Zber koreňov na jeseň – čas na prírodné poklady! alebo ako pomôže púpavový koreň.

Jeseň je obdobím, kedy príroda začína zaspávať, no zároveň nám dáva možnosť získať tie najcennejšie dary v podobe liečivých rastlín, konkrétne ich koreňov.

V tomto čase (október, november…) sú korene plné živín, energie a liečivých látok, ktoré rastlina počas roka nazbierala. A na jeseň sa liečivá sila rastlín sťahuje späť do koreňa a to je ideálny čas na ich zber!
 
Pravidlá  zberu:
• Korene zbierame zásadne v čase ich kľudu, to znamená, že rastlina nesmie kvitnúť.
• Zbierame skoro na jar a neskôr na jeseň.
• Zbierajte korene v suchom počasí, aby neboli príliš mokré.
• Zamerajte sa na rastliny, ktoré potrebujete – u mňa sú to korene : púpavy, lopúcha, valeriány, echinacey, čakanky, fialky, kostihoja…
• Po vykopaní dôkladne korene umyte a usušte …pri zlom počasí je potrebné pomáhať si umelým teplo, ale neprekračujte teplotu viac ako 45oC.
 
 
Hneď ako prvý koreň som vybrala PÚPAVOVÝ koreň.
 
Pokyny pre zber púpavového koreňa:

Správny čas na zber je najlepšie zbierať skoro na jar (niekedy už od  februára až do apríla) alebo na jeseň (október až december), keď obsahuje najviac živín. Najdôležitejšie je aby sme koreň nezbierali počas kvitnutia,  pretože vtedy je všetka sila uložená v listoch a kvetoch.

Miesto zberu: Zbierajte ho v čistom prostredí, mimo rušných ciest, znečistených oblastí a miest, kde sa používajú chemické hnojivá alebo pesticídy….mám na mysli polia.

Veľkosť koreňa: Vyberajte väčšie korene, ktoré sú dostatočne staré (ideálne minimálne dvojročné rastliny).

Spôsob zberu: Použite záhradnú lopatku alebo rýľ na jemné vykopanie koreňa, aby sa nepoškodil. Potom už len odstráňte hlinu a nečistoty.

Sušenie: Po zbere korene očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Sušte ich na suchom a vzdušnom mieste, ideálne v tieni alebo na nízkej teplote v sušičke max.45°C, aby ste zachovali ich liečivé vlastnosti.
Po usušení uskladnite v dobre tesniacej nádobe. A rovnako po usušení si koreň môžete namlieť a používať .
 

Možnosti spracovania púpavového koreňa:
→     Sušenie:
Koreň môžete vysušiť a skladovať ako čaj alebo surovinu na ďalšie spracovanie.

→     Tinktúra:
Koreň naložte do alkoholu (do bielej liehoviny) a nechajte macerovať niekoľko týždňov minimálne 4. Tinktúra sa dá používať na vnútorné aj vonkajšie účely.

→     Praženie:
Sušené korene sa dajú opražiť a pomlieť na kávovú náhradu.

→     Odvar:
Koreň sa varí vo vode, aby sa z neho získali liečivé látky. Tento odvar sa používa ako liečivý nápoj.

→     Extrakt:
Koreň môžete extrahovať do oleja alebo iných rozpúšťadiel na získanie účinných látok, ktoré sa môžu použiť v kozmetike alebo doplnkoch stravy.

Spôsoby využitia púpavového koreňa:

1. Čaj: Sušený koreň sa používa na prípravu čaju, ktorý pomáha pri tráviacich problémoch.

2. Kávová náhrada: Pražený a pomletý koreň púpavy sa používa ako zdravá alternatíva ku káve, bez kofeínu.

3. Podpora trávenia: Koreň pomáha pri zlepšovaní trávenia a zmierňovaní nadúvania. Zlepšuje trávenie, pretože obsahuje horké látky, ktoré stimulujú trávenie a produkciu žlče.

4. Detoxikácia pečene a obličiek: Pravidelné užívanie pomáha detoxikovať a podporovať správnu funkciu pečene a obličiek. Podpora pečene – púpavový koreň je známy svojimi detoxikačnými vlastnosťami, pomáha pečeni lepšie spracovávať toxíny.
Podporuje zdraviu obličiek, nakoľko má púpava močopudný účinok, ktorý podporuje zdravie obličiek a pomáha pri odvádzaní nadbytočných tekutín z tela.

