Rebarbora okrasná – Reveň dlanitá Rheum Palmatum L.

V každej starej záhrade nemohla chýbať rebarbora.
A v tej našej tiež chýbať nemôže, pretože rebarborový koláč je u nás veľmi obľúbený.
 
Našu sme si zasadili už pred 7 rokmi a za tie roky sa celkom pekne rozrástla. Nevyžaduje vôbec nejaké zvláštne podmienky ani na pôdu ani na pestovanie. Len v letných horúčavách zvykneme poliať. A raz za 2 roky rozhádžeme okolo koreňov kompost.
Na jar keď sa ukážu prvé zelené lístky ju prikryjeme vedrom, hovorí sa tomu rychlenie.
Listy po vyrastení a zhrubnutí odtrhávame nikdy nerežeme. Očistíme ich odstránením listu a obielením stonky. Z takto upravených stoniek môžeme uvariť lekvár, sirup, upiecť koláč alebo zavariť ako kompót.
Listy na spracovanie trháme z minimálne trojročnej rastliny. Listy trhajte tak, aby vám na j koreni zostali aspoň 3-4 listy. Takisto sa  snažíme kvety odstraňovať aby sme predĺžili zber.
Po zakvitnutí kvetov rebarborové listy už netrháme, pretože už v tomto období obsahujú vysoké množstvo kyseliny šťavelovej.
 
Rebarbora obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ale aj sacharidy, bielkoviny, vlákninu.
Obsahuje aj   kyseliny:  jablčnú, citrónovú a šťaveľovú. Ďalej obsahuje vitamín A, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B9-kyselinu listovú, vitamín C a vitamín K, z minerálnych látok obsahuje vápnik, draslík, horčík, mangán, sodík, železo.
 
 
omáha pri trávení, zvyšuje vylučovanie žlče do dvanástnika. Triesloviny obsiahnuté v rebarbore zabraňujú nadmernej tvorbe žalúdočnej kyseliny, preto sa využíva pri hyperacidite. 
Vyššie dávky sa prejavujú laxatívne. 
Rebarbora obsahuje aj polyméry triesloviny (rebarborovú červeň) pričom zafarbia moč do červena alebo do hneda.
Rebarbora
 detoxikuje (čistí) črevá, 
 vylepšuje krvný obeh
 je nápomocná v boji s rakovinou
 chráni naše oči, aj srdce
 udržuje našu pokožku zdravú 
 pomáha aj našim kostiam a mozgu
 
Tak čo, ako ste vy vo vzťahu k rebarbore?
Máte ju v obľube alebo ani nie?
 
Ja ju milujem a myslím, že aj všetci naši doma a to najmä v pohode
kysnutého koláča s rebarborou a drobenkou.
Tak tu je recept :
Pripravíme si suroviny na kysnuté cesto: 1/2 kg hladkej múky, 200 -250g kr.cukru, 3 žĺtka, 125 v masla. 
Na kvások 250 – 300 ml mlieka, 2/3 kocky droždia a 1 PL cukru.
Rebarbora cca 400g očistenej, vanilkový cukor 1 balíček a pr. cukor cca 5-6 PL
Posýpka : hrubá múka 100 g, pr.cukor100 g a 50-70g maslo
Postup:
Pripravíme si kvások z mlieka, droždia a cukru. Mlieko dáme zohriať tak aby bolo teplé (nie horúce) a pridáme cukor a droždie. Necháme nakysnúť kvások. Medzi tým si do väčšej nádoby pripravíme múku, cukor, žĺtka a roztopené maslo, ktoré pridávame spolu s kváskom. Všetky suroviny spolu vypracujeme na hladké nie veľmi husté cesto. Ak by bolo husté pridajte ešte mlieko.  A necháme prikryté kysnúť na teplom mieste aspoň 3/4 hodinu.
Kým nám cesto kysne, pripravíme si rebarboru. Nakrájame na menšie kúsky cca 2 cm, vložíme do misy a posypeme cukrom a vanilkou. Dobre premiešame. Necháme oddychovať.
Takisto si môžeme pripraviť posýpku. Všetky ingrediencie vložíme do misky a miešame kým sa nespoja všetky zložky na sypkú zmes. Nesmie byť kompaktná. 
Keď máme cesto vykysnuté, preložíme ho na olejom vymastený plech s vyššími bokmi. Naolejovanými rukami cesto rovnomerne roztlačíme po celom plechu.
Na cesto navrstvíme rebarboru bez vody, ktorá vznikla po posypaní cukrom.
Na rebarboru rovnomerne navrstvíme posýpku.
Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 170°C.
Pečieme cca 40-50 minút.
Po upečení môžete posypať práškovým cukrom.
                                                                       ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Recept na rebarborový bublaninu

