Levanduľa úzkolistá ∼ Lavandula angustifolia

Levanduľa je nádherná stredomorská rastlina. Krásne kvitnúca drobnými fialovými kvietkami s úžasnou vôňou. Zaľúbila som sa do nej už dávno a preto som sa rozhodla, že si ju tiež budem pestovať u nás na záhrade. V okolí Santovky je teplo až dosť a tak sa jej u nás veľmi darí.

Je to krásna, voňavá rastlina a ešte aj liečivá. Levanduľa nerastie vo voľnej prírode a teda ak by ste ju chceli mať, musíte si ju vypestovať vo svojej záhrade.

Pestovanie

Levanduľa je poloker, ktorý má rád slnečné miesto, ktoré by malo byť suchšie miesto. Levanduľa totiž nemá rada mokré korene. Môžete si ju vypestovať od semienka, ale je to trochu komlipkované, nakoľko klíčivosť je veľmi nízka. No, keď sa vám to podarí, budete mať viacnásobnú radosť, presne tak ako ja. Môžete si urobiť priesady, ktoré sa vysievajú skoro na jar (marec) alebo priamo do pôdy keď teplota vonku je vyššia ako 15-18 o C. Pôda musí byť dokonale prepracovaná, bez buriny a jemne pohnojená kompostom. Potom už stačí len sledovať vlhkosť aby vám semienka nevyschli a následne aj vyklíčené rastlinky levandule. Stačí už len starostlivosť, pravidelné strihanie na jar a o tri roky vám levanduľa začne kvitnúť. Rozpätie medzi rastlinami je minimálne 40 x 40 cm, vtedy vám vynikne jej krása.

Levanduľa dorastá do výšky cca 40-60 cm. Rastie ako krík a keď ju budete strihať na jeseň do kruhu, vyrastie vám krásny guľovitý krík, rozkvitnutý fialovými kvetmi na dlhých stonkách. Kvitne od júna do augusta, milými fialovými kvetmi. Počas tohto obdobia levanduľa kvitne dvakrát. Keď ju v lete po prvom kvitnutí zostriháte na polovicu je veľká pravdepodobnosť, že vám bude kvitnúť opakovane. Na jar je potrebné levanduľu zostrihať a to je cca 10cm výšky od koreňa. Strihať je potrebné niekedy v polovici marca, keď už bude vidieť pučať nové drobné lístky. Listy sú úzke šedo-zelené s jemným pásikom v strede lístka.

A ešte aby som nezabudla, levanduľa je medonostná rastlina, ktorú včielky majú veľmi rady

Zber

Ak nechcete levanduľu len na krásu, ale aj na úžitok, môžete si robiť zber kvetov. Zbiera sa keď sú kvietky levandule z polovice rozkvitnuté. Odstrihávame celé stonky, na ktorých sú kvety. Keďže kvety levandule kvitnú postupne, zber robíme postupne. Samozrejme, že zber na liečebné účely sa robí z levandule úzkolistej a lekárskej. Ostatné druhy nie sú určené na liečivé účely, len na ozdobu.

Sušenie

Ostrihané kvety na stonkách uväzujeme do kytičiek a tak ich dávame aj sušiť, zavesené dolu kvetenstvom do dobre vetrateľnej miestnosti. Kvety sa môžu sušiť aj umelým teplom, nie však viac ako 35oC. Kvety levandule si po usušení musia zachovať fialovú farbu.

Uskladnenie

Usušené stonky s kvetmi levandule rozoberieme z kytičiek a postrhávame zo stoniek levanduľové kvietky. Následne je dôležité vybrať vhodnú nádobu najlepšie tmavú a dobre tesniacu, pretože na svetle kvety levandule šedivejú a v otvorenej nádobe silice vyprchajú a nasávajú vzdušnú vlhkosť.

Pokiaľ by ste si chceli vyrobiť voňavý vankúšik, môžete si odložiť aj usušenú vňať, ktorú neskôr použijete ako výplň spomínaných vankúšikov. Tieto vankúšiky sú skvelé ako prírodná vôňa do skríň medzi prádlo a oblečenie, ale aj pod vankúš ako druh aromaterapie pri ťažkostiach so zaspávaním.

