Nechtík lekársky ∼ Calendula officinalis

Zo všetkých kvitnúcich liečivých byliniek, je nechtík lekársky, moja najobľúbenejšia bylinka. Vždy sa teším na prvé rozkvitnuté žlto-oranžové kvietky. S nimi je naša záhrada hneď veselšia.

Pochádza zo Stredomoria a u nás nemôže chýbať v žiadnej záhrade. Vo voľnej prírode ho nenájdeme. Nechtík je jednoročná rastlina. Dorastá do výšky 40 – 50 cm. Z koreňa vyrastajú chĺpkami posiate stonky, na ktorých rastú striedavo podlhovasté listy svetlo zelenej farby, tak isto jemne chlpaté. Z pazúch listov sa rozvetvujú ďalšie stonky a na koncoch kvitnú kvety. Kvety majú dva rady okvetných lístkov podlhovastého tvaru. Farba nechtíka môže byť od svetlo žltej až po sýto oranžovú. Na lekárske účely je vhodný nechtík sýto-oranžovej farby. Nechtík kvitne od júna až do septembra (pri priaznivom počasí môže aj dlhšie). Po opelení kvetu sa po odkvitnutí vytvoria ohnuté do mesiačikov takzvané nažky, ktoré si môžete odložiť na budúci výsev, pretože klíčivosť semien nechtíka je až 5 rokov.

Pestovanie

Ako som už písala nechtík je jednoročná rastlina a preto si ju musíte vysievať každý rok nanovo. Vysievanie semienka na jar v marci až v máji. Pôda by mala byť dobre skyprená a bez väčších hrúd. Nezaškodí ani trochu kompostu. Vyžaduje svetlé a suché stanovisko. Pri veľkých suchách v letnom období, ktoré v posledných rokoch sú u nás častejšie a častejšie, je vhodné nechtík skoro ráno alebo v podvečer polievať. Na premokrených a tienistých miestach nechtík veľmi slabo kvitne. Vysievaťžeme do hriadok alebo do hniezd, semienka, ktoré sme si odložili z predchádzajúceho roka alebo zakúpené v obchode. Pokiaľ chcete nechtík využiť ako liečivku je potrebné si zaobstarať semienka z oranžových kvietkov. Vysievať je potrebné vo väčších odstupoch aby nechcel rásť do veľkej výšky a málo kvitnúť.

Zber

Nechtík kvitne od júna až do septembra. Najväčšiu silu v kvietkoch má počas letných mesiacov (jún-august), neskôr už kvet stráca svoju silu. Zbierame kvety na kratučkých stonkách. Kvietky zbierame odstrihávaním zo stoniek a to pred obedom za plného slnka. Nezbierame odkvitnuté a ani málo rozkvitnuté kvety.

Sušenie

Nazbierané kvietky sušíme v jednej vrstve, najlepšie na site otočené smerom dolu. Sušenie by nemalo trvať veľmi dlho, to znamená že do dvoch týždňov by ste kvety mali vysušiť. Pri nevhodných podmienkach si pomáhame umelým teplom, ktoré by však nemalo prekročiť 35oC. Farba okvetných lístkov sa musí aj po usušení zachovať.

Uskladnenie

Usušené kvety nechtíka môžeme uskladňovať dvoma spôsobmi. 1. Okvetné lístky strháveme z kalicha a uložíme tak do vhodnej, hlavne tmavej nádoby. 2. Kvetky nechtíka po usušení uskladníme celé spolu aj s kalichom.

Obsahuje

Kvet nechtíka obsahuje cca 3% karotenoidov, asi 0,02% silice. Okrem toho faradiol, horčinu kalendén, kyselinu salicylovú, vitamín C, cca 3,4% živice, do 4% slizu.

Z vlastností by som spomenula najmä : dermatikum, spazmolytikum, kozmetikum, hypotenzívum.

