Horec luskáčovitý ~ Gentiana asclepiadea

Keď sa povie horec vždy mi napadne horká pálenka dobrá na žalúdok. Starká zbierala kedysi dávno horcový koreň na jeseň a vkladala ho do rožovky pre prípad, že by v rodine niekoho bolelo brucho.

Horec je liečivá bylinka. A hneď na začiatku musím napísať, že je v našej krajine zákonom chránená !

Aj keď si ju nemôžete ísť nazbierať, je dobré ju poznať, keď ju na potulkách prírodou niekde objavíte. Horec rastie na lúkach a svetlých lesoch, aj v zmiešaných, od juhu až po oblasť kosodreviny a prakticky v celej Európe.

Je to trvalka, ktorá dorastá do výšky až 60 cm, pri vyhovujúcich podmienkach môže dorásť aj vyššie. Horec je pekná bylina s rovnou stonkou, husto pokrytou listami. Listy sú sýtozelené, podlhovasté, na konci špicaté s viditeľnou žilnatinou. Na vrcholku rastliny sa tvoria kvety v podpazuší listov v malých zväzkoch po 2-3 kvietkoch.  Kvietky majú päť okvetných lístkov zakončených do špicata  v tvare zvončekového kalicha a sú zafarbené do fialova vo veľkosti cca 4 cm. Otvorené kvietky budete vidieť len za pekného počasie. K večeru a pri špatnom počasí sa kvety zatvárajú.

Horec luskáčovitý kvitne od júla do októbra. Kvietky horca milujú najmä čmeliaky, čím zabezpečujú aj jeho  opelenie.
Celá rastlina je horká, preto je predurčená na liečbu tráviaceho ústrojenstva. No najvodnejší je koreň, ktorý sa vkladá na maceráciu do alkoholu a následne pije pri problémoch s trávením. Horcovú pálenku je možné kúpiť aj v špecializovaných obchodoch, preto by sme nemali zbierať zákonom chránenú bylinu.

Horce poznáme aj iné druhy, ako napr.: Horec brvitý, Horec jarní, Horec žltý... No tie nie sú až také horké a preto aj ich liečivosť nie je vysoká. Cenený je len Horec luskáčovitý.

0 komentárov k “Horec luskáčovitý ~ Gentiana asclepiadeaPridajte vlastný →

Pridaj komentár