5. Prírodná kozmetika: Extrakty z koreňa sa používajú v pleťových krémoch a sérach pre ich protizápalové a hojivé účinky.

6. Protizápalové účinky: Má protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú pri rôznych zápalových procesoch.

7. Bohatý na vitamíny a minerály: Koreň obsahuje vitamíny A, C, K a niektoré B vitamíny, ako aj minerály ako železo, vápnik a draslík, preto ho môžeme využiť aj ako doplnok stravy.
 
V tradičnej čínskej medicíne (TČM) má púpavový koreň (Taraxacum officinale), známy ako Pu Gong Ying, významné miesto pre jeho liečivé vlastnosti. Zberá sa najmä na jar a na jeseň, keď sú jeho účinky najviac koncentrované. Podľa TČM má koreň púpavy nasledovné vlastnosti:
 
1. Chladenie a detoxikácia: Púpavový koreň je známy svojimi chladivými a čistiacimi účinkami na telo. Pomáha odvádzať horúčosť a toxíny, čo ho robí vhodným pri liečbe stavov spojených so zápalmi a prehriatím, ako sú kožné vyrážky, akné alebo horúčky.
 
 
2. Podpora pečene: V TČM sa púpavový koreň často používa na podporu funkcie pečene. Verí sa, že pomáha odvádzať toxíny, zlepšuje trávenie a podporuje vyváženú činnosť pečene, čo je dôležité pre celkové zdravie tela a rovnováhu energie (qi).
 
 
3. Odvádzanie vlhkosti: V TČM sa púpava používa aj na odvádzanie vlhkosti z tela. Môže pomôcť pri opuchoch a podporiť diurézu (močopudný účinok), čo z nej robí vhodný liek pri stavoch spojených so zadržiavaním tekutín alebo opuchmi.
 
 
4. Podpora imunity a boj proti infekciám: Púpavový koreň sa používa aj ako prostriedok proti infekciám. Z hľadiska TČM pomáha posilniť Wei Qi (obrannú energiu tela) a bojovať proti vonkajším patogénom, ako sú baktérie a vírusy.
 
A podľa TČM – Tradičnej čínskej medicíny – sa púpavový koreň používa na liečbu rôznych zdravotných problémov, od tráviacich ťažkostí až po kožné problémy, a to všetko v súlade s jeho schopnosťou vyrovnávať horúčosť, vlhkosť a toxíny v tele.

Spôsoby užívania púpavového koreňa:

♦   Čaj: Príprava čaju z 1–2 čajových lyžičiek sušeného koreňa zaliateho horúcou vodou, nechať lúhovať 10–15 minút. Pije sa 1–3-krát denne.

♦   Tinktúra: Užívajte 20–30 kvapiek tinktúry zmiešaných s vodou, 2–3-krát denne. Ale toto dávkovanie je naozaj veľmi všeobecné, preto je dobré sa pred užívaním poradiť s odborníkom.

♦   Odvar: Varte 1 polievkovú lyžicu sušeného koreňa v 250 ml vody 10–15 minút, užívajte ho 1–2-krát denne.

♦   Kapsuly alebo tablety: Sušený koreň je k dispozícii aj vo forme kapsúl či tabliet, dávkovanie sa riadi podľa odporúčaní výrobcu.

♦   Prášok: Pomletý sušený koreň môžete pridať do smoothies, jogurtov alebo kaší, 1 čajová lyžička denne.

Púpavový koreň je všestranná bylinka s množstvom zdravotných výhod a jednoduchým použitím.
Preto si myslím, že he úplne na mieste  nabádať k jeho zberu.
 
 
Nezabúdajte, že príroda je náš najväčší spojenec.
Pri zbere rastlín sa správajme s rešpektom a zberajme len toľko, koľko naozaj potrebujeme.
 
Prajeme vám krásny jesenný zber!
                                                                       Jarka ♥

0 komentárov k “Zber koreňov na jeseň – čas na prírodné poklady! alebo ako pomôže púpavový koreň.Pridajte vlastný →

Pridaj komentár