Kapusta

Myslím, že mi všetci dáte za pravdu, že kapusta je jednou z množstva zelenín, ktoré sú pre náš organizmus mimoriadne prospešné.

Začala by som ale poporiadku. Kapustu nám priniesli Kelti a to už hodne dávno a už odvtedy je pre ľudstvo, kapusta nenahraditeľnou zeleninou, využívaná aj ako liek. V mnohých krajinách v minulosti na kapustu nedali dopustiť. Toho času máme kvantum odrôd kapusty. Ja by som spomenula len základné rozdelenie. Poznáme teda kapustu skorú, letnú, zimnú, čínsku, bielu, červenú. Samozrejme, že druhov je oveľa viac, ale chcem sa zamerať hlavne na kapustu zimnú, ktorú si naši predkovia už od pradávna nakladali do súdkov, kde im prekvasila a tak sa z nej stala jedinečná pochúťka a najdôležitejší zdroj vitamínov potrebných najmä v zimnom období.

Jej vysoký obsah vitamínu C nám určite zaručí odolnosť nášho organizmu, voči rôznym chorobám vyskytujúcich sa v zime.

Prababka, starká a neskôr aj moja mamina, vždy plnili sudy kapustou na zimné obdobie. Kedy sa využije táto skvelá kvasená pochúťka nielen pri príprave jedál, ale aj na priamu konzumáciu. Pamätám si, že ako deti sme raz do týždňa dostali za mištičku kyslej kapusty na zjedenie. A táto mištička kyslej kapusty nás ochránila pred chorobami v zime.
No nie len kyslá kapusta má opodstatnenie. Čerstvá varianta je skvelým zdrojom vitamínov pre naše telo. Tak taká obyčajná biela čerstvá kapusta má v sebe pár fajnovostí, ktoré určite oceníte.

Biela kapusta : vysoký obsah kyseliny listovej nám pomáha zvládať stres alebo celé obdobia stresu. Ak sa niekedy objaví takéto stresové obdobie (čo v tejto dobe asi nebude problém) si jednoducho zvýšte príjem kapusty na akýkoľvek spôsob. Samozrejme, že najúčinnejšia bude v surovom stave. Kapusta nezaostáva ani v obsahu vitamínov. Nájdeme v nej celú škálu B vitamínov a tak isto aj minerálov. Z pomedzi stopových prvkov vyzdvihnem zinok, pretože práve on nás môže ochrániť pred voľnými radikálmi. Okrem toho pomáha nášmu telu pri regenerácii, najmä však pri regenerácii pokožky, nášho najväčšieho orgánu.

Červená kapusta : s jej skvelou špecifickou korenistou chuťou môže byť základom pre rôzne zeleninové šaláty, ktoré si môžeme pripraviť aj v zime. To, že červená kapusta nesmie chýbať pri pečenej kačke je samozrejmosť. Ale ako často jete kačku s kapustou? Alebo teda kapustu červenú? Predpokladám, že nie veľmi často. Ja by som len upozornila, že v červenej kapuste sa nachádza selén a jeho súčasť enzýmu, potrebného pre fungovanie našej imunity. Okrem toho kapusta pomáha zbavovať naše telo ťažkých kovov – detoxikovať a okysličovať naše svaly. A ešte aj znižuje krvný tlak. A netreba na to veľa, stačí vypiť buď na prázdny žalúdok alebo 3-4 hodiny po jedle 2 dcl šťavy z čerstvej kapusty alebo 1 dcl šťavy z kyslej kapusty. Pri šťave z kyslej kapusty však majte na pamäti, že by ste mali byť doma (určite viete prečo :-).

Kyslá kapusta : Vysoký obsah vitamínu C je vo všeobecne známi. Ale že kyslá kapusta obsahuje aj vysoký obsah vitamínu B12 sa už vie menej. A tento vitamín B12 nám napomáha spravovať nervy a mozog. Rovnako pomáha k tvorbe červených krviniek. Kyslú kapustu môžeme zaradiť na zoznam zeleniny v boji proti rakovine. S veľkou účinnosťou jej konzumácia vo forme prevencie, nám zaručí odolnosť voči rakovine hrubého čreva, rakovine prsníkov. A aby som nezabudla kyslá kapusta má aj miesto v kozmetike. Budete mať po nej krásne lesklé a zdravé vlasy a to vďaka kyseline pantoténovej, ktorú kapusta tiež obsahuje.

Kapusta ako taká v sebe nosí aj zásobu vitamínu K, ako aj ďalšie stopové prvky a minerálne látky ako je draslík, železo, vápnik a zinok, ktoré si bohužiaľ nevieme vyrobiť a preto ich musíme prijať v strave. V tomto prípade budeme jesť kapustu.

Napíšem ešte pár skutočností, ktoré môžu kapustu len vyzdvihnúť.

Kapusta je taký tzv. tukožrút a práve preto je hlavnou potravinou zložkou rôznych diét.

Kapusta spôsobuje plynatosť, takže pozor na konzumáciu ak sa chystáte do spoločnosti 🙂

Kapusta je chutná, zdravá a je pomocníkom – liečiteľom aj v mnohých oblastiach.

Pre zhrnutie : v oblasti trávenia, čistí organizmus, oblasť krvotvorby, v kozmetike, ako prevencia proti rakovine, oblasť imunity, ako pokrm na mnoho spôsobov.

No, a čo sa týka využitia kapusty v kuchyni si myslím, že opisovať druhy jedál ako segedínsky guláš, kapustnica, dusená kapusta prílohová alebo rôzne druhy polievok z kapusty je úplne zbytočné.

Ja vám radšej napíšem recept na skvelý šalát z čerstvej červenej kapusty :

½ čerstvá červená kapusta – pokrájať na menšie rezančeky
1 väčšia cibuľa – pokrájať na menšie rezančeky
3 varené vajcia – pokrájať na kocky
tvrdý syr podľa chuti – postrúhať na hrubo
1 konzerva sterilizovanej kukurice – scediť
pár kúskov sušených paradajok (môžete vynechať)
1 ks veľký biely jogurt (alebo kyslá smotana)
čierne mleté korenie
soľ

Všetko nakrájané dáme do veľkej misky a dobre premiešame. Pridáme jogurt alebo smotanu, okoreníme a osolíme. Necháme chvíľu odstáť, nech sa chute prepoja a môžeme konzumovať. Šalát je chutný aj samotný, ale aj ku hriankam alebo ako príloha ku kuracinke 🙂

A ešte jeden recept, ktorého súčasťou je aj kyslá kapusta.

Jedná sa o domácu jaternicu alebo po našom hurku, ktorú si pripravíte s kyslou kapustou. Pekáč si najskôr potriete jemne olejom a navrstvíte kapustu, na ňu poukladáte jaternicu a ešte trochu kyslej kapusty dáte na vrch. Prikryjete pekáč a dáte piecť. Pred dokončením odoberiete vrchnák a dáte zapiecť. Takto pripravená jaternica je úžasná a stačí vám aj ako príloha chlieb. Alebo ak chcete môžete si urobiť aj zemiakovú kašu.

Pre tentokrát je to všetko.

Krásny deň želám 🙂 a nezabudnite kapusta je skvelá a zdravá !

0 komentárov k “KapustaPridajte vlastný →

Pridaj komentár