Ako si zaistiť bohatú úrodu harmančeka – rumanček pravý (kamilkový)

Pestovanie

Harmanček je veľmi prispôsobivá rastlina, nenáročná na pôdu. Keď ho však prihnojíte odvďačí sa vám bohatým kvetenstvom. Najviac sa mu však bude dariť na nie veľmi suchom mieste a v závetrí.

Harmanček je jednoročná rastlina, ktorá vám určite prinesie úžitok a radosť. Z vresovitého koreňa vyrastá vysoká a rozkonárená stonka, na ktorej rastú perovité listy a kvietky na kratučkých stonkách. Kvietky sú kužeľovitého tvaru s dutým lôžkom, čo je aj rozpoznávací znak od rumana smradľavého, ktorý má lôžko plné. Kvietky majú biele okvetné lístky so žltým stredom. Dorastá až do výšky 50-60 cm. Harmanček kvitne od mája do septembra.

Ako teda začať ???

Ak chcete mať harmanček zasadený vo svojej záhrade, musíte si ho vypestovať zo semienka. Semienka môžete vysievať na jeseň v septembri alebo na jar v máji. Odporúčam vysievať na jeseň, pretože semienka harmančeka majú radi teplú pôdu. V tomto období vám semienka vyklíčia do týždňa. Do zimy sa stihne dobre zakoreniť a v pohode tak prežije zimné obdobie. Na jar stačí už len jemne okopať aby sa krásne rozrástol, zmohutnel a bohato kvitol.

Ak zvolíte možnosť výsadby na jar. Je vhodné počkať na teplejšie jarné dni aby semienka mali vhodné podmienky na klíčenie, čo je možno koniec apríla – začiatok mája. V tomto období je potrebná pravidelná zálievka. Musíte však rátať s tým, že kvitnúť bude oveľa neskôr ako harmanček vysievaný na jeseň.

A tí čo si raz vysejú harmanček so svojej záhrady, už sa nemusia trápiť s opakovaným vysievaním na jeseň alebo na jar. Harmanček sa vám bude vysievať sám a každý rok budete mať krásnu úrodu v podobe kvietkov harmančeka.

Na jeseň už budete mať vyrastený harmanček, ktorý bude kvitnúť na budúci rok – bylinkovú sezónu.

Pýtali ste sa :

Ak by som chcela takéto samo vysievané malé rastlinky harmančeka presadiť na iné miesto – je to možné ???

Áno – môžete. Stačí predpripraviť pôdu a môžete presadiť. Dobre poliať hneď po vysadení. A polievať až kým sa rastlinka riadne nezakorení.

 

Prajem vám farebnú jeseň

                                                       Jarka ♥

0 komentárov k “Ako si zaistiť bohatú úrodu harmančeka – rumanček pravý (kamilkový)Pridajte vlastný →

Pridaj komentár