Oleje pre zdravie

DSC_0330Oleje a maslá, stretávame sa s nimi každodenne. Nemám na mysli len varenie ale aj kozmetiku. Čoraz častejšie mnohí z nás siahajú po prírodnejších a zdravších produktoch. Nie je to len trend, je to o zdravšom živote a o hľadaní prírodných alternatív v každodennosti. Snáď sa vám náš článok bude páčiť, chceli sme vám zoskupiť dostupné oleje na jednom mieste 🙂

Argánový olej ∼ Regeneruje, je skvelý na pleť najmä na citlivú, suchú a problematickú – ekzém, akné. Veľmi účinný je pri starnutí pleti, obnovuje totiž bunky a napomáha redukovať vrásky. Je vunikajúcim pomocníkom pri ošetrovaní jaziev, strií alebo celulitídy. Vhodný aj na denné ošetrenie pleti.

Avokádový olej ∼ Avokádo obsahuje vitamíny A, E, D, a aj chemické zlúčeniny, ktoré dokážu zachytiť voľné radikály a pomáhajú zachovať štruktúru bunkových membrán. Olej je skvelý pre zdravú pečeň a žlčník. Okrem toho sa avokádový olej používa aj na varenie, využijete ho aj v teplej aj studenej kuchyni.

Hroznový olej  Je výborný najmä na kozmetické účely. Je antioxidačný a tiež spomaľuje starnutie pokožky, viaže kolagén. Môže sa používať na ošetrenie pleti, ale aj na celé telo. Je vhodný na suchú pokožku a odporúčame ho používať namiesto telového mlieka alebo do kúpeľa.

Jojobový olej Je najviac používaný vo forme masážneho oleja a to pre všetky typy pleti. Dobre sa vtiera do pokožky a udržiava jej stabilnú vlhkosť. Regeneruje pokožku a chráni ju pred UV žiarením. Okrem toho je vynikajúci na ošetrovanie vlasov, ktoré nadobudnú zdravý vzhľad a lesk. Na konzumáciu je jojobový olej nevhodný!

Kávový olej  Výborný na denné ošetrenie pleti – hydratácia, detoxikácia, ale aj na ošetrenie problematickej pleti : akné. No, nie len na pleť ale aj na celé telo. Je vhodným bojovníkom proti celulitíde a proti obezite. Vitamíny a enzýmy obsiahnuté v oleji s veľkým zastúpením kofeínu, nám zaručujú pozitívny výsledok pri starnutí. Kávový olej používame neriedený – čistí, hydratuje, detoxikuje a v neposlednom rade ukľudňuje. Po použití je pleť krásna a vyzerá zdravo. A nesmiem zabudnúť, že tento olej nádherne vonia.

Kokosový olej  Voňavý a chutný. Má ochranný UV faktor 4, preto ho môžeme používať ako ochranu pred slnečným lúčami. Pokožku po použití premieňa na jemne zamatovú. Skvelo sa vstrebáva. Okrem toho olej môžete použiť na ošetrenie vlasov, ktoré sú suché. Získajú ním krásny lesk a hodvábnosť. Využiť ho môžete aj na celotelové masáže alebo ako ošetrujúci olej po kúpaní či opaľovaní. Takisto si našiel uplatnenie v kuchyni. Použitie je naozaj širokospektrálne. Kokosový olej je vo veľkom používaný aj pri príprave domácej bylinkovej kozmetiky.

Konopný olej  Na základe vyváženosti nenasýtených esenciálnych mastných kyselín je konopný olej najlepší z pomedzi všetkcýh olejov. Problematická pleť – ekzémy, atopický ekzém, lupienka, veľmi citlivá pokožka, suchá pokožka a rôzne iné kožné problémy – dokáže konopný olej pomôcť a to vo veľkej miere.

Ľanový olej Znižuje hladinu cholesterolu, chráni žily a povrch ciev, okrem toho posilňuje imunitný systém. Zlepšuje trávenie, upravuje vyprázdňovanie a pomáha pri zápche. Napomáha pri liečbe hrubého čreva. Je to antioxidant. Ľanový olej je využívaný ako prevencia proti srdcovo-cievnym ochoreniam.

