Medvedí cesnak ∼ Allium ursinum

Medvedí cesnak, je v tejto dobe tzv. modernou bylinou. On tu bol vždy, len sme na túto bylinku akosi pozabudli. Na základe veľkej popularity, medvedí cesnak v dnešnej dobe pozná úplne každý. A ja som rada, pretože je to bylina, ktorá je krásna a to najmä v lese, kde pokrýva veľké plochy, ale aj zdravá a užitočná pre naše telo. Zaslúži si obdiv, pretože  je takým života budičom pre naše unavené telo po dlhej zime.

Pestovanie: nájdete ho na okrajoch listnatých lesov kde je vlhkejšia pôda alebo na brehoch lesných potôčikov. Dobre sa mu teda darí na humóznej, vlhkejšej pôde kde má dostatok svetla. Je to cibuľovina, ktorú si môžete zasadiť aj do záhrady a keď mu vytvoríte vhodné podmienky, budete sa z neho určite tešiť.

Zber:  medvedí cesnak zbierame na jar počas jarných mesiacov marec – apríl. Zbierame listy pred kvitnutím – vtedy je v nich najviac sily. Zbierame listy jemným vytrhnutím z materskej rastliny tak aby na nej zostalo väčšie množstvo listov ako vytrhneme. Potom medvedí cesnak začína kvitnúť a vtedy je možný zber nerozkvitnutých kvetov. Pri zbere treba dávať pozor, lebo listy medvedieho cesnaku si môžete pomýliť s listami konvaliky, ktoré sú jedovaté. Pri zbere je dobré odtrhnutý list podrviť v dlani – jeho vôňa musí byť sýta cesnaková.

Skladovanie:  listy z medvedieho cesnaku sa nesušia, pretože sušením strácajú svoju silu. Pravdou je, že uskladnenie je zložité lebo medvedí cesnak nám v chladničke vydrží len pár dní. Využívame ich na konzumáciu za čerstva. Je chutný, jemný a preto si ho môžeme vychutnať na rôzne spôsoby.  Či už jednoducho  s chlebom a s maslom, môžeme ho pridať do šalátu a na zemiaky alebo z neho vytvoriť pesto na cestoviny, či cesnakový olej. Z čerstvých cesnakových listov si môžete vyrobiť PESTO (recept nájdete nižšie v v článku), ktoré vám vydrží až do nasledujúcej sezóny. Okrem toho je vhodný na výrobu tinktúry a cesnakového oleja. Samozrejme, že si ho môžete uložiť aj do mrazničky.

Obsahové látkyObsahuje omnoho viac alínu ako obyčajný cesnak, veľa vitamínu C a množstvá výživných látok. Okrem toho aj silice, horčiny. Z pomedzi stopových prvkoch spomeniem jód, síra, železo. Radí sa medzi prírodné antibiotikum.

Použitie :  Keďže rastie skoro na jar – je vhodný zaradiť ho do jarnej očisty , pretože pomáha prekonať  jarnú únavu. Okrem toho  je medvedí cesnak  antibakteriálny a antibiotický. Dezinfikuje tráviaci trakt a pomáha vyháňať črevných parazitov. Má aj detoxikačné účinky. Pomáha znižovať krvný tlak. Pozitívne pôsobí aj na nervový systém. Pôsobí na cievy a proti kornateniu ciev a to na základe obsiahnutej látky – nukleozid adenozín.  Posilňuje imunitný systém.

 

Tinktúra z medvedieho cesnaku

Na prípravu veľmi jednoduchá : medvedí cesnak natrháme, nakrájame na menšie kúsky  a vložíme do zatváracieho pohára . Zalejeme 60% liehom a necháme lúhovať minimálne 3 týždne. (Ja dávam len 60% lieh, lebo je pre nás silný ….ale kľudne môžete dať aj silnejší). Potom ju zlejeme a uskladníme v chladničke a v prípade črevných problémov máme účinný liek. Tinktúru využívame najmä pri – posilňovaní imunity, posilňuje srdce, znižuje cholesterol,  krvný tlak, pri eliminovaní Helikobaktera pylori, účinný proti Candida albicans

Olej z medvedieho cesnaku sa pripraví podobne, len vymeníme lieh za olivový olej v najlepšej kvalite. Skvelá vec do šalátov a na cestoviny 🙂

Pesto z medvedieho cesnaku

Je rovnako neskutočne jednoduché na prípravu – potrhané listy dáme do nádoby v ktorej budeme ponorným mixérom mixovať spolu s olivovým olejom a morskou soľou …hotový mix preložíme do sklenenej nádobky, zakvapneme ešte olejom a odložíme do chladničky. Poviem vám, že úžasnejšiu vec na cestoviny alebo nové zemiaky nepoznám. Vrele doporučujem vyskúšať …je to chuťovka 🙂   K listom medvedieho cesnaku môžete pridať aj mladé listy kozonohy, ktorá rastie v rovnaký čas. Rovnako si do pesta môžete pridať aj semienka alebo oriešky.

∼ Tak šup šup do lesa pozbierať medvedí cesnak,  ale nezabúdajte na to, že treba cesnak zbierať veľmi citlivo, aby nám vyrástol aj na budúci rok.

                                                        Prajem krásne voňavý zber

Jarka ♥

1 komentár k “Medvedí cesnak ∼ Allium ursinumPridajte vlastný →

Pridaj komentár