Zdravé sladenie

V súčasnej dobe je čoraz viac ľudí snažiacich sa zmeniť svoje stravovacie návyky. Niekoho k tomu privedie zdravotný stav, iného len zmena životného štýlu, s ktorým priamo súvisí aj stravovanie. Dennodenne sa stretávame s najnovšími trendami – paleo, raw, vegetariánstvo, stravovanie podľa krvných skupín atď. Človek je stratený v toľkých odporúčaniach, radách a tipoch. Najdôležitejšie je začať meniť jedálniček postupne. Napríklad začať pri obávanom cukre, ktorý sa nachádza vo veľkom množstve aj v obľúbených potravinách.

Bežný rafinovaný cukor, o ktorom vyšlo množstvo viac-menej negatívnych informácií, sa spája s rizikom srdcových ochorení, obezity či rakoviny a poruchy funkcie mozgu. Dnes už dostanete zdravšiu variantu bieleho cukru s určitým pomerom fruktózy. Ale aj fruktóza nie je úplne bezpečná. Rovnako nám môže ublížiť a to zvýšením hladiny cholesterolu či glykolyzovaného hemoglobínu (indikátor diabetes) a zvýšením krvného tlaku. Takže sa riaďte pri výbere aj obsahom fruktózy v sladidle a tiež glykemickým indexom. Najvhodnejšie by bolo nesladiť jedlá a vyčleniť z jedálnička cukor ako taký. Samozrejme nie je to ľahká úloha a preto skúste jesť viac ovocia, kde je spomínaná fruktóza bezpečnejšia. Alebo si dajte čiastkové ciele, ktoré vám pomôžu znížiť cukor na minimum. Pomôže vám aj zoznam „zdravších“ cukrov a je len na vás, ktorý z nich si vyberiete.

Melasa

Je to hustý, lepkavý, takmer čierny sirup s výraznou vôňou. Melasa sa získava pri výrobe cukru z cukrovej trstiny. Po rozdrvení trstiny a vylisovaní, získame surovú šťavu, z ktorej sa extrahuje cukor. „Čiernym zázrakom“ sa nazýva melasa po tretej extrakcii a má najnižší obsah cukru.
Posilňuje imunitný systém, odstraňuje únavu a čistí krv. Ocenia ju tehotné ženy, fajčiari a ľudia so zníženou imunitou. Zároveň ako bohatý zdroj vápnika a železa je vhodným výživovým doplnkom pre deti.

Obsahuje : sacharidy, vápnik, kyselinu panthothenovú, kyselinu listovú, vitamín B, zinok, meď, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, selén a mangán.

Glykemický index : 27

 Kokosový cukor

Cukor sa získava z nektáru kvetov kokosovej palmy a je čisto prírodným produktom. Je vyrobený veľmi šetrným spôsobom bez použitia chemických konzervačných látok, bielidiel a rafinácie. Tento bio cukor má veľmi príjemnú chuť podobnú karamelu.

Obsahuje : sacharidy, železo, zinok, vápnik a draslík, niekoľko mastných kyselín a antioxidantov, inulín.

Glykemický index : 35

 Sirup z agáve

Je to prírodné sladidlo, ktoré sa získava z niekoľkých druhov kaktusu agáve. Sirup má výraznú karamelovú chuť a  je približne 1,6-krát sladší ako bežný biely cukor. Stačí ho teda používať v menšom množstve. Farba a konzistencia pripomínajú redší med. Ľahko sa rozpúšťa a je ideálny  na sladenie dezertov, cereálií,  raňajkových zmesí, nápojov a pečiva.
Obsahuje : sacharidy, železo, zinok, horčík, vápnik.

Glykemický index : 27

 Javorový sirup

Toto sladidlo má svoj pôvod v Kanade. Získava sa varením a rafináciou miazgy z cukrového javoru. Tieto faktory vplývajú i na jeho vyššiu cenu. Jeho sladkú chuť a typickú vôňu oceníte najmä na palacinkách, lievancoch alebo ovsenej kaši. Má nízky obsah fruktózy (asi 35%).

