
REBARBOROVÝ SIRUP






Postup:
Rebarboru umyte, nakrájajte, vložte do hrnca a zalejte vodou. Pridajte k rebarbore aj zázvor aj badyán a ovocie na farbu. Varte 30 minút. Odstavíte a prepasírujete cez sitko. Získanú šťavu odmerajte a doplňte vodou, tak aby ste mali 1 liter a vráťte späť do hrnca a pridajte cukor. Dajte variť. Tesne pred varom pridajte šťavu z citróna.
Premiešajte. Ak vám na sirupe vznikla pena, treba ju pozbierať. Hneď po dovarení naplňte fľaše.
Nechajte vychladnúť a odložte do chladničky. Keďže sa nepoužila ako konzervant kyselina citrónová, mohol by sa sirup pokaziť.
Z tejto várky som naplnila 4 fľaše 330 ml.
Je naozaj úžasný vôňou, farbou, ale hlavne chuťou. Vynikajúci je s vychladenou minerálkou a lístkami mäty. Alebo letný drink – prosseco, sirup, ľad a mäta 


REBARBOROVÝ LIKÉR 

Recept je jednoduchý a pomerne aj rýchly.
Budete potrebovať:






Postup:
Rebarborové stonky umyjeme a nakrájame na menšie kúsky cca 1,5 cm, ktoré vložíte do pripravenej nádoby/pohára a zasypete cukrom. Premiešajte a pridajte vanilkový cukor a vanilkový lusk, ktorý ste pozdĺžne rozkrojíte. Všetko zalejete vodkou, premiešajte a uzavrite. Pohár odložte na 14 dní na policu, tak aby nebol na slnku.
Po uplynutí tejto doby, precedíte cez gázu a nalejte do fľaše.
Likér získa jemnú ružovú farbu, ale len vtedy keď použijete ružové stonky rebarbory, biely cukor a vodku (teda biely alkohol).
Ak sa rozhodnete pre trstinový cukor a rum, farba likéru bude hnedá. Chuť oboch likérov je skvelá, jemne sladko-kyslastá, prevoňaná vanilkou.
Tento likér je skvelým osviežením letných dní.
Najlepší je dobre vychladený, pije sa ako aperitív.
Skvelo chutí aj v miešaných letných drinkoch.






Pripravíme si suroviny na kysnuté cesto: 1/2 kg hladkej múky, 200 -250g kr.cukru, 3 žĺtka, 125 v masla.
Na kvások 250 – 300 ml mlieka, 2/3 kocky droždia a 1 PL cukru.
Rebarbora cca 400g očistenej, vanilkový cukor 1 balíček a pr. cukor cca 5-6 PL
Posýpka : hrubá múka 100 g, pr.cukor100 g a 50-70g maslo
Postup:
Pripravíme si kvások z mlieka, droždia a cukru. Mlieko dáme zohriať tak aby bolo teplé (nie horúce) a pridáme cukor a droždie. Necháme nakysnúť kvások. Medzi tým si do väčšej nádoby pripravíme múku, cukor, žĺtka a roztopené maslo, ktoré pridávame spolu s kváskom. Všetky suroviny spolu vypracujeme na hladké nie veľmi husté cesto. Ak by bolo husté pridajte ešte mlieko. A necháme prikryté kysnúť na teplom mieste aspoň 3/4 hodinu.
Kým nám cesto kysne, pripravíme si rebarboru. Nakrájame na menšie kúsky cca 2 cm, vložíme do misy a posypeme cukrom a vanilkou. Dobre premiešame. Necháme oddychovať.
Takisto si môžeme pripraviť posýpku. Všetky ingrediencie vložíme do misky a miešame kým sa nespoja všetky zložky na sypkú zmes. Nesmie byť kompaktná.
Keď máme cesto vykysnuté, preložíme ho na olejom vymastený plech s vyššími bokmi. Naolejovanými rukami cesto rovnomerne roztlačíme po celom plechu.
Na cesto navrstvíme rebarboru bez vody, ktorá vznikla po posypaní cukrom.
Na rebarboru rovnomerne navrstvíme posýpku.
Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 170°C.
Pečieme cca 40-50 minút.
Po upečení môžete posypať práškovým cukrom.
Zatiaľ aspoň tieto recepty s rebarborou, postupne budem pridávať aj ďalšie.
0 komentárov k “Rebarborové recepty”Pridajte vlastný →