Šalvia a jarný strih

 

Pestovanie a strih

Šalvia je teplomilná rastlina a preto si vyžaduje slnečné stanovisko. Pôda hlinato-piesačnotá s občasným hnojením. Na hnojenie postačí domáci kvalitne vyzretý kompost, ale nie je to nutnosť. Najlepšie je vysádzať na jar v máji predpestované rastliny ďalej od seba min. 30 cm, nakoľko sa šalvia rozrastá. Pokiaľ sa rozhodnete vysievať semienka a predpestovať si mále priesady, je vhodné  začať už v marci. Vypestované priesadky v polovici mája môžete vysádzať na trvalé stanovisko do záhrady.

Dospelé rastliny môžete na jeseň zostrihať po drevnatú časť stonky. Šalviu striháme cca 10 cm od koreňa. Odstraňujeme všetky suché stonky, tak isto aj suché listy.  Na jar je však potrebná kontrola rastliny. Skontrolujte či rastlina po zime nie je poškodená silnými mrazmi a ak je potrebný opakovaný strih treba ho urobiť v marci. Ja nechávam šalviu na zimné obdobie neostrihanú a strihám ju len na jar. Je to jednoduchšie, nakoľko nemusím jednu rastlinu strihať dvakrát. 

Pravidelným strihom docielite hustý a zdravý porast rastliny. Mladé rastliny odporúčam strihať len na jar. V opačnom prípade je možné, že mladá rastlina by mohla počas zimy vymrznúť. 

 

 

0 komentárov k “Šalvia a jarný strihPridajte vlastný →

Pridaj komentár