Slivka Trnková (trnka) – Prunus spinosa L. (Rosaceae)

 Trnku poznáme určite všetci. Rastie najmä na slnečných miestach na okrajoch polí, lúk, pasienkov, na severe aj na juhu. Tento pichľavý krík dorastajúci do troch metrov na jar obsypaný bielymi drobnými kvietkami a na jeseň zase tmavomodrými bobuľkami.  Kvety trnky kvitnú ešte pred olistení a to na prelome apríla a mája. Potom nastupujú listy a na jeseň sa tvoria malé tmavo-modré plody – bobuľky s kôstkou, ktoré pokiaľ neprejdu mrazom sú veľmi trpké.

Pestovanie: veľmi neodporúčam vysádzať do záhrad, nakoľko sa veľmi rozrastá. Ak sa predsa len rozhodnete vysadiť si trnku do vlastnej záhrady, vyberajte je slnečné miesto.  Trnka sa rada rozrastá a preto je potrebný strih každoročný. Najvhodnejšie stanovisko je ako živý plot, ktorý budete musieť mať pod kontrolou.

Zber: na liečebné účely sa využívajú hlavne kvety. Tie zbierame keď sú rozkvitnuté. Musíte byť veľmi opatrní, nakoľko sú veľmi jemné a citlivé na zaparenie.  Na jeseň  môžeme zbierať aj plody, ktoré majú rovnako liečivé využitie, ale ich sila je o niečo slabšia.

Sušenie: kvety sušíme rýchlo a rovnakým spôsobom ako iné jemné kvietky. Plody môžeme sušiť, ale aj mraziť , či rovno spracovávať varením, naložením do liehu, vína…

Obsahové látky:  kvety  – hlavnou zložkou sú flavónové glykozidy, benzaldehyd, sacharidy, triesloviny a minerálne látky.   V plodoch je veľké množstvo trieslovín,  potom ešte sacharidy, kyanogénny glykozid amygdalín, pektín, organické kyseliny vrátane askorbovej (vitamín C).

Vlastnosti: Kvet – diuretikum, laxans, metabolikum                                                              

                 Plody – adstringens, antidiaroikum, antiflogistikum

Použitie : Kvety sa využívajú najmä ako diuretikum pri problémoch s močovými cestami či obličkami.  Napomáhajú telu zbaviť sa prebytočného sodíka, či napomáhajú šetriť obličky. Rovnako dobre a účinne pôsobia na cievy a kapiláry, ktoré sú zasiahnuté zápalovým procesom.  Z kvietkov si  môžete pripraviť čaj najlepšie miešaný, kde kvety budú jednou s použitých bylín. Ale rovnako dobre vám poslúži aj tinktúra z kvetov, ktorú po macerácii viete miešať aj z inými tinktúrami s podobnými alebo rovnakými účinkami : zlatobyľ, praslička, brezový list, petržlenová vňať… Nálev z kvetov trnky využívame aj na čistenie krvi a rovnako aj  na posilnenie žalúdka.

Plody sú veľmi prospešné pri hnačkách a silnom nadúvaní. Využívajú sa ja pri malom pacientovi, či v geriatrii.

Môžete ich využiť aj na prípravu kloktadla. Na jeho prípravu si pripravíte aj tieto bylinky : hrsť trniek, vňať repíka, kvet nechtíka. Všetky tri zložky pripravte rovnakým dielom a zalejte vodou, tak aby boli bylinky a trnky zakryté. Pripravte si ODVAR varením 2-4 minúty. Prikryté nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Potom už stačí scediť a používať ako kloktadlo pri silnom boľavom hrdle.

Plody majú využitie aj na prípravu trnkového vína a to dvomi spôsobmi.

  1. Dobre prezreté a popučené bobule vložíte do hroznového muštu a necháte vykvasiť. Užívate po malých pohárikoch na osvieženie organizmu
  2. Bobule varíte v červenom víne, ktoré užívate po štamprlíkoch proti hnačke

Z prezretých bobúľ, ktoré prešli mrazom si môžete pripraviť sirup aj lekvár. 

 A ešte pár zaujímavostí na záver.

Naši predkovia nosili na krku zavesenú vetvičku trnky, ktorá mala za úlohu odpudzovať zlo, démonov, a rôzne nešťastia. V dnešnej dobe, trnkovej vetvičke pripisujú silu odháňať negatívnu vibráciu.

A rovnako verili, že všetci čarodejníci mali čarodejnícke paličky vyrobené práve z trnkového dreve.

Ak máte možnosť si trnky teraz na jeseň nazbierať, neváhajte. A dokonca nemusíte ani čakať na prvé mrazy. Nazbierajte teraz a vložte do mrazničky. Po niekoľkých dňoch trnky z mrazničky vyberte a nechajte rozmraziť, a uvarte si skvelý lekvár či sirup. Je to naozaj veľmi chutná pochutina. Sirup môžete využiť na tmenie hnačiek aj u malých detí. Užívať sa dá po lyžičkách alebo ako sladidlo do vody.

 

                                                  Prajem krásnu jeseň

                                                                               Jarka ♥

0 komentárov k “Slivka Trnková (trnka) – Prunus spinosa L. (Rosaceae)Pridajte vlastný →

Pridaj komentár