V hlavnej úlohe : orgován a croissant

Pamätám sa na víkendy u starej mamy, ktoré boli presýtené vôňou orgovánov. Kríky sa prehýbali pod ťarchou fialkastých kvetov, ktoré jemne klopkali na okná. Naozaj krásny pohľad.

Keď si mám predstaviť, čo pre mňa znamená jar, je to spleť farieb. Okamžite sa mi vybaví rozkvitnutá čerešňa, nádherná magnólia a orgován obyčajný.
Keďže dom po starých rodičoch je predaný, niekoľko rokov sa staráme o jarnú nádheru u nás na chalupe. Je to už pár rokov, čo si každoročne z chalupy nosíme kytice orgovánov, ktoré priam zaplavia kuchyňu. Rovnako aj tento rok sú rána spojené s voňavými raňajkami. Prvé tohtoročné raňajky plné orgovánu som spojila s obľúbeným pečivom a to s croissantom.

 IMG_5415

Maslové croissanty :

Cesto :

♥ 300ml mlieka

♥ 500g hladkej múky (polovicu múky nahrádzam celozrnou alebo špaldovou múkou)

♥ 1 ČL soli

♥ 30g čerstvého masla (obsah tuku min. 80%)

♥ ½ droždia

♥ 1 vajce

Na vyvaľkanie : 

♥ 250g čerstvého masla (obsah tuku min. 80%)

♥ hladká múka na podsypávanie

♥ 1 rozšľahané vajce na potretie

Postup prípravy

♥ Z trochy mlieka a múky, droždia a 1 ČL cukru si pripravíme kvások, ktorý v mise rozmiešame s 500g preosiatej múky a so soľou. Prilejeme studené mlieko, rozpustené maslo, rozšľahané vajce a krátko premiesime. Aby sa cesto neskôr dobre vaľkalo, nesmie sa z múky uvoľniť príliš veľa lepku. Nemiesime teda dovtedy, kým sa cesto neprestane lepiť na misu (ako je to zvykom pri všetkých ostatných druhoch kysnutého cesta) ale prácu ukončíme v momente, keď sa všetko spojí a vytvorí kompaktný mäkký kus cesta.

♥ Ak je cesto veľmi riedke, môžeme pridať trochu múky. Cesto odložíme do misy, prikryjeme fóliou a odložíme do chladničky na cca 12 hodín.

♥ Kocku dobre vychladeného masla vložíme medzi 2 kusy (múkou posypaného) papiera na pečenie a pobúchame valčekom, čím ho roztlačíme na obdĺžnik. Ten sa dá ľahšie vyvaľkať na oveľa vačšiu plochu. Čím väčšia sa podarí, tým lepšie, ale prestaňte hneď, ako sa začne trhať. Ak sa maslo búchaním neroztiahne, nechajte ho minútku v kľude, máličko zmäkne a pôjde to.

♥ Vychladené cesto rozvaľkáme na veľkosť o jednu tretinu väčšiu ako je maslový plát a ďalej postupujeme podľa prvej série fotiek.croissant-300x181

♥ Poskladané cesto necháme krátko odpočívať. Potom ho rozvaľkáme na tenkú placku. Nakrájame trojuholníky, na ktoré môžeme rozotrieť čokoládu, domáci lekvár rôzne ovocie,…alebo croissant vyplniť zbytkom cesta. Pri stáčaní naťahujeme cíp – podarí sa tak viac otočení a rožteky budú bacuľatejšie.Bez názvu

♥ Potom už len nechať trochu vykysnúť, potrieť rozšľahaným vajíčkom a upiecť. Pri teplovzdušnej rúre pečieme na 190°C, inak stačí 170°C do zlatova.

0 komentárov k “V hlavnej úlohe : orgován a croissantPridajte vlastný →

Pridaj komentár