Kalísia voňavá – ( Callisia fragrans L. ) aj vy máte tento poklad doma?

Pár dní pred Vianocami som išla zaniesť posledné balíčky s objednávkami do Kvetárne, kde som objavila aj urastenú Kalísiu voňavú. Doma už jednu mám, ale je to také rastlinné bábätko a tak som neváhala a kalísiu som si kúpila. A keďže je kalísia voňavá liečivá aj keď je v našich pomeroch izbová rastlina, veľmi rada ju zaradím do nášho alchemylkového herbára.

Tak poďme na to …

Kalísia voňavá – ( Callisia fragrans L. )

Kalísia pochádza z tropických a subtropických zemí. Jej domov je v Mexiku, ale nájdete ju aj v Austrálii, Strednej Amerike a v Tichomorí.

Pestovanie: Preto ju u nás pestujeme ako izbovú rastlinu, nakoľko by našu zimu vonku neprežila. Ale v lete ju môžete vyložiť na záhradu či balkón. Treba však dávať pozor na silné slnečné lúče (aby ste si kalísiu nespálili). Má rada vlhko a teplo a polotieň. Čo naznačuje, že zemina by nemala nikdy vyschnúť. V zimnom období ju stačí zalievať 2x do týždňa a v letnom období treba sledovať zeminu, pretože zemina by nemala nikdy vyschnúť. Zalievame ju podľa potreby a môžeme aj prihnojovať l letných mesiacoch nejakým organickým hnojivom (napríklad výluhom zo žihľavy).

Rozmnožovanie: Ak by ste si chceli kalísiu rozmnožiť, nie je žiadny problém. Je naozaj jednoduchá záležitosť. Stačí si odrezať pár stoniek z kalísie namočiť do pohára s vodou a počkať cca 2-3 týždne. Po tejto dobe na odrezkoch narastú korienky, ktoré potom môžete zasadiť do menších kvetináčov s obyčajnou zeminou. Takto získate nové mladé rastliny kalísie. Nezabudnite mladé rastlinky pravidelne zalievať aby zemina nikdy nevyschla. Po mesiaci ju môžete povzbudiť aj hnojením, čo sa prejaví v bujarom raste. Najlepší čas na množenie je marec a apríl, ale funguje to po celý rok.

Takto vyzerajú kolienka, ktorých by rastlina mala mať minimálne 9 aby ste mohli kalísiu využívať na liečivé účely.

Zber: Liečivé účinky má celá rastlina, ale najsilnejšie účinky má staršia rastlina, ktorá má viac ako 9 kolienok (čo je vlastne stonka s listami). Takže na liečenie sa využíva hlavne staršia rastlina s dostatočne dlhými stonkami, aspoň 20 cm.

A prečo je to tak dôležité ? Pretože v staršej rastline s dostatočným počtom kolienok a dostatočne dlhými stonkami sa nachádza aj dostatočná liečivá sila. Využívame teda stonky aj listy.

 

Spracovanie: Rastlina sa nesuší, ale spracováva sa čerstvá, presne tak ako aj aloe vera…

Pred spracovaním sa listy vložia do sklenenej dózy a následne dózu zabalíme do tmavého papiera (vrecka) a takto sa dóza s kalísiou vloží do chladničky aspoň na 3-6 dní.

Z kalísie voňavej si môžeme vyrobiť :

                                                                             ► mastičku

tinktúru

                                                                             ► odvar

                                                                             ► čerstvá šťava

Obsahové látky : flavonoidy, konkrétne je to : kemferol a kvercetín, fytosteroly, gamalinolenová kyselina, alkaloidy, glykozidy, polysacharidy. Z pomedzi vitamínov spomeniem – vitamín C a vitamíny skupiny B a z minerály sú zastúpené týmito : selén, železo, bór, chróm, meď.

Vlastnosti : antioxidant, diuretikum, spamolitikum

Liečivé účinky : Kalísia voňavá skutočne veľmi liečivá rastlina, čo dokazujú aj mnohé výskumy. Vedci zistili nespočetné množstvo pozitívnych liečivých účinkov na náš organizmus a to v mnohých oblastiach. Jej liečivosť zasahuje naozaj široké spektrum. Boli potvrdené pozitívne reakcie v oblasti alergií, pričom zmierňuje alergické reakcie. Celkovo podporuje metabolizmus a napomáha odstraňovať škodlivé látky z organizmu, čím napomáha detoxikovať organizmus. Veľmi pozitívne vplýva na funkciu obličiek a prostaty. Silno napomáha posilňovať imunitu a tým aj obranyschopnosť organizmu. Rovnako úspešne pomáha pri chorobách v tráviacom trakte. Napomáha pri liečbe rakoviny, ale aj cukrovky či rôznych kožných chorobách ako sú ekzémy… Dokáže celkovo upokojiť a harmonizovať organizmus.

