Škoricová nedeľa

Jeseň si mnohí z nás spájajú s vôňou jabĺk a škorice. U mňa je to presne tá istá kombinácia + svieži čerstvý vzduch, teplejšie oblečenie a šálka bylinkového čaju. Neviem s určitosťou povedať, ktoré je moje najobľúbenejšie obdobie, ale jeseň je naozaj krásna. Na každom období si nájdem niečo, čo mi ho spríjemní ešte viac. A po lete sa vždy teším na tú pestrosť v prírode a na prechádzky, veľa čaju a moje obľúbené škoricové rolky 🙂

       Myslím, že viacerí poznáte tento recept, aj ste ich sami piekli, no každý je niečím iným. Niekto vynecháva kardamón práve kvôli jeho výraznej vôni a chuti, iní ho majú doma vždy pripravený na škoricovú pochúťku. Pred štyrmi dňami bol „Deň škoricových slimákov“ 🙂 Ja som to popravde nestihla, ale za to som si to vynahradila dnes. Pomáhal mi aj syn a o to viac som sa tešila po upečení ako si ich spoločne vychutnáme 🙂

Ak by ste mali chuť na škoricové rolky, ponúkam teda aj ten náš recept :

Ingrediencie :

♥ 1/2 droždia
♥ 1PL medu
♥ 250ml mlieka

♥ 300g hladká pšeničná múka
♥ 200g hladká celozrnná špaldová múka
♥ 100g trstinový/kokosový cukor
♥ 100g maslo 82%
♥ 2 žĺtka
♥ 1/2 čl kardamónu

♥ 2 čl škorice
♥80g masla
♥ 60g trstinového/kokosového cukru

♥ vajíčko na potretie
♥ trstinový cukor na posypanie

Mlieko si zohrejeme a pridáme doň med, aby sa rozpustil spolu s rozmrveným droždím. Po dobu cca 10 min necháme kvások „nabopnať“ a zatiaľ si navážime sypké ingrediencie do väčšej misy. K múke, cukru a kardamónu pridáme žĺtky a vzídený kvások. Poriadne prepojíme suroviny a na záver pridáme zmäknuté maslo. Cesto poriadne ručne miesime alebo ho vložíme do kuchynského robota, a necháme ho pracovať za nás 🙂 Takúto premiesenú masu pomúčime a zakryjeme čistou kuchynskou utierkou. Na teplom mieste bude cesto kysnúť aspoň 1-2 hodinky.

Po vykysnutí cesto rozdelíme na 3 časti. Každú z nich postupne rozvaľkáme na jeden veľký obdĺžnik. Z roztopeného masla, cukru a škorice si vytvoríme plnku, ktorou potierame pripravený plát. Obdĺžnikový plát prehneme na tretiny. Vrchnú časť prehneme k stredu, spodnú zas na vrchnú – vytvoríme si akoby obálku. Pomocou noža krájame 1,5cm prúžky, ktoré stáčame a vytvárame z nich uzlíky. Vzniknuté uzlíky potierame vajíčkom a posypeme ich cukrom. Takto pripravené ich vložíme do vyhriatej rúry na 180°C. Pečieme cca 15-20min – do zlatova 🙂

Dobrú chuť !
♥ Patrícia

 

 

 

 

0 komentárov k článku “Škoricová nedeľaPridajte vlastný →

Pridaj komentár