Orgován obyčajný – Siringa vulgaris

Orgován ľudovo alebo zastarano volali   španielska alebo turecká baza. Je to krík alebo aj strom, ktorý pozná naozaj každý. V minulosti nebola záhrada kde by sa orgován nepestoval. Pochádza však  z juhovýchodnej Európy  a z malej  Ázie a do našich končín ho doviezli v 16. storočí. Tu sa tak udomácnil, že vo môžeme vidieť aj voľne rásť v prírode. V dnešnej dobe poznáme neskutočné množstvo druhov tohto voňavého kríku. Pestujeme si orgován hlavne pre jeho krásne kvety, voňavé a v rôznych farebných otieňoch. 

V knihe Bylinková terapia autorka uvádza, že “ v minulosti naši predkovia o orgováne hovorili, že má čarovnú moc. Že svojou sladkou vôňou privoláva lásku, preto si ho ženy a dievčatá vkladali do bielizníka aby pomocou jeho vône privolali toho pravého. Alebo sa kvety dávali do príbytku kde zostávala ťažká energia po tragických udalostiach. Pripisovala sa mu moc zmierňovať následky nešťastia a hádok, urovnávať vzťahy medzi ľuďmi.“

Orgován kvitne v máji aj to len niekoľko dní.  Ja sa každý rok teším na jeho záplavu omamných kvetov, pretože máme z orgovánu živý plot. Hovorilo sa, že orgován je jedovatý, nie je to celkom pravda. Celý ker (koreň, listy kôra, plody) okrem kvetov  obsahuje látku nazývanú  syringín, ktorá pri styku s pokožkou môže vyvolávať alergickú reakciu. Táto látka môže podráždiť aj sliznicu. Syringín nájdeme aj v iných rastlinách ako sú napr. skorocel väčší, vtáčí zob, imelo biele, schisandra… 

Zber : zbierajú sa len plne rozkvitnuté kvety orgovánu bez blizien, vždy za slnečného počasia a hneď po zbere sa kvietky spracovávajú. Kvety orgovánu sa nesušia.

Vlastnosti: antistresový, dezinfekčný, antibakteriálny

Tak ako som už spomenula, len kvety neobsahujú syringín a preto ich môžeme využiť. Od pradávna sa kvety orgovánu využívali na kozmetické účely, hlavne na výrobu rôznych parfumov. A nie len na to., pretože v minulosti sa za pomoci kvetov vyháňali parazitov z tela, alebo znižovali horúčku. No v dnešnej  modernej dobe sa kvety orgovánu používajú na výrobu liečivej kozmetiky v podobe olejov a mastičiek a  to aj v pohodlí domova. Olej aj masť sú určené na ošetrovanie citlivej pokožky.

Okrem toho je veľmi obľúbený orgovánový sirup, cukor, kandované orgovánové kvety alebo orgovánový med.

A ako by to bolo, keby som nenapísala aj nejaký recept. Preto som vybrala hneď dva. Jeden bude kozmetický a druhý na jedenie.

Recept

Orgovánový olej na ošetrovanie citlivej pokožky a pleti.

Kvety orgovánu po zbere hneď otrhajte z vetvičiek a vložte do pohára do 2/3 a zalejte kvalitným olejom. Na citlivú pokožku sú vhodné tieto oleje: mandľový, hroznový, konopný, olej z marhuľových semienok alebo makový. Ale ak by ste chceli nájsť ten pravý olej, môžete si prečítať článok o olejoch aj s ich vlastnosťami, ktorý nájdete tu:       http://alchemylka.sk/2017/03/01/oleje-pre-zdravie/ 

Snažte sa aby kvety boli zaliate a pod hladinou oleja. V opačnom prípade hrozí, že vám kvety začnú plesnúť. Pohár neuzatvárajte úplne, aby sa mohla prebytočná voda obsiahnutá v kvetoch odparovať, inak by  takisto hrozila pleseň na povrchu. Pohár s naloženými kvetmi orgovánu nechajte na okne po dobu 2 týždňov. Potom obsah prefiltrujte do vydezinfikovanej nádobky a uzavrite. Ak chcete aby olejček vydržal čo najdlhšie, treba si ho uložiť do chladničky.

Tento orgovánový olejček sa používa na ošetrenie citlivej pokožky, ale výborne účinkuje aj na ekzém, akné, uhrovitú pleť a dokonca môžete použiť ak vás niečo uštipne. Môžete používať aj na čistenie pleti alebo na ošetrenie pokožky na celom tele ako olejovú emulziu. (Olejová emulzia – olej natriete na vlhkú pokožku po sprchovaní. Vtedy sa olej ľahšie a hlbšie vstrebe do pokožky a nezanechá kožu mastnú.) Takisto môžete olej využiť na celotelovú masáž, ktorá vás uvoľní a dokonca uľaví od bolestí kĺbov a svalov.

Orgovánový sirup

Oberte kvietky orgovánu tak aby ste ich mali 0,5 litra, ktoré opláchnete a vložíte do sitka nech odkvapkajú z vody. Pripravíte si 0,5 litra vody a 0,5 kg trstinového cukru. Obe suroviny vložte do hrnca a dajte  zohrievať. Zohrievajte pokiaľ sa cukor nerozpustí. Môžete pridať kvety a 1 vanilkový lusk (rozkrojený) a spolu varíte cca 15 minút.  Odstavte a nechajte 30 minút oddychovať pod pokrievkou.  Potom preceďte a znovu dajte na sporák zohrievať. Priveďte k varu a pridajte šťavu z 1 citrónu, zamiešajte a môžete plniť fľaše. Sirup je bez konzervantov (kr.cukor – biely a kyselina citrónová) preto je potrebné sirup držať v chladničke.

 

0 komentárov k “Orgován obyčajný – Siringa vulgarisPridajte vlastný →

Pridaj komentár