Jabloň domáca ~ Malus domestica

Kto by už nepoznal jabloň ?  Jabloň, ktorá rastie v každej dobrej záhrade, či sade. Poznáme veľké množstvo odrôd jabloní, ktoré nám ponúkajú jabĺčka krásne červené, žlté, malé i veľké, šťavnaté alebo sypké, no proste aké len chcete. Naši predkovia sadili dobré a zdravé jablone do svojich záhrad a vedeli prečo. Jabloň nám prináša fantastické a pre ľudí veľmi zdravé ovocie.

Ja sama som zažila sad plný krásnych jabloní, na ktoré som sa chodila kochať už v jari, keď zakvitli. Bola to nevídaná nádhera a prekrásny pohľad, teda aspoň pre mňa 🙂 A neskôr na jeseň som sa nevedela dočkať, kedy dozrú voňajúce jabĺčka plné zdravej šťavy. Pamätám si ako sme z nich robili všetko možné. Od zavárania až po výživu ba aj jablčný ocot . Vždy som sa tešila, čo mama so starkou ešte nové vymyslia, ako spracovať jablká. Aj tak mám najradšej čerstvé jablko. To mi zostalo z detstva. Predstavte si tú lahôdku, keď do zrelého jablka zahryznete až vám vyprskne šťava. Sladká, jablčná a zdravá šťava. To moje tešenie na dozieranie jabĺk mi zostalo do dnes. Neviem sa dočkať, kedy budú také akurát do ruky aby som si mohla len tak prísť pod jabloň a odtrhnúť pár skvelých jabĺk a zjesť ich 🙂

Ten starý starorodičovský sad ešte stále existuje, len sme ho trochu zanedbali. Už nie je v plnej sile, v akej si ho pamätám ako dieťa. Je ostarený a vysilený. Budem musieť s tým niečo urobiť aby sme si nezničili tie skvelé staré odrody nie len jabloní, ale aj aj ostatných ovocných stromov a orechov. A viete prečo ? Pretože v dnešnej dobe už nekúpite tie staré odrody, čo je veľká škoda. V záhradníctvach je možnosť zakúpiť si jablone s takými názvami, že koľko ráz ani neviem prečítať ich názov. Sú na rôznych podpníkoch, z takej či onakej šľachtiteľskej stanice, hodiaci sa len tam alebo tam, odolný voči všetkému. Ale takú obyčajnú jonatánku, chutnú , starú odrodu už nekúpite nikde 🙁 A tak práve preto naše staré jonatánky, končiarky, citrónky musím zachrániť.

Trošku som sa rozohnila pri tých jablkách, čo ? Skúsim vám teraz napísať pár veci o jablkách, ktoré možno viete a možno nie. Už som hore spomenula, že naši predkovia vedeli prečo si do svojich záhrad sadia jablone. Tak taká jabloň je priam zásobáreň bombastických vecí pre naše telo. Začnem vitamínom C, ktorý pomáha imunitnému systému. Jabĺčka obsahujú pektín. No a pektín je také naše zahusťovadlo. Jablková výživa vám po uvarení krásne sama zhustne aj bez pridania rôznych iných zahusťovadiel. No, ale pektín pomáha vyháňať z nášho tela škodliviny a to tak, že ich naviaže na seba a odvádza ich von. Zastúpené sú aj minerály a to hneď niekoľko : vápnik, horčík, draslík a železo. Jablko obsahuje aj antioxidanty, ktoré sú skvelé v boji proti rakovine. Preto by sme mali denne zjesť aspoň jedno jabĺčko ako prevenciu proti rakovine.

Okrem toho staré bylinkárky na jablko nedajú dopustiť. Pretože ho využívajú naozaj skoro všade. V období chrípky je jablko účinné pri teplotách, pri kašli, pri bolestiach hlavy. No, nie len pri chrípke, ale aj pri zápche, či hnačke. Jablko podporuje trávenie, znižuje krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu, je močopudné a potláča tvorbu kyseliny močovej. Nájde sa aj niečo pre diabetikov : jablko pomáha regulovať hladinu cukru v krvi . Okrem toho sa jablko pokladá za ochrancu mozgu pred Alzheimerom a Parkinsonom. Jablko sa sa správa v našich ústach dezinfekčne, čo je super lebo nám pomáha posilňovať ďasná. A ešte aby som nezabudla jablko je skvelé ako potravina pri diétach. Konkrétne jablčný ocot, ktorý si môžete aj vy sami doma urobiť aj bez vážnych ťažkostí. Jednoducho sami a zo svojich jabĺčok z vašej záhrady. Recept nájdete na konci článku 🙂

A keď už som pri tých receptoch, nejaké mám a tak vám ich s radosťou napíšem.

Neviem či robievate z jabĺk výživu alebo nie ? Nevadí, ja som veľa výživy pre moje malé deti varievala každý rok a každý rok ju všetku zjedli. Varila som niekoľko druhov : marhuľovú, hruškovú, jahodovú, slivkovú dokonca aj banánovú či pomarančovú. Ale najlepšia vždy pre nich bola mrkvová. A takú som tohto roku navarila aj pre nášho malého Boriska. Teším sa lebo aj jemu chutí 🙂 Pre tých, čo nevedia ako uvariť výživu tu je recept.