Makový olej  Ukľudňuje v stresových situáciách, čo sa odzrkadluje aj na pokožke. Nasýtené mastné kyseliny zaručujú exkluzívne ošetrenie pleti a pokožky celého tela. Vyživí, premastí, zregeneruje, hydratuje. Dokáže bojovať s problematickou pleťou – ekzém, začervenanie, zápaly, vysušenie. Má svoje opodstatnenie aj v aromaterapii a pri masážach, ktoré môžete použiť aj u detí.

Mandľový olej   Využívaný najmä pri problematickej pleti – suchej a citlivej. Je veľmi jemný a preto sa môže použiť aj na detskú pokožku už od narodenia. Upokojuje a prevenčne pôsobí proti zapareninám u bábätiek. Regeneruje. Jeho veľký obsah vitamínov a minerálov zaručuje bezproblémové ošetrovanie pokožky a pleti. Je súčasťou mnohých kozmetických prípravkov.

Marhuľový olej ∼ Vyrába sa z marhuľových jadier. Rovnako ako u mnohých iných olejov je aj marhuľový odporúčaný na ošetrenie pleti (problematickej, citlivej,…) Olej je úžasný kvôli veľkému podielu vitamínu A a E. Pokožku hydratuje a regeneruje. Dobre sa vstrebáva a výživné látky dodá hlboko pod pokožku. Môžete ho použiť aj pri ošetrení pokožky malých detí. Často je využívaný pri masážach alebo ošetrení boľavých kĺbov.

Palmový olej  I keď ani my nie sme zástancami využívania palmového oleja, zhromaždili sme informácie aj o ňom. Olej obsahuje betakarotén, karotény, koenzýmu Q10. Obsahuje UV filter pred slnečným žiarením, preto ho môžete použiť ako ochranu.

Púpalkový olej  Je olej regeneračný. Využíva sa pri liečbe problematickej pleti (ekzém, lupienka) a pri drobných poraneniach. Obsahuje kyselinu gama-linolenovú, ktorá nám napomáha k elasticite pleti a preto je vhodný najmä na ošetrenie tej zrelšej.

Sézamový olej  Používa sa najmä v kuchyni, v Číne veľmi obľúbený. Má antidepresívne a antistresové účinky, je to antioxidant, podporuje mozog, zlepšuje pamäť, dokáže harmonizovať krvný tlak. Môžeme ho využiť aj ako prevenciu, a to : pri prechladnutí, proti onkologickým ochoreniam, srdcovo-cievnym ochoreniam. Je to antidepresívum.

DSC_0333

Rakytníkový olej  Je vynikajúci na ošetrenie akejkoľvek pleti. Ošetruje, posilňuje odolnosť pokožky, zjemňuje, chráni, regeneruje tkanivá, pôsobí antibakteriálne. Obsahuje vitamín E -ochrana buniek pred oxidatívnym stresom. Karotény – zdroj vitamínu A, závisí od neho metabolizmus železa – sliznice, pokožka a zrak. Vysoký obsah vitamínu C je zárukou ochrany a podpory imunitného systému.

Ricínový olej  Premasťuje a tým je najvhodnejší na ošetrenie suchej pokožky. Vďaka kyseline ricinolejovej dokáže viazať v pokožke vodu. Správa sa zázračne pri ošetrení pooperačných jaziev. Pri tom dokáže regenerovať a zjemňovať pokožku. Nakoľko je hustejší, môžeme ho riediť s inými olejmi s podobnými vlastnosťami.

Tekvicový olej  Výborný a chutný olej najmä v kuchyni. Obsahuje samé skvelé veci : zinok, horčík a mnoho vitamínov. Okrem toho obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny, čo pri užívaní zaručí správnu hladinu cholesterolu, správnu funkciu pečene a blahodárne pôsobí na trávenie. Užitočný je aj v oblasti zlepšenia kvality nechtov a vlasov. Detoxikuje organizmus. Blahodárne pôsobí na mužskú prostatu, či už prevenčne alebo ako súčasť liečby.

Olej z vlašských orechov  Pre veľké množstvo vitamínov, stopových prvkov a   nám zaručuje pozitívne pôsobenie na srdce, pečeň, žlčník, trávenie, znižuje cholesterol. Spomaľuje aj proces starnutia. Pôsobí na mozog, vylepšuje pamäť a na nervy. A pomáha pri anémii.DSC_0331

4 komentáre k “Oleje pre zdraviePridajte vlastný →

Pridaj komentár