej vrstve v dobre vetrateľnej miestnosti alebo aj umelým teplom v sušičke či v rúre. Teplota však nesmie prekročiť 40oC. Po usušení si droga musí zachovať svoju špecifickú sivozelenú farbu.

Uskladnenie

Usušenú drogu uchovávame v tmavých nádobách aby nám nevybledla a dobre tesniacich aby nám nesplesnela. Pri správnom uskladnení vydrží do ďalšieho zberu, samozrejme ak ju nespotrebujete oveľa skôr.

Obsah

Medzi najúčinnejšie látky majoránky sa radí silica s obsahom citralu, eugenolu, linalolu. Okrem silíc obsahuje aj triesloviny, horčiny kyselinu askorbovú.

Použitie

Takže majorán záhradný nie je len korenina do gulášov, ale aj liečivá bylinka, ktorá vám pomôže pri ťažkom trávení a odstraňuje plynatosť. Pôsobí protizápalovo a ako kloktadlo z kvetov majoránu uľavíte svojmu boľavému hrdlu. Od detstva mám varili cibuľový čaj proti kašľu, ktorého súčasťou bola aj majoránka. No najdôležitejšie je aby ste vedeli, že majorán pôsobí na nervový systém. Keď ste rozčúlený, vystresovaný alebo trpíte migrénou vtedy si vždy treba uvariť čaj z majoránu záhradného. Zaručene pomôže. A ešte niečo pre dojčiace mamičky, čaj pomáha pri tvorbe materského mlieka. Ak vás trápi alergia, senná nádcha, čaj z majoránu záhradného je istota. Dokonca sa v nej môžete kúpať, keď máte nejaký kožný problém. Tak isto majoránkový čaj je prvou pomocou pri zníženej sekrécii žalúdočných štiav.

Recepty

Ponúkam recept na majoránkové zemiaky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na silnejšie plátky, poukladáme na vymastený plech (ja dávam aj papier na pečenie ). Dáme piecť do rúry na 200oC. Medzi tým si olúpeme cesnak, prelisujeme a pridáme soľ a olej (alebo maslo dobre zmäkknuté) dobre premiešame. Upečené zemiaky potierame touto zmesou a posypeme majoránkou a dáme ešte zapiecť na 5?7 minút. Chutná dobrota k čomukoľvek.

Cibuľový čaj proti silnému dráždivému kašľu (recept starých materí)

Do hrnca si dáme variť vodu spolu s umytou, ale neolúpanou cibuľou a varíme cca 10 min. Tesne pred koncom sa pridá majoránka a za 1 pl oleja. Odstavíme z ohňa a necháme lúhovať 5 min. Potom scedíme a urobíme si karamel z krišľového cukru. Do tohto karamelu vylejeme uvarený cibuľový čaj. Pozor aby sme sa neobarili, karamel totiž prská keď do neho vlievame tekutinu. Pokiaľ nechcete karamel, môžete ho zameniť za med. Pije sa teplý najlepšie večer, ale môžete ho popíjať celý deň.

Masť z majoránky na zapálené nosové sliznice (pre deti)

Základom je nesolená bravčová masť, ktorá sa vo vodnom kúpeli rozpustí. Do masti pridáme čerstvú alebo sušenú majoránku. Pomer masť a majoránka 1,5:1 Zohrievame 1-3 hodiny na miernom ohni. Odstavíme a necháme vychladnúť do druhého dňa. Potom masu opäť rozpustíme a scedíme. Môžeme pridať esenciálny olej podľa obľuby a naplníme nádobky. Mastičku necháme stuhnúť pri izbovej teplote a až potom odložíme do chladničky. Pri tomto uskladnení vydrží aj rok.

0 komentárov k “Majorán záhradný ~ Majorana hortensisPridajte vlastný →

Pridaj komentár