Jablková výživa :

Jablká obielime, pokrájame na menšie kúsky a dáme variť do veľkého hrnca spolu s pohárom vody a prípadne ovocím ak chcete výživu ochutiť. Varíme až kým sa jablká nerozvaria. Samozrejme za občasného premiešania. Keď dosiahneme rozvarené jablká, rozmixujeme ich ponorným mixérom a poprípade pridáme cukor. Ak máte kyslejšie jablká trochu cukru treba pridať, ak sú jablká sladké myslím, že cukor netreba. Ale to nechám na vás možno máte radi sladké veci 🙂 Potom ešte horúce nalievame do pohárov a ja ich ešte na 5 minút dám do zaváracieho hrnca aby sa mi výživa nepokazila. Takto by vám mala vydržať hodne dlho, čo však nie je náš prípad.

Aby som nezabudla na šupky. Tých budete mať pri varení výživy naozaj hodne. A pretože všetci dobre vieme, že v jablčnej šupke je najviac vitamínov, zužitkujeme aj šupky. Pokrájame ich na menšie kúsky (samozrejme, že pekné, nepoškodené) a dáme na pečiaci papier na plech a sušíme v rúre pri teplote 50oC až do vtedy kým sa nám šupky nelámu. Takto usušené šupky uložíme do pohára a máme skvelý základ na čaj v zimnom a chrípkovom období. Takýto čaj je parádny a ak si k šupkám pridáte aj obľúbenú bylinku budete mať úžasnú čajovú kombináciu.

img_20161005_113131

Ak sa vám nechce robiť výživa alebo nemáte pre koho, skúste si urobiť pečený čaj. Ja ho tohto roku ešte budem robiť a určite sa vám pochválim 🙂

Pečený čaj :

Základom sú jablká, ku ktorým pridáme iné ovocie a to je len a len na vás. Od citrusov až po slivky je dovolené všetko z ovocia. Jednoducho nakrájame jablká, ja ich bielim a šupky suším. A potom v mise premiešam s iným ovocím. My máme obľúbený pečený čaj s drobným ovocím : jahody, maliny, ríbezle, černice, čučoriedky. Určite vás zaujíma kde v septembri vezmem jahody alebo maliny ? Ja si postupne počas sezóny ovocie mrazím aby som mala na jeseň na pečený čaj. Ale ak nemáte v mrazničke nevadí, v obchode určite kúpite napr lesnú mrazenú zmes. Tak všetko spolu zmiešame a vysypeme na plech zasypeme krištáľovým cukrom (môžete dať aj trstinový), pridáme koreniny ako klinček, badyán, škorica, vanilka a dáme do rúry piecť na 150oC 30-40 minút. Potom ešte horúcou zmesou plníme poháre (ja pár pohárikov zakvapnem rumom (to pre dospelých) a sterilizujeme. Sterilizovať nemusíte ak ste si istý, že čaj skonzumujete rýchlo.

Sľúbený recept na jablčný ocot : jablká umyjeme a odstránime stonky, postrúhame na strúhadle aj s jadierkami a šupkou asi 1 kg. Vložíme do väčšieho pohára a zalejeme 1,5 litrom vody. Prikryjeme gázou, tanierikom aby nám do pohára nič nevletelo alebo nespadlo a necháme kvasiť 10-12 dní. Občas premiešame drevenou vareškou. Potom jablká scedíme a vlejeme do umytého pohára ešte na 21 dní a už nemiešame. Počas tejto doby sa nám ocot vyčistí a môžeme ho preliať do pripravených fliaš.

Ak neviete načo by vám bol jablčný ocot, tu je pár tipov : čistí krv, podporuje tvorbu červených krviniek, pomáha pri trávení, upravuje metabolizmus, vyháňa parazity z tela von, a je skvelý ak chcete schudnúť.

A ako posledný vám napíšem recept na pleťovú masku, pretože po nej budete krásne a vaša pleť sa vám poďakuje. Sú dva spôsoby :

  1. jablko očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle a takto pripravené jablká si preložíme na gázu a tú pekne na tvár a dekolt. Necháme pôsobiť 15-20 minúť. Dobre umyjeme a ošetríme krémom, ja odporúčam mandľovým olejom alebo olejom z hroznových semiačok.
  2. Jablko očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme 1čajovú lyžičku medu. Nanesieme na tvár a dekolt, tak isto necháme pôsobiť 15-20 minút. A rovnako ošetríme po umytí 🙂

Lúčim sa s vami a želám veľa skvelých nápadov s využitím jabĺčok. Budem rada, keď sa s nami podelíte o vaše zaujímavé recepty.

dsc_0552

dsc_0548

1 komentár k “Jabloň domáca ~ Malus domesticaPridajte vlastný →

  1. Spätné upozornenie: Koreniny ako liek – Alchemylka

Pridaj komentár