Lipa malolistá ∼ Tilia cordata ♥ Lipa veľkolistá ∼ Tilia platyphyllos

Lipa je strom úchvatných rozmerov a je dlhoveká, pretože mnohých prípadoch je jej vek viac než 500 rokov.

Ešte sa mi nestalo, že by som pri návšteve akejkoľvek dediny či mesta nenašla urastenú lipu. Lipa je pomaly rastúci strom, ktorý vyrastie do mohutných rozmerov a poväčšine sa dožíva veľa rokov, niekedy až 500 rokov. Krásny strom, bohatý na kvety, ktoré voňajú široko∼ďaleko. V čase kvitnutia je obsadený neskutočným množstvom včiel a vtedy celý strom bzučí a nádherne vonia. Však to určite poznáte. Takéto niečo sa nedá nevšimnúť si 🙂

Medzi lipou veľkolistou a malolistou nie je rozdiel v liečivosti, rozdiel je len v spomínanej veľkosti listov a v počte kvetov. Keď lipa približne v polovici júna (lipa veľkolistá začína kvitnúť približne o 14 dní neskôr ako lipa malolistá) začínala kvitnúť, prastarká sa nevedela dočkať zbierania kvetov. Chodili sme lipové kvietky zbierať v čase keď ešte neboli celkom rozkvitnuté. A to preto, že lipový kvet nie celkom rozkvitnutý obsahuje veľa slizu, ktorý sa priamo úmerne zmenšuje rozkvitnutým kvetom.

Zber:

Zbierali sme celé kvety s podporným listom.Keď lipa začne kvitnúť, kvitne postupne …od vrchu až dolu. Zbierajte kvety keď ešte nie sú úplne všetky rozkvitnuté. To znamená, že v strapci sú viaceré kvietky a jeden podporný lístok a keď je z nich rozkvitnutý len jeden a ostatné sú ešte v tvare guličky, vtedy je správny čas na zber. Vtedy kvety obsahujú veľa slizu, ktorý nám pomáha liečiť zápalové procesy v hrdle, ústach, hrtane a prieduškách.

Sušenie:

Po zbere sme sa snažili rýchlo usušiť a v tenkej vrstve, nakoľko má sklony zapariť sa a černieť. Pri sušení to u prastarej voňalo ako keby mala lipu zasadenú priamo v izbe. No, proste nádhera. Kvietky lipy nikdy nesušíme na priamom slnku lebo stráca arómu a hnednú. Po usušení si lipový kvet musí zachovať svoju medovo žltkastú farbu a krásne šušťať.

Uskladnenie:

Lipu môžete uložiť do plátených vreciek z bavlny či ľanu, ale aj do sklenených pohárov, ktoré odkladáme do tmy.

Obsahové látky:  sliz, triesloviny, flavonový glykozid,  silice s farnezolom, flavonoidy, kvercetín, hesperidín, organické kyseliny – p-kumarová, saponíny, fytosteroly.

Vlastnosti: expektorans, diuretikum, diaforetikum, cholagogum, spazmolytikum, stomachikum, kozmetikum.

Účinky:

Lipových kvetov sme vždy zbierali najviac zo všetkých byliniek. A to preto, že lipa bola pre nás prvoradý liek pri chrípke, samozrejme aj v kombinácii s inými bylinkami a to najmä s bazovým kvetom. Ale aj preto, že lipu môžete piť aj preventívne alebo len tak , keď máte chuť:)

Čajom z lipového kvetu si pomôžeme hlavne pri chrípke a nádche. Pomáha nám pri chorobe dobre sa vypotiť a tak isto ako bazový kvet aj znižuje teplotu. Napomáha k vypoteniu sa pri chrípke . Okrem toho lipa je skvelý pomocník pri odhlieňovaní priedušiek, ale aj pri kašli. Podporuje chuť do jedla a uvoľňuje kŕče. Sliz obsiahnutý v kvetoch pomáha pri zápalových procesoch hrdla, hrtana, priedušiek.  Pomáha pri tvorbe žlče, zvyšuje tvorbu žalúdočných kyselín a tým napomáha k lepšiemu tráveniu.

Z lipových kvetov si môžete pripraviť:

  • čaj, čajovú zmes
  • sirup – lipový a bazový kvet – na zníženie horúčky, zápaly hrdla, hrtana, priedušiek
  • tzv.kvetovú vodu na osvieženie pleti počas letných horúčav
  • oxymel spolu s inými bylinkami

Lipový čaj môžeme piť dlhodobo, pretože v malých dávkach nemá žiadne vedľajšie účinky. Najlepší lipový čaj, je ten, ktorého súčasťou je aj med.

Recept:

Dobrý lipový čaj si pripravíme zaparením 1 PL lipy, ktorú zalejeme 2 dcl vriacej a vychladnutej  vody na 60oC  a necháme lúhovať 10-15 min. Scedíme a jemne zohrejeme a osladíme medom, výsledok bude skvelý liek proti chrípke 🙂

V poslednej dobe sa varí aj  sirup z lipových kvetov, ktorý je naozaj skvelý. Pripravuje sa presne tak ako sirup z bazových kvetov. Len sa nevarí, ale zohrieva po dobu niekoľkých hodín max.na 60 o C, tak aby sa nezničil sliz obsiahnutý v kvetoch. Takto pripravený sirup môžete využiť pri chrípke ale aj pri horúčkach.

Tak isto lipové kvety môžete využiť na prípravu oxymelu spolu s bazovým kvetom, skorocelom a materinou dúškou.

Ako vyrobiť oxymel sa dozviete v pripravovanom článku, preto sa nezabudnite prihlásiť na odber na našom  blogu.

Takže vám prajem parádny lipový deň 🙂

                                                                                                                   Jarka♥

2 komentáre k “Lipa malolistá ∼ Tilia cordata ♥ Lipa veľkolistá ∼ Tilia platyphyllosPridajte vlastný →

  1. Spätné upozornenie: Zber bylín – jún – Alchemylka

Pridaj komentár