Jesenné slniečka menom OMAN PRAVÝ – Inula Belenium

 Bylina mnohých mien – alan, alantový koreň, oko Kristovo, ománek, inula, či konské oko… Jedna z mnohých bylín jesene, ktorú môžete zbierať.

Pochádza z Malej a strednej Ázie. Je to trvalá rastlina, ktorá rastie na slnečných miestach. Nájdete ju aj na okraji svetlých lesov a húštin. Mnohí si ju pestujú vo vlastnej záhrade ako okrasnú rastlinu, ale aj ako  liečivku. Stonka a listy sú jemne chlpaté sýtej zelenej farby a kopijovitého tvaru. Na konci stoniek vyrastajú kvety žltej farby niekedy až 7cm priemerom. Jemné okvetné lístky rozostúpené okolo mohutného stredu.  Oman kvitne od augusta do septembra.

Pestovanie: vyberte jej slnečné miesto s ílovitou pôdou. Znesie aj polotieň. Veľmi rada sa rozrastá a to tým, že sa vysemení. Každý rok budete mať väčšiu a väčšiu zakvitnutú plochu.

Zber: na liečebné účely sa zbiera koreň a niekedy aj listy. Koreň je aromatický . Koreň sa zbiera skoro na jar (február – marec) alebo na jeseň po odkvitnutí (október – november) a to z dvoj alebo trojročných rastlín. Preto je dobré mať OMAN zasadený v záhrade aby ste si vedeli odpočítať vek rastliny.

Tak ako som písala, aj list sa môže zbierať. No, musíme to stihnúť kôr ako oman začne kvitnúť.

Sušenie: po vykopaní koreňa je potrebné ho dobre umyť a nakrájať  na malé kúsky. Takto môžeme sušiť v tieni alebo si môžeme pomôcť aj umelým teplom. Teda v rúre na pečenie alebo v sušičke, ale neprekačujme teplotu 40oC.

Uskladnenie: je potrebné koreň uložiť do dobre tesniacej nádoby, pretože rád nasáva vlhko zo vzduchu a potom vlhne a následne plesnie.

Obsahové látky: silica až do 3% – alantol, unulín až 45%, horčiny a sacharidy.

Vlastnosti: expektorans, spazmolytikum, digestívum, stomachikum, mierne diuretikum.

Použitie: silice omanu sa radia medi aromatiká a amará. Podporuje tvorbu žalúdočných štiav. koreň sa využíva pri nedostatočnej peristaltike. Tak isto uvoľňuje spazmy tráviaceho traktu.  Koreň je takisto využiteľný pri odhlieňovaní organizmu – rozpúšťa hlieny a to najmä v podobe tinktúry. Oman má aj parazitické účinky. Keďže má aj mierne močopudné účinky, môže byť súčasťou čajových zmesí na liečbu močových ciest.

Sušenú drogu využívame na výrobu:      čaju

tinktúry

vína   

Denná dávka omanu je 1,5 g koreňa na deň.

Recept na prípravu VÍNA

Pripravte si 80 – 100 g drveného koreňa omanu a 1 liter bieleho vína. koreň vložíme do flaše a zalejeme vínom. Uzavrieme a premiešame. necháme na tmavom mieste macerovať 8 – 10 dní. Potom sa macerát prefiltruje.  Používa pri tráviacich problémoch po 1 čajovej lyžičke niekoľko krát denne po jedení.

 

                                          Praje vám krásny jesenný zber

 

                                                                               Jarka ♥

 

P.S. V minulosti sa tieto nápadné žlté kvety omanu  používali  do kytíc pri slávnostiach Nanebovzatia Panny Márie 15.08. .

0 komentárov k “Jesenné slniečka menom OMAN PRAVÝ – Inula BeleniumPridajte vlastný →

Pridaj komentár