Bazalka pravá – Oscilum basilicum

Bazalku všetci poznáme ako „kuchynskú“ bylinku. Všetci ju spájajú s Talianskom, pretože ani jeden Talian si nevie predstaviť pizzu bez bazalky. Je veľmi aromatická. A bude vám rásť všade. V záhrade, v črepníku na okne doma v byte alebo na balkóne. Isté je, že voľne v prírode v našich končinách ju nenájdete voľne rásť. Pochádza z Indie a do Európy bola dovezená asi v 16 .str.  Rastie v tropickom až miernom podnebí. Naše zimy vonku neprežije, je totiž veľmi citlivá na mráz. Bazalka má veľké množstvo druhov. Najznámejšia je bazalka pravá, ktorá sa najčastejšie pestuje a aj používa. Pre bazalku je typická jasno-zelená farba. Jej listy rastú z hranatej stonky protichodne vždy dva proti sebe, sú žilovité a mierne pokrčené. Bazalka kvitne počas celého leta a jej kvietky sú biele až maslové usporiadané na kláskoch rastúcich v pazuchách listov. Rastie v kríčkoch, ktoré dorastajú do výšky 30 až 50 cm.  

Pestovanie

Tak ako som už písala, bazalku môžete pestovať aj doma v kvetináči. Ale skvele sa jej darí keď je zasadená voľne v záhrade. Obľubuje slniečko, teda by ste si ju mali zasadiť na slnečné miesto. Neznáša veľmi sucho. Má rada pôdu bohatšiu na živiny a primerané množstvo vody. Ak si chcete pestovať bazalku nie je to vôbec ťažké. Stačí si predpestovať malé sadeničky doma a po 15. máji ju žete vysádzať vonku do záhrady. Jej malinké semienka vysejete do vhodnej nádoby, pravidelne rosíte a o 10-15 dní vám semienka vyklíčia. Pikírujete až vtedy keď rastlinka bazalky má aspoň dva riadne listy, teda nie klíčne. Ďalšie presádzanie už nie je potrebné. Vysádzame už na vhodné miesto kde bude rásť počas celého leta. Ešte pripomeniem, že bazalka je veľmi účinná proti voškám. Stačí ju zasadiť v blízkosti rastliny, ktorú chcete ochrániť. Nám sa osvedčilo vysádzanie bazalky do fóliovníka k chilli papričkám, ktoré často napádajú vošky. Jej prenikavá vôňa silíc vošky odpudzuje.

Zber

Bazalku zbierame počas celého leta. Odstrihávame celú vňať pred kvitnutím. Aby nám bazalka vydržala čo najdlhšie bez kvetov, musíme nastupujúce kvety odštipovať.

Sušenie

Celú vňať bazalky sušíme v jednej vrstve na sitku. Najlepšie v tieni v dobre vetranej miestnosti. žeme ju sušiť aj umelým teplom a to v sušiške alebo v rúre na pečenie, nesmiete však prekročiť teplotu 40o C.

Uskladnenie

Po vysušení zo stonky postrhávame listy a uložíme do vhodnej tmavej nádoby. Tak aby sme ju veľmi nepodrvili nakoľko drobením sušená bazalka stráca oveľa rýchlejšie svoju arómu teda silice.

Obsahuje látky

Bazalka obsahuje malé množstvo trieslovín, flavonoidov, saponínov asi 5 %. Cela jej vňať obsahuje silice, ktoré sú zložené z ocimánu, gáfru, linalolu, metylchavikolu. Vlastnosti : spazmolytikum, laktagogum, balneologikum, antiseptikum, aromatikum, stomachikum.

Použitie

A kdeže bazalka nie je len kuchynská bylinka. Vieme, že je to liečivá bylinka. Radíme ju medzi : aromatikum – aromatická rastlina, spazmolytikum- pomáha proti kŕčom baneologikum – vhodná na aromatické liečivé kúpele. Silica bazalky veľmi účinne pôsobí na činnosť tráviacich orgánov, ukľudňuje žalúdok, privoláva chuť do jedla , inak povedané zlepšuje chuť do jedla. Okrem toho uvoľňuje spazmy – kŕče hladkého svalstva v tráviacom trakte. Môžete ju použiť aj z vonku ako obklad pri rôznych kožných problémoch napr. pri zapareninách alebo začervenanej koži. Vzhľadom na jej arómu je často využívaná aj v balneoterapii, kde sa používa ako osviežujúci kúpeľ.

Recepty

Využitie : kuchyňa (pesto), čaj (sušenie), olej

Čaj z bazalky pri nevoľnostiach a žalúdočných kŕčoch

Usušenú bazalku môžete využiť ako čajovinu najmä pri ťažkom trávení alebo bolestiach žalúdka. Stačí vám 1 polievková lyžica podrvenej usušenej bazalky zaliať 200 ml vriacou vodou. Necháme lúhovať 10-15 minút. Po scedení čaj pijeme letný po dúškoch najlepšie bez cukru. Tento čaj si môžete pripraviť aj z čerstvej bazalky kde použijete 6-8 lístkov bazalky.

Pesto z bazalky

Pesto z bazalky sme začali robiť pravidelne a to od vtedy ako sme ho urobili prvý krát. Je vynikajúce na cestoviny. Pripravíte si čerstvú bazalku presnejšie listy bazalky. Tak isto si pripravíme soľ, olivový olej extra virgin a strúčiky cesnaku. Bazalku pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cesnakom. K pomletej mase primiešame soľ a olej. Vložíme do pohára a zalejeme povrch 1 polievkovou lyžicou oleja. Alebo rozmixujeme ponorným mixérom spolu s olejom a cesnakom. Premiešame so soľou, vložíme do pohára a povrch prelejeme 1 polievkovú lyžicu oleja. Uzavrieme a držíme v chladničke. Pripomeniem ešte, že vždy po odobratí z pesta je potrebné povrch zaliať olejom.

0 komentárov k “Bazalka pravá – Oscilum basilicumPridajte vlastný →

Pridaj komentár