OVOCNÁ – JAHODOVÁ KOŽA
My starší sme ako deti jedli jahody so šľahačkou, no teraz je v kurze ovocná koža. Takže skúste, ťažké to nie je, len časovo trochu náročné.
Ovocná koža je u detí veľmi obľúbená a na jej výrobu môžete použiť akékoľvek ovocie, nie len jahody. Dokonca môžete ovocie navzájom miešať.
Ja so teda pre základný recept vybrala jahody.
Očistené a umyté v tomto prípade jahody (alebo ovocie podľa vášho výberu) rozmixujeme na kašu. Kto má rád sladké, môže pridať aj práškový cukor…ja som však nedávala
Potom si pripravíme plech aj s papierom na pečenie a jahodovú kašu naň vylejeme v hrúbke 3-4 mm. A dáme pod sieťku na slnko sušiť na celý deň. Sieťka je dôležitá, pretože by vám na ovocnú kašu chodil rôzny hmyz. Večer sa koža dosúša v rúre (môžete použiť aj sušičku) pri teplote 50°C. Ak nemáte možnosť sušiť vonku na slnku, môžete ju sušiť po celý čas v rúre/sušičke, ale upozorňujem, že sušenie trvá celý deň A je potrebne pravidelne kontrolovať, aby sa vám koža v rúre veľmi nevysušila. Potom by ste mali ovocné chipsy 😀
Ovocná koža je hotová vtedy keď sa nelepí a dá sa ľahko stiahnuť z papiera.
Verím, že maminky s malými deťmi recept na túto zdravú ovocnú maškrtu ocenia.
JAHODOVÝ LEKVÁR a SIRUP
Jahody nám dozreli do červena a tak bolo rozhodnuté čo s nimi
Uvaríme si jahodový lekvár, tak ako ho varila moja starká – bez gelfixu.
Jahody očistené a umyté som zasypala kr. cukrom – na 1 kg jahôd = 1 kg cukor. Takto som ich nechala odpočívať 24 hod. Cukor sa rozpustí a vytvorí sa sirup, ktorý je potrebné zliať a odložiť na neskôr.
Jahody dáte do hrnca a privediete k varu, necháte vychladnúť a takto to opakujete ešte 3 x .
Pred posledným varením pridáte do jahodovej masy 1 ČL kyseliny citrónovej ako konzervant. A ešte horúce plníte do pohárikov. Lekvár nebude ani veľmi sladký a ani veľmi hustý, ale do jogurtu alebo do koláčov je svetový a hlavne bez gelfixu
Teraz využijeme získaný sirup, čo vám zostal po jahodách.
Prelejte ho do vhodnej nádoby a dajte variť. Keď sa blížite k bodu varu pridajte na 1 liter sirupu 1 ČL kyseliny citrónovej a chvíľu nechajte variť a odstavte zo sporáka. Ešte horúci nalejte do fliaš a zabaľte do deky až kým nevychladne. Ak ho chcete na dlhšie uskladnenie je treba ho aj sterilizovať aspoň 5 minút.
Ja to nerobím lebo sa u nás nestihne pokaziť
Pevne verím, že sa vám tento recept dva v jednom bude páčiť 🙂
0 komentárov k “Jahodové recepty”Pridajte vlastný →