Ako mať bohatú úrodu paradajok

Každý rok chodíme na levický mestský trh nakúpiť priesady alebo ako sa im v tejto oblasti hovorí planty, stále k tým istým pestovateľom a to už niekoľko veľa rokov. Majú vždy nádherné, silné životaschopné priesady. Aj tohto roku sme tento náš každoročný rituál absolvovali a nakúpili mnoho priesad paradajok.

Priesady sadíme poväčšine po tzv. zamrznutých, ale tento rok je predpoveď priaznivá, tak sme to riskli.

A to naše sadenie je taký malý obrad, pretože počas mnohých rokov sme vyskúšali kadečo a nie všetko fungovalo. Tak vám teraz prezradím všetky finty, ktoré na paradajky s určitosťou fungujú a zaručujú bohatú úrodu paradajok a počas celej sezóny nebudete musieť kúpiť ani jednu paradajku v obchode.

Začína to tým, že si kúpite zdravé a silné priesady/planty. Pri kupovaní sa treba predajcu opýtať či priesady/planty boli otužované. To preto aby sa vám nestalo, že po vysadení vám ich slnko spáli. V prípade, že neboli predtým vystavené slniečku, treba ich trochu otužiť a to v malých časových intervaloch dávať na slnko a nechať aspoň jeden deň a noc vonku.  

Ak je všetko ako má, idem na to 🙂

Do pripravenej pôdy na záhone vyhĺbite väčšiu jamu 25x 30 cm do šírky aj hĺbky, do ktorej nasypete kompost, dobre vyzretý hnoj . My sme dostali hnoj od známeho chovateľa koní. Konský hnoj, ktorý bol dobre vyzretý, teda nebol čerstvý. Preto aj vy ak máte možnosť zaobstarať si kvalitný vyzretý hnoj najlepšie konský alebo kravský, neváhajte. Takže vrátim sa späť k vykopanej jame a hnoju. Je potrebné hnoj so zemou premiešať a následne pridať posekanú žihľavu/pŕhľavu a opäť premiešať, tak aby žihľava nebola nebola na vrchu čiže ju nebolo vidieť. Takto pripravenú výsadbovú jamu výdatne zalejeme vodou (najlepšie dažďovou, ale ak nemáte použite aj studňovú či z vodovodu, ale nechajte ju aspoň pol dňa postáť – zohriať a vyprchať chlór). Vodou nešetrite, kľudne nalejte aj 3-4 litre, nevadí ak vám v jame bude voda chvíľu stáť. A kým voda vsiakne, pripravíte si sadenice/priesady/planty, ktoré vyberiete zo sadbovača a narušíte koreňový bal. To preto aby sa korene jednoduchšie vedeli zakoreniť a rozrásť. Potom korene paradajky posypte mykorhíznou hubou. Tieto mykorhízne huby sme nepoužívali vždy, ale od vtedy ako ich pridávame na korene paradajok, darí sa im priam úžasne.   Tieto huby totiž pomáhajú rastlinám či stromom lepšie prekonávať suchšie obdobia počas leta a okrem iného aj pomáhajú rastline riadne sa zakoreniť, čo je pre rastlinu veľmi podstatné. 

No, a potom už len priesadu/plantu paradajky zasadíte najhlbšie ako sa dá. Paradajka bude mať veľký koreň hlboko v zemi a to je tiež pomoc v suchom období. Nezabudnite pooblamovať posledné spodné listy, aby ste ju mohli hlbšie zasadiť. Nasypanú zem treba silno okolo paradajky popritláčať. Potom už len vpichnúť oporu ku priesade a priviazať paradajku.  Na samý záver ešte raz dobre zaliať vodou. 

Kým sa paradajky dobre nezakorenia, je potrebné polievať každý deň, najlepšie skoro ráno alebo večer, keď ešte alebo už nieje také veľmi silné slnko.

Paradajky kým sa dobre nezakorenia, nerastú…to znamená, že nebudete na nich vidieť žiadnu zmenu. A toto trvá 7-10 dní. Potom nebudete stíhať vyväzovať a vylamovať výhonky z pazúch.

Tá žihľava, ktorú dávame do jamy sa správa ako hojivo, pomaly sa rozkladá a korene majú počas celej sezóny z čoho čerpať organické živiny. My už potom paradajky nehnojíme iba sa polievajú.

A verte  alebo neverte, paradajky sa u nás nekupujú v obchode počas celej sezóny ani na bežné jedenie, šaláty, ale ani na výrobu rôznych zaváračkových výrobkov na uskladnenie (lečo, kečup, lekvár, pomodoro…) Paradajky sú tak zdatné, že plodia až do neskorej jesene – až kým neprídu prvé mrazy.

Tak aby ste mali predstavu. kupujeme 20 kusov priesad/plant, z ktorých máme bohatú úrodu niekedy viac ako 200 kg.

Takže na úplný záver, len rekapitulácia : jama – kompost/hnoj – žihľava – voda – priesada/planta – mykorhízna huba – tyč/opora – voda

Snáď som vás aspoň navnadila na vyskúšanie 🙂

Prajem bohatú úrodu.

Jarka

0 komentárov k “Ako mať bohatú úrodu paradajokPridajte vlastný →

Pridaj komentár