turanec kanadsky

Turanec kanadský ~ Conyza canadensis

Cestou na chalupu rastie táto bylinka viac-menej všade popri ceste. Vytŕča z každej priekopy alebo  ju môžete vidieť aj na lúkach. Ja mám to šťastie, že sa rozhodla rásť aj na na šej záhrade na chalupe. Práve teraz kvitne ako divá a bude až do októbra. A málokto o nej vie, že je liečivá. Určite ste ju už videli. Je pomerne vysoká, ale napriek tomu nenápadná. Kvietky sú drobné smotanovo-biele a po odkvitnutí sa správajú ako odkvitnutá púpava. Chumáčiky odkvitnutého turanca za podpory vetra lietajú všade navôkol.

Ak by ste si ju chceli nazbierať musíte vystihnúť čas v začiatku jej kvitnutia. Kvietky by nemali byť riadne rozkvitnuté. Obtrhávame hornú časť vňate a sušíme ako obvykle vo vetranej miestnosti bez účasti slnka 🙂

Turanec kanadský začali bylinkári využívať až v 19.storočí ako obklady na rany. V dnešnej dobe je jeho uplatnenie najmä pri zastavení krvácania a to akéhokoľvek. A keď akéhokoľvek tak naozaj každého druhu, či ide o krvácanie vnútorné do pľúc alebo žalúdka. Zastaví krvácanie ďasien, hemoroidov, menštruačné krvácanie, či krvácanie z nosa alebo také obyčajné krvácanie pri poranení kože.

Ale turanec má aj jednu výnimočnú silu a to, že pomáha podporovať tvorbu bielych krviniek. A ešte je aj mierne močopudný a tak je účinný pri reume a dne, ale aj zbavuje telo škodlivín.

Z vonku ho môžeme použiť ako kašovitý obklad na modriny, rôzne opuchy, pri bolestiach kĺbov. A dokonca je účinný proti všiam a svrabe.

Bylinka je to neškodná a preto ju môžete pri uvedených problémoch popíjať aj dlhodobo.

A keďže mojim dobrým zvykom je, že vám vždy napíšem aj nejaký ten recept ∼ tak v knihe „Zdravý život s babkinými bylinkami“ od Dionýza Dugasa som našla recept na čajovú zmes na zastavenie krvácania :

Hlavné zložky : vňať turanca, kapsičky a stavikrvu

Vedľajšie zložky : vňať prasličky a zlatobyľu

Dve PL zmesi zalejeme ½ litrom vriacej vody a prikryté lúhujeme 15 minút. Pijeme scedený a letný výluh po 1 dcl každé dve hodiny. Veľká dávka by účinkovala opačne.

Takže ak máte problémy s krvácaním alebo ako ja so zrážaním krvi, je turanec tá pravá bylinka. Teraz je vhodný čas vybrať sa do prírody a trochu si z neho nazbierať pre prípad potreby.

Ja vám želám krásny a bezproblémový začiatok týždňa ! 🙂

IMG_20160730_154838

0 komentárov k “Turanec kanadský ~ Conyza canadensisPridajte vlastný →

Pridaj komentár