Použitie

Je dôležité spomenúť, že nechtík je neodmysliteľnou súčasťou domácej lekárničke. Hlavné využitie spočíva v liečbe a ošetrovaní kožných chorôb. Mastičky aplikujeme pri preležaninách, ošetrení krvných podliatín a kŕčových žilách. Taktiež pri zapareninách a akýchkoľvek kožných problémoch. Aj mamičkám sa odporúča používať. Nechtík je protizápalový a preto sa osvedčil pri liečbe trhliniek na prsných dvorcoch pri dojčení. Tinktúrou sa liečia zle hojace sa rany (vredy predkolenia a dekubity), vysušujú akné a ošetrujú podliatiny a modriny. Čerstvá šťava sa požíva na potieranie stareckých škvŕn a pieh, ktorá má aj opodstatnenie aj pri takej vážnej chorobe ako je rakovina kože.
Ja som kedysi dávno pila
čaj z repíka a nechtíka aby som si utíšila silné bolesti žalúdka. Čaj z nechtíka ukľudní žalúdok a repík odstraňuje zápalom postihnuté miesto. Okrem toho uvoľňuje kŕče a pomáha normalizovať tráviace funkcie. Nechtík, nazývala moja prastarká kľudnou bylinou, preto je vhodné popíjať ho, keď ste nervózny alebo nemôžete zaspať. Vtedy by som k nechtíku pridala aj medovku, pamajorán alebo sedmokrásku. Okrem toho čaj znižuje krvný tlak a zlepšuje činnosť srdca.

Recepty

Využitie : čaj (sušenie), tinktúra, masť, olej

Najznámejšia z výrobkov z nechtíka je snáď mastička. Jej výroba je jednoduchá. Recept mám od mojej prababky, ktorá mastičku robievala každý rok.

Nechtíková mastička

Pripravíme si dve hrste sušených okvetných lístkov z nechtíka lekárskeho. Pred tým si vo vodnom kúpeli spustíte bravčovú nesolenú masť, do ktorej pridáte sušený nechtík. Na miernom ohni zohrievame masť s nechtíkom aspoň 3 hodiny. Potom odložíme a necháme až do druhého dňa. Na druhý deň postup zopakujeme. Po miernom vychladnutí masy cez gázu tekutý macerát prefiltrujeme. Stará mama už do tejto tekutej mastičky nič nepridávala, ale ja ešte zvyknem pridať 50 g kokosového oleja alebo hroznového oleja a k tomu 5 g kvalitného včelieho vosku a pre lepšiu vôňu pár kvapiek esenciálneho oleja, ale to len v tom prípade, že chcem mastičku používať ako pleťový denný krém. Ešte tekutý krém nalejeme do pripravených vystrelizovaných nádobiek a pri izbovej teplote necháme stuhnúť. Potom už len uložíme do chladničky. Mastička vyrobená len z bravčovej masti vydrží minimálne rok. Mastička, do ktorej sa pridali oleje, má trvanlivosť o niečo kratšiu cca o tri mesiace. Je potrebné si mastičky držať v chladničke, predl´žite si jej trvanlivosť!

Nechtíková tinktúra

Táto tinktúra by nemala chýbať v žiadnej domácej lekárničke. Jej kvality oceníte pri rôznych drobných poraneniach. Ošetrovanie kože napr. jaziev po operáciách, na ošetrenie nechtových lôžok s vytvoreným záderom, na ošetrovanie pieh alebo stareckých škvŕn. Príprava tinktúry je veľmi jednoduchá. Použijeme sušený nechtík (celé kvietky), vložíme ich do uzatvárateľného pohára do 2/3 a zalejeme bielym kvalitným alkoholom minimálne 40%. Uzatvoríme pohár a odložíme na tmavé miesto. Každý deň sa snažíme pohár prevracať. Po 2 týždňoch macerát scedíme, naplníme vhodnú nádobku a uložíme na tmavé miesto. Takto pripravenú tinktúru používame neriedenú alebo riedenú, to podľa toho čo ideme ošetrovať.

Nechtíkový čaj pri tráviacich ťažkostiach

Na bolesť žalúdka, zlé trávenie je vhodný nechtíkový čaj, ktorý si pripravíte z 1 PL okvetných lístkov alebo celých kvietkov nechtíka a zalejete 200 ml vriacou vodou. Necháte lúhovať 7-10 minút. Zlejete cez sitko, pijete letný a nesladený.

Ak by ste mali záujem o konkrétnu nechtíkovú masť ale aj o tinktúry a maste z iných bylín, neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom mailu. Veľmi radi vám zostavíme a vyrobíme bylinkovú lekáreň podľa vašich potrieb. Kontakt nájdete tu.

1 komentár k “Nechtík lekársky ∼ Calendula officinalisPridajte vlastný →

Pridaj komentár