Chmeľ obyčajný ~ Humulus lupus

Na začiatok pár dôležitých informácií ohľadom Chmeľu obyčajného. Chmeľ je trvalá, popínavá rastlina s troj až päť laločnými listami. Popína sa dlhými stonkami. Má samčie aj samičie kvety. Kvety sa počas dozrievania menia na šištice vajcovitého tvaru. Plodom sú našky ukryté v okvetí šištice. Obsahuje veľa lupulínu – horkú látku.

Rastie aj vo voľnej prírode vo vlhkejších pôdach s krovinatým porastom. Na lekárske využitie je však vhodný najmä pestovaný chmeľ so samičími kvetmi bez chemického ošetrenia, pretože má silnejšie účinky ako divo rastúci. Zber sa koná hneď ako šištice začnú dozrievať, aby nám z nich nevypadali všetky malé semienka, ktoré obsahujú už spomínanú látku lupulín. Okrem lupulínu chmeľ obsahuje živicu s horčinami humulón, triesloviny, flavonoidy a fytoncidy. Okrem toho ešte vitamíny radu B.

Nie je však potrebné si hneď sadiť chmeľ v záhrade 🙂 Môžete si chmeľové šištice kúpiť v lekárni. Treba však dať pozor na dátum balenia, pretože chmeľ dlhodobým skladovaním stráca na kvalite. Najvhodnejší spôsob využitia je vyrobiť si z neho tinktúru.

Jeho liečivé účinky využívame najmä v oblastiach spojených s trávením. Horčiny nám výborne pomáhajú s problematickým trávením a to tak, že horčiny povzbudzujú tvorbu žlče a tvorbu enzýmov nápomocných pri spracovaní tuku v našom tele. Vitamíny radu B nám pomôžu k chuti do jedla. No chmeľ je nápomocný aj pri problémoch so zaspávaním. Stačí si pripraviť vrecúško so sušenými šišticami chmeľu a položiť si ho blízko nášho vankúša a o zaspávanie máme postarané.

Takisto je možnosť ho využiť aj pri liečbe kožných problémov vo forme upokojujúcich kúpeľov, či na ošetrenie pleti. Pomôže vám ak máte problém so slabým prekrvením napr. nôh a rúk. S týmto problémom vám pomôže opakovaná kúpeľ. Skvelý je aj na ošetrovanie vlasov buď výluhom z chmeľu alebo pivom na vylepšenie kvality vlasov alebo pri nadmernom padaní vlasov.

Výluh na ukľudnenie a lepší spánok

Pripravíme si 4-5 ks alebo  1 PL sušených šištíc chmeľu, ktoré zalejeme 250 ml vriacej vody. Ak chcete môžete pridať rovným dielom ešte medovku. Necháme lúhovať 10 minút. Čaj pijeme teplý, minimálne 20 minút pred spaním.

Bylinkový vankúšik na dobrý spánok

Vankúšik si ušijeme z bavlnenej alebo plátenej látky a naplníme buď samostatnou chmeľovou sušinou alebo si namiešame zmes z viacerých byliniek podporujúcich spánok. Bylinky podporujúce spánok : levanduľa, materina dúška, mäta, harmanček. Je na vás, ktoré bylinky si vyberiete. Vyberajte tak aby boli pre vás voňavé a pôsobili na vás ukľudnujúco. Takto pripravený vankúšik položíme na vankúš nad hlavu alebo vedľa vankúša.

Z pomedzi alchemylkových výrobkov spomínaný chmeľ obsahuje čajová zmes určená na ukľunenie a dobrý spánok.

Všetky druhy miešaných čajov aj s popisom nájdete tu: http://alchemylka.sk/2023/03/19/bylinkove-caje/

Tak si užite začínajúcu jeseň 🍁🍂🍁

                                Jarka  🧡

0 komentárov k “Chmeľ obyčajný ~ Humulus lupusPridajte vlastný →

Pridaj komentár