Cesnak kuchynský ∼ Allium sativum

Myslím, že nikomu nemusím opisovať cesnak. Každý pozná túto výrazne „voňajúcu“ bylinu∼zeleninu. Tradičná kuchyňa sa bez cesnaku nezaobíde. Polievky, mäsové pokrmy, ryby, pomazánky a nesmiem zabudnúť na dobré domáce údené klobásy. To, že je cesnak pre nás samozrejmosťou je fakt ale neviem, či všetci vieme aj o jeho širospektrálnych, liečivých účinkoch. Ja sama nie som veľký odborník na jeho liečivú moc. Viem len pár vecí, že pomáha pri vysokom tlaku, že je antibakteriálny a mne osobne pomohol pri vredoch žalúdka.

Preto som prečítala mnoho kníh aby som vám priblížila túto mocnú bylinku. V každej sa opisujú skvelé účinky na organizmus. Z pomedzi všetkých som vybrala jednu, v ktorej sa cesnak opisuje ako malý zázrak. No, či je to tak to nechám na vás. Určite aj vy máte mnoho skúseností, s ktorými sa môžete s nami podeliť. Každé poznanie je vítané 🙂

Takže v knihe „Zdravý život s babkinými bylinkami“ od Dionýza Dugasa sa o cesnaku píše ∼ Cesnak treba používať prevenčne a mal by byť súčasťou každej liečby, pretože 2∼3 strúčiky cesnaku s vhodným jedlom, sú základom zdravej výživy a základom telesnej vitality. Už v minulosti bolo zistené, že cesnak blahodárne pôsobí na celý organizmus a silno prospieva zdraviu a pracovitosti.

Ďalej sa v knihe opisuje cesnak, ako pomocník na zlepšenie krvného obehu a to aj do najmenších kapilár a podporuje prúdenie lymfy. Rozširuje a čistí cievny systém, spomaľuje rytmus srdca, reguluje krvný tlak. To znamená, že ho nie len znižuje (vysoký tlak) ale aj upravuje nízky tlak ∼ teda zvyšuje. Znižuje obsah cholesterolu v krvi, spomaľuje starnutie, reguluje črevnú mikroflóru a je dôležitým článkom pri podpornej liečbe rakoviny. Podporuje tvorbu mužských a ženských hormónov a s tým súvisiacu sexuálnu potenciu. Cesnak je prírodné antibiotikum a antiseptikum, pretože už jeho výpary ničia mikróby. Vysoko účinný je pri dezinfekcii a to najmä vnútorností, v tráviacom trakte , podporuje funkciu čriev a obnovuje stabilitu črevnej mikroflóry a vyháňa črevné parazity. Okrem toho sa v knihe píše, že účinkuje pri regulácii cukru v krvi , čo môže byť dôležité aj pre cukrovkárov.

Ani pri vonkajšom použití cesnak nijako nezaostáva. Odporúča sa prikladať plátok cesnaku na postihnuté miesto, pri rôznych kožných chorobách. Aj pri bolesti a zápale ucha si môžete pomôcť cesnakom, tak že si strúčik cesnaku vložíte do ucha.

Len musím podotknúť, že akékoľvek tepelné spracovanie cesnaku je ničenie jeho samého a teda aj jeho účinkov. Najlepší je čerstvý 🙂 To však mnohých odrádza, lebo pach ktorý cesnak po konzumácii v našich ústach zanechá je dosť odpudivý. Neostáva nám nič iné iba si na zápach zvyknúť 🙂

DSC_0468

1 komentár k “Cesnak kuchynský ∼ Allium sativumPridajte vlastný →

Pridaj komentár