Arónia čierna ~ Jarabina čierna

Dnes som sa rozhodla napísať vám o parádnom ovocí, ktoré som si aj ja zasadila do záhrady. Je ním Arónia čierna alebo obecne zvaná Jarabina čierna. Zakúpili sme si tento malý krík asi pred 3 rokmi, a až minulý rok nám začala rodiť. Keďže nemala veľa plodov, rozhodli sme sa zakúpiť ešte nové sadenice tohto skvelého kríčka.

IMG_20170729_114434

Dostanete ju vo všetkých záhradných centrách a ak máte aj možnosť si ju niekde zasadiť,  neváhajte a kúpte si ju. Na pestovanie nie je veľmi náročná. To znamená, žiadne špeciálne pôdy. Jediné, čo neznáša je burina okolo koreňov. Nedorastá do veľkých rozmerov, takže sa zmestí do hociktorej záhradky. Je samoopelivá. Krásne kvitne bielymi kvietkami v máji a plody dozierajú v auguste.

Ešte raz sa vrátim k tomu aby som vás navnadila na zakúpenie tejto rastliny a to tým, že vám popíšem jej možnosti využitia a vypíšem všetko dobré, čo arónia obsahuje.

Hneď na začiatok sa pristavím pri vitamínoch a potom pri  mineráloch. Tak spomedzi vitamínov môžem vymenovať A, B9,B2 C, E aj K , PJód.  Okrem toho obsahuje arónia aj antioxidanty, vlákninu, karotén, sorbit a rutín. Popri všetkých týchto plusoch spomeniem ešte tie minerály : draslík, fosfor, horčík, mangán, sodík, vápnik, zinok a vysoký obsah železa a jódu.

S jej obsahovými látkami pôsobí preventívne na naše oči, konkrétne pred šedým a zeleným zákalom. Takisto prevenčne pôsobí aj na naše srdce a všetky choroby spojené so srdcom. Aróniu môžeme užívať v akejkoľvek podobe, aj na posilnenie vlastnej imunity, vzhľadom na jej vysoký obsah vitamínu C.  Vitamín B pomáha pri ochoreniach kože a kolagén nám zlepší pružnosť pokožky. Nakoniec aj minerály obsiahnuté v arónii sú pre náš organizmus zásadne prospešné, pretože jód pomáha našej pamäti. Železo spolu so spomínaným jódom je prospešný aj pre tehotné mamičky, nakoľko je nápomocný pri rozvíjaní nervovej sústavy  a mozgu dieťatka ako aj mamičky. Okrem toho dokáže znížiť krvný tlak. Ja som si ju kúpila a zasadila kvôli podpore a posineniu ciev a kapilár. Keďže sa mi robia aj pri malom údere modriny, arónia je na to skvelá. No, takisto je odporúčaná ako odbúravač stresu, pomôže vám nadobudnúť pohodu a dodať energiu. Kamoška ju pravidelne využíva počas jarných detoxikačných diét, na prečistenie organizmu, a ako prostriedok na úpravu hmotnosti napr. pred letom.

Tak ako to vidíte vy ? Skvelá to rastlina, že? Vrelo odporúčam a to najmä preto, že si ju môžete zachovať v rôznych podobách.

Uchovanie arónie je veľmi jednoduché. Ja si ju suším a potom drvím. Tento prášok pridávam do jogurtu alebo kaše. Robím aj sirup, recept je presne taký istý ako keď varíte sirup z akéhokoľvek iného ovocia. Vynikajúci je aj lekvár alebo kompót. mnoho vinárov ju pridáva do vín najmä nevýrazne červených, pretože pridaním arónie, vína získajú nádhernú farbu a sú obohatené o jej obsahové látky. Nakoniec plody môžete využiť aj pri príprave ovocného koláčika. No najlepšie ako si uchovať, čo najviac látok v arónii, je predsa len sušenie. Dobre usušené plody vám vydržia celú zimu. A taký skvelý ovocný čaj z vlastných dopestovaných a nasušených plodov je predsa najlepší.

Najlepšia na tom je skutočnosť, že plody arónie nehnijú a ani neplesnejú. Preto sa vám ani sušené, a ani inak spracované plody arónie nepokazia.

Tak skúste! Určite nebudete ľutovať !

Jarka

0 komentárov k “Arónia čierna ~ Jarabina čiernaPridajte vlastný →

Pridaj komentár