Žerušnica lúčna ~ Cardamine pratensis L.

Žerušnica je trvalka. Rastie na lúkach s väčšou vlhkosťou, popri potokoch, v priekopách od rovín až do hôr.

Rastlina dorastá do výšky až 45  cm. Stonka vyrastá z prízemnej ružici, zloženej z viacerých lístkov okrúhleho tvaru. Listy na stonke sú hlboko vykrojené až tak, že to vyzerá ako list zložený z menších podlhovastých lístkov. Na konci stonky hore, sa tvorí kvetenstvo zložené z viacerých kvietkov (počet sa líši, ale môže to byť od 5-20 kvietkov). Kvietky sú zložené zo 4 veľmi jemných, okvetných lístkov v slabo ružovej farby s fialovými žilkami a to až 10 mm dlhé.

Táto milá rastlinka kvitne od apríla až do júla. Rastlina je celá jedlá,  okrem koreňa. Môžeme si kľudne pridať do jarných šalátov, či si ochutiť omáčku alebo polievku. Žerušnica chuťou celkom pripomína žeruchu. Zber by sme však mali robiť tesne pred rozkvitnutím kvetov a to zberom celej rastliny. Bylinka sa suší rovnako ako iné bylinky.

V liečiteľstve sa kedysi používali kvety proti kŕčom, takisto aj ako prevencia proti chorobe skorbut, pre svoj obsah Vitamínu C. Okrem vitamínu C žerušnica obsahuje aj glykozidy a horčiny.

No aj keď táto liečivka nie je veľmi obľúbená a ani sa vo veľkom nezberia a nevyužíva, nesmiem opomenúť na skutočnosť, že pri nadmernom užití môže dôjsť k podráždeniu tráviaceho traktu.

0 komentárov k “Žerušnica lúčna ~ Cardamine pratensis L.Pridajte vlastný →

Pridaj komentár