Dub letný ~ Quercus robur L.

Duby sú krásne urastené stromy vysoké až 40 metrov, dožívajúce sa vysokého veku. Statný, vysoký kmeň s rozkonárenou korunou poskladaný z krivoľakých konárov a konárikov s neobvykle tvarovanými listami. Bol to strom zasväcovaní množstvu bohov : v Grécku ~ Diovi, u Slovanov ~ bohu hromu a blesku Perunovi, u Germánov ~ Thorovi. No i v dnešnej dobe je ospevovaný a vážený strom. Má 100% využiteľnosť. Drevo : tvrdé, kvalitné s využitím na výrobu nábytku, vinných sudov ale aj ako palivové drevo s vysokou výhrevnosťou. Aj jeho plody ~ žalude sú cenené ako krmivo pre lesné zvery.

Okrem toho je to strom s liečivými schopnosťami. Jeho liečivosť sa nachádza v kôre. V mladej kôre, ktorú zbierame ešte pred pučaním listov. Zbiera sa mladá, hladká kôra z mladých konárov a nesmie obsahovať drevo. A tú následne sušíme za pomoci umelého tepla najviac do teploty 50oC.

Kôra obsahuje trieslovinovú drogu Cortex quercus, kyselinu galovú, horčiny a fytonciodne pôsobiace látky. Preto je jej využitie hlavne ako prostriedok proti krvácaniu a má protizápalové účinky. Kôra je hlavnou zložkou pri liečbe hemoroidov v podobe mastí, gélov alebo odvarov na sedacie kúpele. Jej využiteľnosť je aj pri omrzlinách, opuchoch, popáleninách, ale aj proti poteniu nôh a celého tela. Môže sa používať aj vnútorne ako odvar, teda čaj pri silnej menštruácii a bielotoku. Býva súčasťou aj čajových zmesí pri liečbe lupienky. Tak či onak je dub predurčený najmä na liečbu zvonku a to hlavne na liečbu hemoroidov.

A preto vám ponúkam recept na sedací kúpeľ na liečbu hemoroidov podľa knihy „Zdravý život s babkinými bylinkami“ od Dionýza Dugasa :

2PL jemne rozdrvenej dubovej kôry namočíme do 1 litra a lúhujeme 8 hod. Potom si to celé uvaríme (varíme cca 15 min). Priebežne dopĺňame vodu aby sme mali stále 1 liter. Pridáme 6 PL bylinnej zmesi – z listu orecha, vňate šalvie, prasličky a pyšteka. Odstavíme a necháme prikryté lúhovať 20 minút. Sedací kúpeľ má trvať 15-20 minút.

DSC_0152 DSC_0159

0 komentárov k “Dub letný ~ Quercus robur L.Pridajte vlastný →

Pridaj komentár