Obsahuje

Najviac silíc obsahuje kvet levandule (5%), ale aj vňať obsahuje silice cca 1 % . Okrem toho levanduľa obsahuje aj triesloviny a horčiny. Môžeme jej priradiť vlastnosti ako : sedatívum, spazmolytikum, diuretikum, alomatikum, balneologikum, nervínum.

Použitie

Silice sú základnou zložkou tejto bylinky a preto je účinná pri kŕčoch hladkého svalstva tráviaceho systému. Aj keď obsahuje malé množstvo horčín, môžeme povedať, že napomáha odtoku žlče do dvanástnika a pri kolikách. Má sedatívne účinky, čo môžeme využiť pri nespavosti a nervových podráždeniach. Okrem toho je levanduľa predurčená na aromaterapiu, kde sa používa ako olej do vonných lámp, ale aj ako masážny olej. Levanduľa sa od pradávna používala v kozmetike ako prísada do kúpeľa alebo ošetrovaní pokožky. Ved aj jej rodový názov to naznačuje LAVARE = UMÝVAŤ. Je ako prírodný dezodorant a repelent, preto jej hlavné využitie v dnešnej dobe je v destilácii silíc. Môžete si pripraviť viac druhov výrobkov aj v domácom prostredí kde hlavnú úlohu bude mať levanduľa. Spomeniem len niektoré : mastička na ošetrovanie pleti, olejček na ošetrovanie celého tela, ale aj ako masážny olej, tinktúra, repelent…

Recepty

Repelent proti kliešťom
Zaobstaráme si jabl
čný ocot (postačí 250 ml) a sušené bylinky z každého druhu : 1 ČL mäty, šalvie, levandule, tymianu a klinčekov (klinčeky podrvíme vopred v mažiari). Všetky bylinky a klinčeky spolu premiešame, vložíme do pohára a zalejeme jemne zohriatym jablčným octom (cca 30OC). Takto naložené bylinky necháme macerovať aspoňždeň, no lepšie by bolo nechať ich macerovať až 2 týždne. Po tomto čase macerát precedíme cez gázu a uskladníme v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Pred použitím repelent riedime v pomere 1:1.

Repelent vhodný aj pre deti
Tento repelent je jemnu
čký a práve preto vhodný aj pre malé deti. Dobré je aby sme si kúpili fľaštičku s rozprašovačom, čo nám umožľahšie použitie.
Pripravíme si suroviny: esenciálne oleje, glycerín a destilovanú vodu. Esenciálne oleje si mô
žete vybrať aké vám najviac voňajú – z mäty, tymianu, klinčeka, levandule.žete aj kombinovať viac druhov. Odporúčam však najviac tri druhy. Z každého oleja nakvapkáme do fľaštičky 3-5 kvapiek (podľa intenzity vône) pridáme 10-15 ml glycerínu a do 100 ml doplníme destilovanou vodou. Dobre pretrepeme aby sa oleje premiešali. Premiešať je potrebné pred každým použitím.

Balneoterapia – Bylinkový kúpeľ

Možno ste to už taký bylinkový kúpeľ vyskúšali, a možno ho len chcete skúsiť, ale kúpeľ s bylinkami je účinný a upokojujúci. Stačí si už len vybrať bylinku a môžete napúšťať vaňu ?
Ponúkame pár byliniek, ktoré mô
žete využiť na prípravu kúpeľa.
Na
ša obľúbená levanduľa : okrem toho, že vás dostane svojou vôňou, môžete na sebe vyskúšať ako krásne vás levanduľový kúpeľ uvoľní. Ako odbúra stres a melanchóliu, pri vyčerpaní dodá telu veľa síl. A pri migrénach vám zníži bolesť hlavy.

Levanduľový olej a levanduľový pleťový krém pre citlivú pokožku sú stálicami s pomedzi alchemylkových výrobkov.

Olejček nájdete tu: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3271339989770174&type=3

Krém zase tu : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3262852257285614&type=3

V prípade záujmu alebo akýchkoľvek otázok, kľudne napíšte mail : jarka.alchemylka@gmail.com

0 komentárov k “Levanduľa úzkolistá ∼ Lavandula angustifoliaPridajte vlastný →

Pridaj komentár