Je toho ešte veľmi veľa v čom nám kalísia voňavá vie pomôcť, ale jednoduchšie bude ak si zakúpite knihu od Emila Václava Havelky – Kalísie voňavá, v ktorej nájdete úplne všetko ohľadom kalísie. Od popisu, cez zber až po využitie a mnoho receptov s presným dávkovaním.

Ale aj tak vám sem napíšem recept ako si pripraviť mastičku na kožné choroby z čerstvých listov a stoniek kalísie voňavej.

Masť:

1. Kalísiu – listy a stonky rozmixujte/pomeľte na kašu a zmiešame s nesolenou bravčovou masťou v pomere 2 diely kalísie a 3 diely bravčovej masti. Bravčovú masť môžeme nahradiť aj olejom napr. olivovým, ktorý potom zahustíte včelím voskom. Vzniknutá kaša masť a kalísia sa nechá na miernom ohni vo vodnom kúpeli zohrievať aspoň 8 hodín. Treba dávať pozor na teplotu, neprekračujte 40 o C. Po tejto dobe nechajte masť vychladnúť a odstáť/macerovať aspoň 24 hodín. Potom opäť masť zohrejeme vo vodnom kúpeli, tak aby sa dala precediť cez plátno. Získaný macerát môžete obohatiť o esenciálne oleje a nalejete do pripravených čistých sklenených nádobiek. Masť je určená na vonkajšie použitie a vydrží cca 1 rok, a ak ju budete skladovať v chladničke, vydrží aj 1,5 roka.

2. Vylisovanú šťavu z listov a odnoží kalísie zmiešame v pomere 1 diel šťavy kalísie s tromi dielmi napr. olivového oleja (môže byť aj iný, taký aký je pre vás najlepší). Pre širokospektrálny účinok sa pridávajú iné byliny a oleje.

Čerstvú šťavu získate vylisovaním zomletej alebo rozmixovanej kalísie. Následne získanú šťavu môžete využiť na výrobu liečivého balzamu alebo spomínanú mastičku, ale môžete šťavu z kalísie užívať ako kvapky.

A rovnako je skvelý aj recept na balzam a olej z kalísie voňavej.

Balzam – pripravte si olivový olej 60 ml a 45 ml liehového výluhu (min. z 20 kolienok). Nalejte do sklenenej uzatvárateľnej nádoby a 7-10 min. prudko trepeme, aby sa zložky olej a alkohol navzájom prepojili. Balzam je na vonkajšie použitie.

Olejsi vyrobíte rozmixovaním listov a stoniek kalísie a zalejeme olivovým olejom v pomere 1 diel kalísie a 2 diely oleja. Pri teplote 30-40 ° C zohrievame minimálne 6-8 hodín. Potom už len prefiltrovať a naplniť do vhodných nádob, ktoré držíme v tme a chlade.

Na záver len jednoduché konštatovanie 🙂

Predpokladám, že mnohí túto liečivú rastlinu máte doma a aj viete, že kalísia je liečivá, ale nevyužívate ju. A mnohí z vás ani netušia, že doma majú takýto liečivý zázrak.

Ale pevne verím, že informácie, ktoré som spísala vám uľahčia využívanie tejto liečivej rastliny.

 

            Tak čo, pestujete si aj vy takúto črepníkovú liečivku?

 

                                  Prajem krásne dni v počiatkoch nového roka,

                                                                                                                  Jarka ♥

P.S. Mimochodom Kvetáreň alebo aj Kvetoolok je miesto kde sa človek musí cítiť ako v džungli …veľké množstvo rastlín (nájdete tu totiž rastliny okrasné, izbové a aj liečivé) a veľmi milí majitelia, ktorí sa starajú o rastlinz, ktoré é už nikto nechcel _ KVETOOLOK, ale aj o rastliny izbové, exotické…a to je KVETÁREŇ… ja vám obe zo srdca odporúčam..



0 komentárov k “Kalísia voňavá – ( Callisia fragrans L. ) aj vy máte tento poklad doma?Pridajte vlastný →

Pridaj komentár