Obsahuje : vitamín B, vápnik, železo, mangán, antioxidanty.

Glykemický index : 54

 Stévia

Výbornou alternatívou cukru je stévia. Táto sladká tráva má pôvod v Latinskej Amerike. Dlhé storočia boli jej listy používané miestnymi domorodcami ako skvelé prírodné sladidlo. Je vhodná aj pre ľudí s cukrovkou a metabolickým syndrómom. Znižuje hladinu cukru v krvi, žutie jej listov bráni vzniku zubného kazu a zápachu z úst, znižuje krvný tlak a alergické prejavy, posilňuje imunitu, lieči ekzémy a hojenie rán a podporuje trávenie. Sladivosť má pritom 300x vyššiu ako repný cukor.

Obsahuje : vitamíny, minerály, vlákninu a ďalšie prospešné látky.

Glykemický index : 0

 Trstinový cukor

I keď pre mnohých z nás je novinkou, v skutočnosti je omnoho starší ako náš repný cukor. Získava sa z cukrovej trstiny, má peknú zlatú farbu a obsahuje zdraviu prospešnú melasu, nakoľko neprechádza procesom chemickej rafinácie.  Čím je trstinový cukor tmavší, tým viac prírody v ňom zostáva a tým je bohatší na výživnú melasu. Je výživnejší a ľahšie stráviteľný, má vyšší obsah jednoduchých ovocných cukrov, glukózy a fruktózy.

Obsahuje : železo, vápnik, cholín, draslík, mangán, selén, fosfor, kyselinu panthothenovú, kyselinu listovú, vitamín B3.

Glykemický index : 65

Med

Tekuté zlato, elixír života, alebo hojivý zázrak. Táto sladká, chutná, lepkavá hmota bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov. Do konca 19.storočia bola aj jediným sladidlom. Aj svojimi liečivými účinkami je med známy už celé tisícročia. Získava sa z nektáru kvetov.  Med sa skladá najmä z fruktózy a glukózy. Pasterizáciou sa ničia i niektoré z cenných mikroživín, ktoré sú v mede prirodzene obsiahnuté.

Obsahuje : vápnik, železo, horčík, draslík, zinok, selén, sodík, fosfor, jód, meď, vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P, organické kyseliny: glukónová, citrónová, jablčná, aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty.

Glykemický index : nepasterizovaný 30, pasterizovaný 75

Ryžový sirup

Je prírodnou alternatívou rafinovaného cukru. Ryžový sirup sa pripravuje zložitou metódou. Ryža sa spracuje v zariadení obrusovaním a tým vzniká sladká tekutina (slad), ktorá sa potom ešte tepelne upravuje do finálnej podoby. Prednosťou ryžového sirupu je nulový obsah fruktózy. Využíva sa pri pečení koláčov i sušienok. Hodí sa aj na dosladenie ovsených vločiek, tvarohu, jogurtov, palaciniek a ďalších sladkých pochúťok. Nie je vhodný na sladenie kávy a čaju.

Obsahuje : draslík, horčík, mangán, zinok, vitamíny skupiny B.

Glykemický index : 55

Xylitol

Xylitol je „alkoholický cukor“ alebo tiež drevný či brezový cukor. Je to prírodná látka, ktorá sa získava z brezovej šťavy alebo z kukuričných klasov avšak neobsahuje kukuričné bielkoviny ani alergény. Nakoľko sa trávi a vstrebáva pomaly, navodzuje pocit sýtosti po dlhšiu dobu. Je vhodný na osladenie kávy, čaju a používa sa na varenie i pečenie. Výhodou tohto sladidla je jeho schopnosť obmedzovať rast zubného povlaku a takto znižovať riziko vzniku zubného kazu.

Glykemický index : 7

 

0 komentárov k “Zdravé sladeniePridajte vlastný →

Pridaj komentár