Lieska obyčajná – Corylus avellana L.

Kto má rád lieskové oriešky? Ja ich milujem a preto sme si aj liesku zasadili do našej bylinkovej záhrady. Teda liesky …máme ich 4 ks… však viete …liesok nie je nikdy dosť 🙂 Máme tieto druhy liesok: Hallská obrovská …Lombardská biela a Lombardská červená. Ja totiž mám veľmi rada lieskové oriešky či už len tak na chrumkanie alebo do koláčov a zákuskov.

Je to krík, ktorý môže dorásť aj do 8-9 metrov. Kôra v mladosti je hladká, sivej farby… v starobe kôra praská a tmavne. Konáre vyrastajú z koreňa a spolu tvoria okrúhly ker niekedy o prieme aj 10 metrov. Listy sú peknej sýtej zelenej farby, majú okrúhly tvar s jemným vrúbkovaným na okrajoch. Od spodku sú jemne chlpaté. Lieska kvitne skoro na jar, ešte pred olistením. Plody sa nazývajú oriešky, dozierajú koncom leta. Rastú na konároch samostatne, ale častejšie v skupinkách od 3-5 ks. oriešky sú obalené zrastenými listami svetlozelenej farby.

 

Pestovanie: lieska má rada svetlé miesto. Rovnako uvíta priestor a pravidelný prísun vlahy. 

Zber:  zber môžeme robiť niekoľko krát počas sezóny.  Začíname  skoro na jar a to lieskovými pukmi, z ktorých pripravujeme tinktúru z púčikov tzv. Gemmoterapia (článok si môžete prečítať tu:  http://alchemylka.sk/2023/02/17/gemmoterapia-liecba-pucikmi/

Pokračujeme zberom kôry. Zber sa robí cca v polovici marca a zbiera sa kôra z mladých konárikov, ktorá je nepopukaná teda nijako nepoškodená.

Hlavnou liečivou zložkou je list, ktorý sa zbiera od polovice mája do polovice júna. Zbierame mladé nepoškodené listy.

Oriešky zbierame koncom leta alebo začiatkom jesene.

Sušenie: púčiky sa nesušia – tie sa rovno nakladajú do alkoholu alebo liehu min. 60% na silný liek. Kôru sušíme za pomoci umelého tepla v rúre alebo v sušičke, kde neprekračujeme teplotu 50oC. List sa rovnako suší ako každá iná bylina, ale takisto si môžeme pomôcť umelým teplom kde neprekračujeme teplotu 40oC. Dokonca aj oriešky musíme sušiť aby nám nezačali plesnúť.

Uskladnenie: po usušení či už je to kôra alebo list, uskladňujeme v tesniacich dózach, pohároch, ktoré odkladáme na tmavé miesta. U nás sa oriešky očistia – vylúskajú. Potom si ich odložím v uzatvárateľných vrecúškach v mrazničke. Takto mám istotu, že nezatuchnú, alebo sa do nich nedostanú mole. Vyberám podľa potreby.

Obsahové látky: LIST – silica, triesloviny, flavonoidy, glykozidy, myrcitrin a kvercitrin, sacharidy

KÔRA – triesloviny, flobafeny, živicu.  ORIEŠKY – tuky, sacharidy, vlákninu, bielkoviny, antioxidanty, betakarotén, luteín.

Okrem toho obsahujú aj minerálne látky – horčík, mangán, železo, draslík, vápnik, omega3 a omega6 mastné kyseliny. Z pomedzi vitamínov sú to tieto – A, B, C, F, K …

Použitie : A to, že oriešky sú zdravé už z obsahových látok. Chránia nás pred oxidačným poškodením, podporujú trávenie, pomáhajú nám udržať naše kosti v dobrom stave a tak isto aj stav pokožky. Pôsobia na nervový systém. 

LIST sa využíva na ukľudnenie črevných aktivít a tlmenie hnačiek. Veľmi účinné sú pri liečbe rôznych ekzémov a pri hemoroidoch vo forme kúpeľov a obkladov.  List aj kôra sú v liečivosti na jednej úrovni a preto ich môžeme využiť na rovnaké zdravotné problémy. Takisto ich môžeme využiť ako zvonku ( vo forme odvaru), tak aj z vnútra ( vo forme nálevu – výluhu). V prípade výluhu je dobré list či kôru použiť v čajovej miešanej zmesi s bylinkami rovnakými liečivými účinkami. A čajová zmes sa využí hlavne pri liečbe prostaty, močových ciest. Rovnako účinná je aj pri zápalových procesoch v tráviacom trakte a pri hnačkách.

KÔRA sa využíva pri degenerácii kĺbov a to formou kúpeľa.

Tinktúra z lieskových púčikov má silný liečivý moment. Tinktúra pôsobí antiskleroticky, zlepšuje činnosť pečene, močové cesty a pomáha o lepšej činnosti pľúc. Tak isto sa používa aj na liečbu kožných defektov a chorôb. Pomáha pri liečbe kŕčových žíl. Môžete ju teda používať aj z vonku aj z vnútra.

A nesmiem zabudnúť na získaný lisovaním lieskových orieškov je využívaný v kozmetike na výrobu prípravkov na ošetrenie starnúcej pokožky.

Taká kvalitná čokoláda s lieskovými orieškami je tiež jedna z  možnosti ako využiť lieskové oriešky 🙂

 

                                            No, pochváľte sa koľkí máte zasadenú liesku vo vašej záhrade ?

 

                                                   Prajem všetkým krásne babie leto 

                                                                                                          Jarka ♥

 

 

 

 

0 komentárov k “Lieska obyčajná – Corylus avellana L.Pridajte vlastný →

Pridaj komentár