Sedmokráska obyčajná ∼ Bellis perennis

Sedmokráska, drobný biely kvietok voľne rozhodený po trávnatých plochách. Rozkošný kvietok, ktorý je nielen krásny, jemný, ale aj liečivý. Má neskutočnú výdrž v neustálom kvitnutí, ktorá sa prejavuje po dobu siedmich mesiacov, ale najviac kvitne v máji a júni. Zbierajú sa kvietky počas celej doby kvitnutia. Kvietky sú jedlé, preto ich môžete využiť aj na ozdobu jedál, koláčov a nápojov.

Táto krehká kvetinka obsahuje veľa živín:  saponíny, triesloviny, horčiny, flavonoidy, organické kyseliny – octovú, jablčnú, askorbovú,  minerálne látky a inulín, sliz, živice.

Vlastnosti: dermatikum, slabé diuretikum, expektorans

Je predurčená k pomoci pri liečbe pečene, žlčníka a sleziny. Opodstatnené využitie má aj pri liečbe horných dýchacích ciest zvnútra a pri kožných ochoreniach zvonka. Jej jemnosť a maličkosť si vyžaduje spolupôsobenie ďalších bylín. Pri liečení priedušiek prizveme do boja skorocel a podbeľ, pri liečbe dýchacích ciest si uvaríme čaj spolu repíkom, ktorý môžeme použiť aj na kožné ochorenia, keď si do zmesi pridáme fialky. 

Výborná ako obklad zle hojacich sa ranách

Na liečbu si môžeme urobiť tinktúru, ktorá je skvelá na vyrážky. Môžeme ju užívať aj vnútorne.

♥ Tinktúra zo sedmokrások

5 polievkových lyžíc podrvených, usušených kvietkov s lístkami zalejeme 25 polievkovými lyžicami liehu 60% (pomer 1:5) a lúhujeme v uzavretom pohári 2 týždne.
Vnútorne použitie 3x  po 10 kvapiek denne. Na vonkajšie použitie ∼ na ošetrenie pokožky alebo ako kloktadlo.

Zo sedmokrások si môžeme tiež uvariť sirup ako prvú pomoc proti kašľu.

♥ Sirup proti kašľu

Dve hrste čerstvých kvietkov sedmokrásky zalejeme 1 litrom prevarenej a vychladnutej vody. Necháme 24 hodín lúhovať, potom scedíme a pridáme 1 kg cukor (skúste trstinový spolu s kr.cukrom v pomere 1:1  – sirup bude lepšie chutiť), ešte pridáme 1 bio citrón a  na záver 1 zarovnanú malú lyžičku kyseliny citrónovej, privedieme k varu a odstavíme a plníme do fľaštičiek. Zabalíme do deky aby nám pomaly chladol. Po otvorení, sirup držíme v chladničke.

Na záver ešte jedna pripomienka: zbierajú a na liečebné účely sa využívajú len sedmokrásky rastúce voľne v prírode. Nepoužívajú sa žiadne sedmokrásky pestované v záhradách!!!

0 komentárov k “Sedmokráska obyčajná ∼ Bellis perennisPridajte vlastný →

Pridaj komentár