Ešte stále máme rebarboru a tak som sa rozhodla, že upečiem taký výrazne jednoduchý koláčik a založím rebarborový likér (recept nájdeš na konci článku).

Určite nemám chuť vypekať celý deň, ale táto rýchla rebarborová bublanina je tak skvelá či na čas, či na chuť…a mám rada spojenie kyselkavej rebarbory a sladkej piškóty a vône vanilky.

Určite nájdeš receptov na bublaninu habakúk, ale tak pre istotu ho predsa len napíšem…a navyše nepotrebuješ žiadnu váhu .. nič sa neváži… stačí ti hrnček.

Tak budeš potrebovať toto: 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček kr. cukru, 1/2 hrnčeka oleja, 1 hrnček mlieka, 2 ks vajcia, 1 (alebo 2čl) prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor.

Rebarbora podľa chuti – koľko chceš …a tu nastáva možnosť použiť akékoľvek ovocie…

No, všetko spolu v miske zmiešaš a vyleješ na plech (cca 20 x30 cm – samozrejme, že veľkosť je na vás… čím väčší plech tým nižší koláč ), ktorý je vystlaný papierom na pečenie.

Potom si očistíš rebarboru a nakrájaš na malé kúsky obalíš v cukre. A to tak , že dáš rebarboru do misky a posypeš 1 PL cukru a riadne zamiešaš. Vysypeš (rovnomerne) na cesto a dáš piecť do rúry pri 180°C na 35-45 minút…ale treba to sledovať… pretože každá rúra pečie inak.

Po upečení necháš vychladnúť a potom môžeš posypať práškovým cukrom, ale vôbec nemusíš.

Takže koláčik a k tomu kávičku a parádny deň je tu ♥

Ešte sľúbený recept na  REBARBOROVÝ LIKÉR

Recept je jednoduchý a pomerne aj rýchly.

Budete potrebovať: Rebarboru 4 stonky cca 40 cm, kr. cukor alebo trstinový (podľa chuti, ale ja dávam 150g, vanilkový cukor 1PL, vanilkový lusk 1 ks, vodku 500 ml (môžete aj rum), uzatvareteľný pohár litrový

Postup:

Rebarborové stonky umyjeme a nakrájame na menšie kúsky cca 1,5 cm, ktoré vložíte do pripravenej nádoby/pohára a zasypete cukrom. Premiešajte a pridajte vanilkový cukor a vanilkový lusk, ktorý ste pozdĺžne rozkrojíte. Všetko zalejete vodkou, premiešajte a uzavrite. Pohár odložte na 14 dní na policu, tak aby nebol na slnku.

Po uplynutí tejto doby, precedíte cez gázu a nalejte do fľaše.

Likér získa jemnú ružovú farbu, ale len vtedy keď použijete ružové stonky rebarbory, biely cukor a vodku (teda biely alkohol).

Ak sa rozhodnete pre trstinový cukor a rum, farba likéru bude hnedá. Chuť oboch likérov je skvelá, jemne sladko-kyslastá, prevoňaná vanilkou.

Tento likér je skvelým osviežením letných dní.

Najlepší je dobre vychladený, pije sa ako aperitív.

Skvelo chutí aj v miešaných letných drinkoch.

Budem rada ak vyskúšate a napíšete ako vám chutil ♥

 

 

 
             

0 komentárov k “Rebarbora okrasná – Reveň dlanitá Rheum Palmatum L.Pridajte vlastný →

Pridaj komentár