Petržlen záhradný je ďalší druh koreňovej zeleniny známej v každej domácnosti. Neviem si predstaviť dobrý hovädzí vývar bez koreňovej zeleniny a tým pádom ani bez petržlenu. A keďže je to nenáročná zelenina na pestovanie, nachádza sa v každej záhrade spolu s mrkvou ako jedna z mnohých pestovaných plodín.
Pôvodom petržlen pochádza zo Stredomoria. Poznali ho aj Gréci aj Rimania a využívali ho naplno. Odvtedy sa petržlen výrazne nezmenil, aj keď šľachtitelia vyšľachtili veľké množstvo druhov. A preto teraz máme možnosť si dopestovať petržlen aký len chcete. Dlhý, kratší, široký… Mne je to osobne jedno aký druh, pretože všetky rovnako skvelo voňajú a chutia. Okrem toho rovnako skvelo vonia aj vňatka petržlenu a tú má rád môj muž.
Ale aby som stále nepísala len o zelenine ako takej, je na čase napísať o jeho liečivej sile. Pretože petržlen má liečivú silu a pomáha nám vo viacerých oblastiach. Obsahuje silice, ktoré sú účinné pri chorobách žalúdka, pečene a žlčníka. Blahodárne pôsobí na črevá, plynnatosť a vylepšuje chuť do jedla . Takisto pôsobí pri problémoch spojených s obličkami, močovým mechúrom a to tým, že je močopudný. Má teda moc odvodňovať organizmus. Vplýva aj na menštruáciu – upravuje ju. Ale musím podotknúť, že vo väčších množstvách petržlen môže vyvolať potrat alebo predčasný pôrod. Preto opatrne v tehotenstve milé dámy 🙂 Za to bolo potvrdené tvrdenie, že mierne zvyšuje pohlavnú žiadostivosť najmä u žien. Nie však taký silný ako saturejka 🙂 Na mužov však viac pôsobí zeler, ale o tom až v budúcom článku.
Okrem toho uvarený petržlen je schopný čistiť krv. Šťavou využijeme ako obklady z vonku na rany, opuchy alebo štípance, dokonca aj pehy vybieli.
Ako využiť petržlen (spôsoby)
➤ 1. Do polievok
koreň na varenie (vývar, zeleninová, krémová polievka)
vňať na dochutenie až na konci
➤ 2. Do omáčok a štiav
koreň do základov omáčok
vňať do smotanových, bylinkových a pečených štiav
➤ 3. Na pečenie a grilovanie
koreň nakrájaný na hranolky, plátky alebo kúsky
vňať do marinád, bylinkových olejov a masiel
➤ 4. Do šalátov
jemne nastrúhaný koreň dodá chrumkavosť
vňať ako čerstvá bylinka
➤ 5. Do smoothie a zelených drinkov
vňať pre sviežu, bylinnú chuť a vitamíny
koreň menej, ale môže zjemniť chuť pri kombinácii so zázvorom či jablkom
➤ 6. Na výrobu pesta alebo bylinkového masla
vňať ako hlavná surovina
koreň môže byť pridaný v malom množstve pre výraznejšiu vôňu
➤ 7. Do ryže, cestovín a obilnín
nasekaná vňať na záver
koreň uvarený spolu so základom na ryžu alebo krupoto
➤ 8. Do nátierok a pomazánok
vňať do vajíčkovej, tvarohovej, fazuľovej alebo rybacej nátierky
nastrúhaný koreň pre jemnú pikantnú tóninu
➤ 9. Ako prísada ku koreňovej zelenine
pri varení s mrkvou, zelerom a cibuľou
do príloh, pečených zmesí aj pod mäso
➤ 10. Nakladanie a fermentovanie
koreň môžeš zavariť do sladkokyslého nálevu
vňať ako dochucovadlo napríklad k uhorkám alebo kimchi
➤ 11. Sušenie, mrazenie, odkladanie
vňať: nasekať a zamraziť alebo usušiť
koreň: nakrájať na kolieska, usušiť a použiť do koreninovej zmesi
➤ 12. Čaj alebo odvar
z vňate alebo koreňa na prečistenie (jemná bylinná chuť)
(len ako doplnok, nie ako liek)➤ 13. Dekorácia jedál
čerstvá vňať na dokončenie polievok, omáčok, mäsových a zeleninových jedál
jemná chuť + estetika
Je úplne jedno či na liečbu využijete koreň alebo vňať. Sú rovnako cenené. Dovolené je aj nasušiť si drogu. Je síce pravda že kúpiť si petržlen môžete v obchode po celý rok, ale ja uprednostňujem svoj vypestovaný. A tí čo nemajú možnosť pestovania vo vlastnej záhrade, je tu aj možnosť zakúpiť si sušenú drogu v lekárni. Nakoniec je možné si na trhu od nejakej milej babičky kúpiť z jej úrody a potom vám nič nebráni si nejaký ten petržlen aj nasušiť na čaj. Je to veľmi jednoduché a podobné ako keď chcete usušiť koreň hocijakej inej bylinky. Takže očistiť, umyť, osušiť, pokrájať a sušiť. Sušenie vňate : prebrať a ponechať na sušenie len zdravú vňať.
