Fazuľa záhradná ~ Phaseolus vulgaris

No, kto by už nepoznal fazuľu. Fazuľu pestuje asi každý kto má možnosť. Poznáme množstvo odrôd – druhov. Pestuje sa fazuľa kríčková, ťahavá, na zeleno teda na struky alebo na sucho – na semená. Má samozrejme neskutočne veľa farebných odrôd. Malé, veľké plody. Kvitne malými samoopelivými kvietkami od bielej až po sýtočervenú farbu. Plody sa nazývajú struky, ktoré sú mäsité od svetložltej až po tmavozelenú a niektoré odrody majú struky sfarbené do strakata.

Je to jednoročná rastlina, ale môžete ju počas roka sadiť aj dvakrát. Z vlastnej skúsenosti odporúčam zasadiť fazuľu na konci júna po cesnaku. A ešte do konca sezóny vám vyrastie fazuľa ako lusk, kedy môžete zbierať úrodu až do prvých mrazov. My síce sadíme fazuľu len na zeleno to znamená na struky. Taká fazuľková polievka alebo mladučké celé fazuľkové struky udusené len na masle – jednoznačne skvelá vec. Samozrejme, že z nich pár kúskov odložím aj do domácej lekárničky.

Ale aby som sa vrátila k dôležitému. Fazuľa je prospešná aj nášmu zdraviu, nie je to len taká obyčajná zelenina. A práve spomínané struky sú v ľudovej liečbe využívané a cenené. Najlepšia na zber je fazuľa zelenej farby a so strukmi, keď ešte nie sú celkom suché. Takéto struky natrháme, vyberieme z nich plody fazule a prázdne struky dáme sušiť. Keďže struk musí obsahovať aj dužinu, sušenie bez tepelného zdroja trvá dlhšie. A ak  sušenie trvá veľmi dlho a nie sú navhodnejšie podmienky,  môže sa stať že vám struky aj zaplesnú. Ja volím sušenie v sušičke alebo v rúre, kde nám teplota neprekročí 40oC. Takto pekne vysušené struky uložíme do tmavej dobre tesniacej nádoby. Ale nie len sušením si fazuľové struky môžete uchovať. Jednoduchší spôsob je mrazenie. Struky si treba umyť, osušiť a nakrájať na menšie kúsky a vložiť buď do nádoby alebo vrecúška samozrejme označiť názvom, dátumom poprípade aj hmotnosťou a zamraziť. Takto zamrazená vám vydrží do roka, nie však viac.

A prečo to robíme, prečo toľká námaha ? Fazuľa obsahuje mnoho látok a to : glukokinín, aminokyselinyarginín, tyrozín, asparagín), ešte aj flavonoidy, sacharidy, kyselinu kremičitú a rôzne minerálne látky.
Látky, ktoré som spomínala – glukokinín, arginnín sú veľmi podporné pri liečbe cukrovky, tieto látky podporujú liečbu inzulínom, ktorý diabetici užívajú.

Fazuľový struk je využiteľný aj pri chorobách spojených s močovými cestami , obličkami ako sú rôzne zápaly obličiek, močových ciest alebo je prospešný aj pri zistených obličkových kameňoch či piesku. A keďže je fazuľa aj močopudná môžete ju použiť ako podpornú ingredienciu pri liečbe dny a reumy. A v mnohých odborných publikáciách sa uvádza aj ako rastlina ovplyvňujúca krvný tlak.

Využívať fazuľové struky je jednoduché. Nesmieme však zabúdať na skutočnosť, že fazuľu nesmieme jesť surovú pretože je toxická. No a preto ju môžeme konzumovať len varenú.

Odvar z fazuľových strukov:

2 hrste sušených  fazuľových strukov vložíme do nádoby a zalejeme 1 litrom vody a necháme lúhovať aspoň 6 hodín alebo z večera do rána. Potom  dáme variť a necháme vodu odpariť na polovicu objemu. Popíjame letné pred jedlom.

A ešte vám napíšem malý receptík na dusené fazuľové struky  k pečenému mäsku alebo pre vegetariánov ako teplý  šalát.
Mladunké struky fazuľky umyjeme a osušíme. Do panvice si  dáte maslo a necháme rozpustiť. Pridáme fazuľové struky spolu s najemno pokrájaným cesnakom (cesnak môže byť, ale nemusí), soľ, korenie  a dusíme prikryté do polomäkka. Skvelé !!! odporúčam vyskúšať.

0 komentárov k “Fazuľa záhradná ~ Phaseolus vulgarisPridajte vlastný →

Pridaj komentár