Nádherná rastlina, bohatá na kvetenstvo, je okrasou lúk a záhrad. Veľké množstvo farieb a tvarov vám určite zaručí, že si nejaký zamilujete. Slez lesný môžete objaviť na lúkach aj napriek tomu, že sa volá lesný. Slez maurský je spojený so záhradou a ľudia ho pestujú viac ako okrasnú rastlinu, menej ako liečivku, čo je škoda. Slez rastie nebadane, voľne v prírode ale nájdete ho aj poblíž obydlí, v okolí zrúcanín alebo opustených usadlostí.. Tieto tri druhy slezu spomínané v názve, sa v liečivosti neodlišujú, to znamená, že sú rovnocenné.
Ak by ste predsa len chceli z tejto bylinky čo to využiť na liečivé účely, snažte sa zbierať list aj kvet v čase počiatočného kvitnutia. Zbierame ju za krásneho slnečného počasia najlepšie okolo poludnia a to preto, že sa ľahko zaparí a tým sa znehodnotí. Pri sušení si dáme záležať aby každý kvietok ležal osobitne na site alebo inom vhodnom podklade. Ja vždy uprednostňujem sitá lebo vzduch prúdi aj cez spodnú časť a rastlinky sa nezaparia alebo inak neznehodnotia.
Po usušení je táto krásna bylinka skvelá aj v čaji. Okrem toho, že vám dopraje skvelý pohľad na plávajúce okvetné lístky v čaji, tak vám aj pomôže pri rôznych neduhoch. Veľký obsah slizovitých látok zaručuje liečbu dýchacích ciest a pľúc. Veľký pomocník pri liečbe angíny a na tíšenie silného kašľa. Mne sa páči, že môžete uvariť čaj deťom pri hnačkách alebo hnačkovitých ochoreniach a pri ochoreniach močových ciest. Je protizápalový a tak môžete čajom odvrátiť zápal žalúdka, ale tam bude potrebná účasť aj iných byliniek. Parádna je aj na zápal hrdla alebo zničených hlasiviek. Hovoria o nej ako byline spevákov. A aby som nezabudla, čajíkom zo slezu pomôžete svojmu telu zbaviť sa jedovatých látok.
Zvonku sa môže silný macerát zo slezu prikladať na miesta postihnuté dnou. A ľudia s kožnými ochoreniami ako ruža, akné, môžu bez váhania siahnuť po odvare z tejto bylinky.
Slezy nemajú vedľajšie účinky, môžete ho piť aj dlhodobo a preto je aj súčasťou mnohých čajových zmesí.
Ja vám tento krát ponúknem recept na sirup z kvetov a listov slezu:
Nazbierame si kvety a listy slezu (nikdy som ich nepočítala, ale asi tak za 4 hrste – také kopcovité ) ktoré môžeme prepláchnuť pod vodou a vložíme do hrnca spolu s citrónom (nemusím písať, že BIO) a zalejeme prevarenou a vychladnutou vodou (40oC) a necháme macerovať 24 hod. Ale lepšie je až 48 hodín. Po tejto dobe scedíme a vyžmýkame. Odmeriame koľko máme litrov macerátu a podľa toho pridáme cukor. Môžete obyčajný krištáľový, ale aj trstinový. To už nechám na vás 🙂 Zohrievame na ohni pokiaľ sa cukor nerozpustí. Nemusel by vrieť lebo si všetko dobré a zdravé zabijeme 🙁 Podľa potreby pridajte kyselinu citrónovú ako konzervant. Ešte horúci nalejeme do fliaš a zabalíme do deky, nech pomaly chladne. Musím pripomenúť, že keďže sme nesterilizovali, bolo by vhodné si sirup uložiť do chladničky, aby sa nepokazil 🙂 A máte hotovo !!!
Tento sirup je dokonalá paráda a keďže slez akurát kvitne, máte jedinečnú možnosť si uvariť niečo tak skvelé. Škoda neskúsiť 🙂
A dajte vedieť či vám chutil !
Krásny letný deň želám 🙂
*foto http://www.obyvat.cz/slez-maursky-pestovani/
Slez maurský ~ Malva mauritiana Slez lesný ~ Malva sylvestris Slez nebadaný ~ Malva neglecta
2 komentáre k “Slez maurský ~ Malva mauritiana Slez lesný ~ Malva sylvestris Slez nebadaný ~ Malva neglecta”Pridajte vlastný →
Pridaj komentár
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.
To ze ste to stiahli z bylinkovej stranky je jedna vec. Prosim vas, co najrychlejsie si to opravte aj tu. Dakujem
Dobrý večer, ospravedlňujeme sa už sme foto zmenili. Každý sa občas zmýlime. To ale neznamená, že sa v bylinkách nevyznáme. Je jednoduché si ich zmýliť a svoju chybu priznávame.
Pekný večer želáme.