Vy však určite viete, že uskladniť petržlen sušením nie je jediná forma. Tých je viac. Ja som si niekedy dávno robievala aj vlastnú vegetu, lebo som mala malé deti a nechcela som aby jedli kúpenskú vegetu s glutamanom. Ak by ste nevedeli ako na to, recept nájdete pod článkom . Alebo si robievame petržlenové pesto, ktoré je perfektné na rybky, na verené zemiaky, do šalátov, alebo aj masiel a parádne sú s týmto pestom aj pečené zemiaky. Recept som už písala v predošlom článku, ak ste nepostrehli, nevadí recept nájdete dolu pod článkom.
Ďalšou možnosťou je aj mrazenie petržlenu a jeho vňatky. Už dávno si robím balíčky do mrazničky s pokrájanou koreňovou zeleninou a s veľkou pohodlnosťou môžem použiť bez škrabania a krájania. Vňať si dávam do mrazu v malých krabičkách a pridávam do varenia kde je potreba 🙂
Tu sú sľúbené jednoduché a chutné recepty, v ktorých využiješ koreň aj vňať petržlenu:
1) Krémová petržlenová polievka (z koreňa aj vňate)
Ingrediencie:
3–4 koreňové petržleny
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 zemiak (zahustí polievku)
1 l vývaru
2 PL masla alebo oleja
Soľ, korenie
Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
Trochu smotany (voliteľné)
Postup:
Na masle orestuj cibuľu a cesnak.
Pridaj na kocky nakrájaný koreň petržlenu a zemiak, krátko orestuj.
Zalej vývarom a var do zmäknutia.
Rozmixuj dohladka, dochuť soľou a korením.
Primiešaj smotanu a na záver nasekanú petržlenovú vňať.
2) Petržlenové pesto (len vňať, ale môžeš pridať aj kúsok koreňa pre chuť)
Ingrediencie:
Veľká hrsť petržlenovej vňate
1–2 PL nastrúhaného koreňa petržlenu (voliteľné, dodá zemitosť a arómu)
1 strúčik cesnaku
30 g orechov alebo semien (vlašské, kešu, slnečnica)
40 ml olivového oleja
Citrónová šťava
Soľ, korenie
Postup:
Všetko vlož do mixéra.
Rozmixuj na pastu – podľa potreby pridaj olej.
Dochuť soľou, korením a citrónom.
Výborné na cestoviny, do šalátov, k mäsu či na hrianky.
3) Pečený koreňový petržlen so zeleným dipom
Ingrediencie (na pečený petržlen):
4 koreňové petržleny
Olej, soľ, korenie
Trochu medu alebo javorového sirupu (voliteľné)
Ingrediencie (dip):
1 kelímok bieleho jogurtu
Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
1 strúčik cesnaku
Citrónová šťava
Soľ, korenie
Postup:
Koreň petržlenu nakrájaj na hranolky, premiešaj s olejom, soľou a korením.
Peč 25–30 minút na 200 °C, ku koncu môžeš pokvapkať medom.
Medzitým zmiešaj ingrediencie na dip.
Podávaj spolu – jednoduché, zdravé a veľmi chutné.
4) Domáca vegeta
Mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, kaleráb, cibuľa v pomere 1:1:1:0,5:0,5:0,5 . Očistíme, osušíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku , primiešame soľ v pomere 1. Rozložíme na plech a sušíme v rúre pri teplote max. 40oC. Po dokonalom usušení pridáme vňať petržlenu, zeleru alebo ligurčeka. Pokiaľ nechcete hrubú štruktúru je potrebné suchú zmes ešte rozmixovať. Ja som si potom zvykla zmes rozdeliť na niekoľko častí. Aby som mala viac druhov vegety pridávala som do základnej zmesi ešte napr. hríby, cesnak, kapiu … samozrejme, že už vysušené 🙂 Uložíme do pohárov na tmavé miesto.
5)Petržlenové pesto
Vňať preberieme, umyjeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme pretlačený cesnak podľa chuti, osolíme a dobre premiešame spolu s olivovým olejom. Tí čo majú radi pálivé môžu si pridať aj nejakú tú chilli papričku. Naplníme do pohárikov a jemne zalejeme olivovým olejom. Držíme v chladničke.
Nie každý má rád túto zeleninu/bylinku, ale treba jej dať šancu 🙂
Jarka ♥


0 komentárov k “Petržlen záhradný ~ Petroselinum crispum”Pridajte vlastný →