Stévia cukrová ~ Stevia Rebaudiana Bertoni

Keď som po prvýkrát ochutnala lístky stévie, bola som v šoku aká je strašne sladká. A priznávam sa, že mi to ani trochu nechutilo. Neskutočne mi chuť stévie pripomínala umelé sladidlo „sacharin“. Ale aj napriek tomu som si kúpila sadeničku stévie a zasadila som si ju do záhrady. Táto potvrorka má rada slnko a zároveň aj vodu. Keďže pochádza z oblasti medzi Paraguajom a Brazíliou, kde rastie na brehoch riek. Kombinácia slnko a návštevy našej chalupy len počas víkendov zanechali stopy a milá stévia mi vyschla. Prvá skúsenosť nebola teda veľmi pozitívna a tak som nasledujúci rok, po zakúpení priesady stévie už mala mnoho informácií o jej pestovaní. Teraz je to už fajn, našla som jej miesto, kde dokáže prežiť celý týždeň zaliata slnkom 🙂 Okrem toho ju vždy musím na jeseň presadiť do črepníka a zobrať domov do paneláku a tam ju nechať prezimovať. Neprežila by teplotu nižšiu ako 5oC.

A prečo som sa nevzdala pestovania tejto rastliny ? Lebo obsahuje neskutočne veľa prospešných látok. Spomedzi ktorých by som vymenovala len pár. Sladké zložky, ktoré sú hlavne v listoch, volajú sa steviol-glykozidy. Tieto sladké zložky sú sladšie až 200-300x viac ako sacharóza. Okrem toho obsahuje aj veľké množstvo iných zlúčenín chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, rôzne éterické oleje, triesloviny, minerály, aminokyseliny a minerály ∼ vápnik, draslík, chróm, železo, selén, kremík, zinok, magnézium, beta-karotén, veľa vitamínu B (B1, B2, B3) a vitamín K.

Všetko toto je skvelé preto má aj široký záber pomoci. Cukrovkári by si ju mali pestovať povinne lebo im nahradí cukor a pomáha pri tvorbe inzulínu, znižuje cukor v krvi. Urýchľuje hojenie a tlmí zápaly, pretože je antibakteriálna. Podporuje celkové trávenie a čaj zo stévie vám ukľudní žalúdok. Dokáže revitalizovať bunky pankreasu, znižuje vysoký krvný tlak, dokáže vám zastaviť hnačku a je močopudná. A prebudí vašu imunitu. Keďže veľa sacharidov nám ničí pleť, pri konzumácii stévie nám nehrozí ani akné ani ekzém. Cukor nám ničí aj zuby teda zubnú sklovinu, stévia nám pomôže aj s týmto lebo ničí baktérie spôsobujúce zubný kaz.

A údajne zmierňuje chuť na alkohol a tabak. Toto konštatovanie by bolo overiť 🙂 len musím nájsť vhodného aktéra 🙂

Pokiaľ by ste chceli využívať stéviu po celý rok, je dobré si z nej nasušiť potrebné množstvo. Sušia sa lístky a uskladňujú sa ako všetky iné bylinky a tie potom môžete používať na osladenie čaju alebo ako sladidlo do koláčov.

Môžete si urobiť extrakt zo stévie. Stačí sušené lístky stévie dať do pohára do 2/3 a zaliať vodou. Zavíčkovať a nechať lúhovať 1∼2 dni. Je potrebné počas tejto doby aj pretrepávať. Potom zliať a dobre vyžmýkať. Výluh nalejeme do fľašky alebo vhodného pohára, ktorý sme opláchli alkoholom a uložíme v chladničke. Takýto extrakt nám vydrží v chlade až rok. Použitie nechám na vás. Môžete ho použiť všade tam kde nechcete dávať cukor.

Ak sa pokúsite si vyrobiť tento extrakt nemusíte sa báť, že sa vám pokazí. Stévia má stabilné PH a nekvasí 🙂

Ja vám želám niekoľkonásobný cukrový deň 🙂

0 komentárov k “Stévia cukrová ~ Stevia Rebaudiana BertoniPridajte vlastný →

Pridaj komentár