V každej starej záhrade nemohla chýbať rebarbora.
A v tej našej tiež chýbať nemôže, pretože rebarborový koláč je u nás veľmi obľúbený.



Na jar keď sa ukážu prvé zelené lístky ju prikryjeme vedrom, hovorí sa tomu rychlenie.
Listy po vyrastení a zhrubnutí odtrhávame nikdy nerežeme. Očistíme ich odstránením listu a obielením stonky. Z takto upravených stoniek môžeme uvariť lekvár, sirup, upiecť koláč alebo zavariť ako kompót.


Po zakvitnutí kvetov rebarborové listy už netrháme, pretože už v tomto období obsahujú vysoké množstvo kyseliny šťavelovej.

Obsahuje aj kyseliny: jablčnú, citrónovú a šťaveľovú. Ďalej obsahuje vitamín A, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B9-kyselinu listovú, vitamín C a vitamín K, z minerálnych látok obsahuje vápnik, draslík, horčík, mangán, sodík, železo.

Vyššie dávky sa prejavujú laxatívne.
Rebarbora obsahuje aj polyméry triesloviny (rebarborovú červeň) pričom zafarbia moč do červena alebo do hneda.
Rebarbora






Tak čo, ako ste vy vo vzťahu k rebarbore?
Máte ju v obľube alebo ani nie?
Ja ju milujem a myslím, že aj všetci naši doma a to najmä v pohode kysnutého koláča s rebarborou a drobenkou.
Tak tu je recept :
Pripravíme si suroviny na kysnuté cesto: 1/2 kg hladkej múky, 200 -250g kr.cukru, 3 žĺtka, 125 v masla.
Na kvások 250 – 300 ml mlieka, 2/3 kocky droždia a 1 PL cukru.
Rebarbora cca 400g očistenej, vanilkový cukor 1 balíček a pr. cukor cca 5-6 PL
Posýpka : hrubá múka 100 g, pr.cukor100 g a 50-70g maslo
Postup:
Pripravíme si kvások z mlieka, droždia a cukru. Mlieko dáme zohriať tak aby bolo teplé (nie horúce) a pridáme cukor a droždie. Necháme nakysnúť kvások. Medzi tým si do väčšej nádoby pripravíme múku, cukor, žĺtka a roztopené maslo, ktoré pridávame spolu s kváskom. Všetky suroviny spolu vypracujeme na hladké nie veľmi husté cesto. Ak by bolo husté pridajte ešte mlieko. A necháme prikryté kysnúť na teplom mieste aspoň 3/4 hodinu.
Kým nám cesto kysne, pripravíme si rebarboru. Nakrájame na menšie kúsky cca 2 cm, vložíme do misy a posypeme cukrom a vanilkou. Dobre premiešame. Necháme oddychovať.
Takisto si môžeme pripraviť posýpku. Všetky ingrediencie vložíme do misky a miešame kým sa nespoja všetky zložky na sypkú zmes. Nesmie byť kompaktná.
Keď máme cesto vykysnuté, preložíme ho na olejom vymastený plech s vyššími bokmi. Naolejovanými rukami cesto rovnomerne roztlačíme po celom plechu.
Na cesto navrstvíme rebarboru bez vody, ktorá vznikla po posypaní cukrom.
Na rebarboru rovnomerne navrstvíme posýpku.
Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 170°C.
Pečieme cca 40-50 minút.
Po upečení môžete posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť 




0 komentárov k “Rebarbora okrasná – Reveň dlanitá Rheum Palmatum L.”Pridajte vlastný →