Valentínske recepty 1. časť

Ja som sa veľmi tešila na fotenie valentínskeho článku aj s chutnými mlskami a kvietkami, a srdiečkami, a všetkým sladkým, a ružovým 😀 Popri malom dieťati to bola aj výzva. Fotila som na dvakrát. Vyrábala výzdobu v čase jeho spánku. Nevraviac o pečení, ktoré som robila tiež na etapy. Ale ! Podarilo sa a s výsledkom som spokojná ja aj Jarka. Tak už len pridám inšpiráciu ako si vyzdobiť pre tento deň kuchyňu a možno príjemne prekvapíte svoju polovičku. Najprv som napísala jeden dlhočizný článok o dni sv. Valentína aj so všetkými receptami. No bol naozaj tak dlhý, že som ho bola nútená rozdeliť na dva osobitné články. V prvom sú oba recepty odo mňa a v druhom článku sa nachádza recept od Jarky aj mňa 🙂

DSC_0784

Čokoládové cupcakes

Cesto :
200g špaldová hladká múka T 650
80g trstinového cukru
2čl bezfosfátového prášku do pečiva
2 čl kokosového vanilkového cukru
1 vajíčko
120g mlieka (rastlinné, živočíšne aké kto preferuje)
120g rozpustený kokosový olej
nastrúhaná čokoláda

Krém :
100g tmavá čokoláda (70%)
100g mliečna čokoláda
200g biela čokoláda
1 ks smotana na šľahanie (min 30%)
mascarpone
Zmiešame si sypké suroviny. Najskôr preosejeme múku, pridáme trstinový cukor, 2 čl bezfosfátového prášku do pečiva, 2čl kokosového vanilkového cukru. V menšej miske si zvlášť vyšľaháme (ručne) mlieko s vajíčkom a primiešame do sypkej zmesi. Vždy muffiiny „šľahám“ len ručne. Ako predposledné vmiešame do cesta olej a nastrúhame ako poslednú surovinu čokoládu. Ja som mala po ruke len tmavú 70%. Rúru si predhrejeme na 200°C. Pripravíme si košíčky, ktoré vložíme do plechu na muffiny a dávkujeme cesto. Do každého košíčka tak do ²/³ aby nám malo kde cesto narásť. Muffiny pečieme cca 15 – 20 min.

Kým sa nám muffiny upečú, pripravíme si krém. Do rajničky si nalejeme smotanu na šľahanie a zohrejeme. Keď je horúca odstavíme ju a rozdelíme na polovicu. Do jednej misky nalámeme tmavú a mliečnu čokoládu a do druhej len bielu. Počkáme kým sa čokolády rozpustia a poriadne premiešame a necháme chladnúť na linke. Po vychladnutí do oboch zmesí všľaháme mascarpone, ktoré si rovnako ako smotanu rozdelíme na polovicu. Pripravený krém si na chvíľu odložíme do chladničky a potom plníme vrecko na zdobenie. Keď sú muffiny upečené a vychladnuté, môžeme začať zdobiť 🙂 To už nechám na vás 🙂

DSC_0767
DSC_0775
DSC_0777

Zdobené linecké keksíky

Ingrediencie :
Cesto :
140g hladkej špaldovej múky T 650
125g masla izbovej teploty
1 žĺtko
60g kokosového cukru (treba ho rozomlieť na prášok)
1čl bezfosfátového prášku do pečiva
1 čl škorice

Poleva :
1 bielko
práškový cukor

Ingrediencie na cesto si navážime a zmiešame dokopy. Vypracujeme si hladké cesto, ktoré si na 10-15 min vložíme do chladničky. Lepšie sa s ním potom pracuje. Po uplynutí doby si cesto vyberieme a na pomúčenej doske vyvaľkáme na 4mm hrúbku a vykrajujeme požadovaný tvar. Keďže som piekla valentínske keksíky, zvolila som srdiečka 🙂 Vykrojené srdiečka si poukladáme na plech vystlaný papierom a pečieme na 180°C do zlatova. Koľko minút tak to netuším, vždy pečiem od oka.

Keď sa keksíky upiekli, necháme ich vychladnúť a pripravíme si počas doby chladnutia polevu. Je to klasická „nedzravá“ poleva na medovníky. Postup je jednoduchý. K jednému bielku pridávame dovtedy práškový cukor, kým nie je zmes tuhšia aby sa nám na keksíkoch neroztiekla. Neviem to odhadnúť treba len miešať miešať a miešať 🙂
Polevou potom zdobíme sušienky podľa fantázie.

DSC_0809

0 komentárov k článku “Valentínske recepty 1. časťPridajte vlastný →

Pridaj komentár