Zbehovec plazivý ~ Ajuga reptans

Zbehovec je trvalka rastúca na lúkach, na okrajoch lesov a hájov, na pasienkoch, ktorá vyžaduje vlhkejšiu pôdu.  Dorastá až do výšky 20 cm (a viac) a rád rastie v skupinkách, preto ho určite neprehliadnete.  V lese však môžete zbierať aj zbehovec lesný.  Poznáme ešte aj Zbehovec ženevský, ktorý je o trochu viac chlpatejší ako plazivý a nevytvára nad zemou  poplazy. Čo sa týka liečivosti, sú všetky zbehovce na jednej úrovni, takže sa môžu zbierať všetky.

Ešte vám ho trochu popíšem, teda jeho vzhľad.
Stonka je hranolovitého tvaru (čiže je hranatá) a pokrytá chĺpkami, z ktorej vyrastajú listy vajcovitého až kopijovitého tvaru a sú jemne vrúbkované. Spod každej pazuchy listu vyrastajú kvety modro-fialovej až fialovej farby.  Zbehovec kvitne od apríla až do júla.

Zber: Zbierame celú kvitnúcu vňať, ktorú dokonale nasušíme. Drobné kvietky aj po uschnutí zostávajú pevnou súčasťou stonky.

Sušenie : bylinka je dosť hutná,  preto je dôležité aby sa dokonale vysušila. Ak nie je úplne vysušená, zvykne v nádobe plesnúť. Preto ak treba pomôžeme si umelým teplom, neprekračujte 45oC. Správne usušený zbehovec sa drobí a stonka láme.  Samozrejme má zachovanú správnu farbu – zelenú a fialovú s jemným otieňom šedej.

Skladovanie :  Po usušení zbehovec môžeme nasekať na menšie kúsky a tak uložiť do dobre tesniacej nádoby. Držíme na tmavom mieste.

Obsahové látky: triesloviny, horčiny, tanínové substancie, organické soli, organické kyseliny, minerálne látky, éterické oleje…

Vlastnosti: antireumatikum, amarum, stomachiká, analgetikum, expektorans…

Použitie: Liečivá sila zbehovca je prirovnateľná k liečivkám ako – fialka, materina dúška, pľúcnik lekársky a to nám napovedá,  že hlavná využiteľnosť je najmä pri liečbe horných dýchacích ciest, astmy, vhodný je aj na silný kašeľ,  zachrípnutí, či strate hlasu. Okrem toho mierne znižuje krvný tlak. Dokáže tíšiť bolesť žalúdka. Podporuje tvorbu žlče a zlepšuje činnosť pečene.  Má mierne sedatívne  a protireumatické účinky. Tak isto ho môžeme použiť pri liečbe kožných chorôb, ako sú psoriáza, ekzém, akné, či zápal kože.

Pri vhodnom kombinovaní s inými bylinkami, si môžeme pripraviť čajovinu na celodenné používanie. Kombinujeme ho s pamajoránom, divozelom alebo už hore spomínanými bylinkami (fialka, pľúcnik, tymián, materina dúška,…) A ak si uvaríme zo zbehovca čaj, bez akejkoľvek prímesy, môžeme takýto čaj piť pri problémoch s tráviacim traktom, či pečeňou. Okrem toho čajom zo zbehovca si posilníte celý organizmus.

Môžete si z neho nasušiť do čajových zmesí. Pripraviť mastičku na kožné choroby. Alebo použiť ako obklad či kúpeľ. Vyrobiť tinktúru.

UPOZORNENIE !!! Zbehovec má narkotické účinky, preto nie je vhodný pre tehotné ženy a ani pre malé deti!

RECEPT

A keďže zbehovec by ste nemali piť samostatný, ale len v čajovej zmesi, preto vám ponúkam čajovú zmes na liečbu horných dýchacích ciest.

Pripravíte si rovnaké množstvo bylín : pľúcnik, materinu dúšku, zbehovec, ibiš a repík. Dobre premiešate a odoberiete cca 5 g a zalejete prevarenou vodou (trochu vychladnutou) a necháte lúhovať 7-10 minút. Scedíte a osladíte. Pijete po dúškoch ešte letný.

Rada – zbehovec nepoužívame samostatne a miešame ho s inými bylinkami a vytvárame tak liečivé čajové zmesi. Rovnako tak používame aj tinktúru, ktorá sa mieša s tinktúrami podobných účinkov.

Prajem pohodové dni s bylinkami

Jarka ♥

0 komentárov k “Zbehovec plazivý ~ Ajuga reptansPridajte vlastný →

Pridaj komentár