Baza čierna – plod pripravte si skvelý lekvár z bazových plodov

O Baze čiernej som vám už v máji písala. Môžem vám pripomenúť jej liečivé vlastnosti, ktoré sú : má močopudné účinky, znižuje teplotu, podporuje potenie a pomáha bojovať so spomínanou nádchou a uľahčuje priebeh liečby chrípky. Ale veď nebudem tu teraz všetko vypisovať druhýkrát, ak budete chcieť prečítate si článok o baze čiernej na našom blogu pridaný v máji 🙂

    Aj plod bazy má liečivé účinky : Bazový sirup s jemnou vôňou mäty a škorice
Baza ako taká je veľmi nápomocná v chrípkovom období, pomáha znižovať teplotu, podporuje potenie a má močopudné účinky. Baza je skvelá hlavne pre deti pri liečbe chrípkových ochorení – uľahčuje priebeh liečby a zmierňuje detičkám teploty. Okrem toho podporuje tvorbu mlieka dojčiacim matkám.
Plody bazy sú nápomocné pri bolestiach trojklaného nervu kde sa využívajú ich analgetické účinky. Utlmuje bolesti svalstva a sprevádzané pri degeneratívnych kĺbových ochoreniach.
Tento bazový sirup je skvelý ako sirup do vody, čím vám vznikne chutný nápoj v letnom období alebo do čajíka na popíjanie počas celého roka, ale najmä v spomínanom chrípkovom období.

Tento článoček sa bude týkať najmä plodov bazy čiernej, pretože práve teraz je čas dozrievania tej čiernej vzácnosti. Ja som sa už nevedela dočkať, kedy mi dozrejú. Milujem lekvár z bazových plodov. Nič úžasnejšie som nejedla v spojení s jogurtom. Krásna farba, neskutočná vôňa a božská chuť. Tak tento lekvár vám vrele odporúčam uvariť si, pretože sa nevyrovná žiadnemu inému!

Ak by ste začali uvažovať, že si ho uvaríte potrebujete aj recept a ten je tu 🙂

Bazový lekvár z plodov bazy čiernej :

Nastriháme dozreté čierne trsy bazy čiernej a potom z nich jemne postrhávame bobuľky, ktoré opláchneme, vložíme do hrnca a zalejeme vodou tak aby hladina bola 2-3 cm nad bobuľkami a dáme variť. Varíme až dovtedy, pokiaľ sa bobule dobre nerozvaria. Necháme chvíľu vychladnúť aby nás to nepálilo, keď ich budeme pasírovať. Získanú šťavu z bobúľ odmeriame a pripravíme si cukor, ktorého ho treba na liter 1 kilo. A potom varíme spolu s GELFIXOM klasik podľa návodu. Trvá to naozaj len chvíľu. Potom už len naliať do pohárikov, zabaliť do deky a nechať vychladnúť. A dobrota je hotová 🙂

Okrem lekváru si môžete uvariť aj sirup, ktorý je takisto ako lekvár, skvelý. Robievam ho aj na predaj a vždy sa po ňom len tak zapráši. Miešam ho s rôznymi bylinkami ako mäta, medovka, škorica alebo materina dúška či tymian. Parádna chuť a vôňa. Povzbudzujúci a osviežujúci zároveň a výborný je do hustého smotanového jogurtu ♥

Môj muž si vždy robieva likér z bazového sirupu, ktorý vyšperkuje vodkou a chilli. Ja som tento jeho zázrak nikdy nekoštovala, pretože pálivé mi nerobí veľmi dobre, ale on si na ňom pochutnáva celú zimu. Vždy mi vysvetľuje ako ho to veľmi povzbudí a zohreje počas dlhej zimy. Asi bude na tom niečo pravdy lebo už niekoľko rokov nemáva chrípku a zima mu nie je skoro nikdy ♥                                                                                                                                                   

Ja však robievam bazový likér, ktorý recept som získala od maminej kamošky a ktorý je naozaj skvelý. Robievam ho každý rok a mnohokrát tento skvelý a liečivý likér darujem známym ako milý hand made darček z bylinkovej záhrady. Ak by ste si chceli takýto likér vyrobiť postup se takýto :  obraté plody bazy (asi tak pol litra) postrhávajte zo stoniek, očistite a  vložte do hrnca, zalejte vodou, tak aby boli bobuľky pod hladinou nie však viac ako 500 ml. Varte 30 minút. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť. Vychladnuté bobuľky sdecíte a získaný vývar opäť nalejte do hrnca a pridajte  500 kg cukru a uvarenú, scedenú silnú kávu 250 ml, mletú škoricu a vanilkový struk. Čo sa týka cukru dávala som biely, ale teraz som ho vymenila za trstinový, pretože likér  lepšie chutí. Vy si však môžete cukor vybrať aký máte radi. Vývar s cukrom dám zohrievať a zohrievam do vtedy, kým sa cukor nerozpustí. Po rozpustení cukru, odstavím z ohňa a nechám vychladnúť.  Do studeného bazového macerátu pridáme 500 ml rumu. Dobre premiešajte a naplňte fľaše a odložte na chladné miesto. Nechajte likér aspoň pár dní postáť, aby sa všetky  chute navzájom prepojili.

Bazový sirup s jemnou vôňou mäty a škorice

Bazový sirup začnete robiť presne tak ako lekvár z bobúľ.

Ja si však radšej uvarím čaj z bazových plodov, to je ako keby ste pili ovocný čajík. Má aj farbu aj chuť a na vyše je aj liečivý, pretože má tie isté účinky ako bazový kvet. Ak by ste mali chvíľu čas a možnosť, nazbierajte pár strapcov bazových plodov a nechajte ich dobre vysušiť. Ja si pomáham umelým teplom, nie však vyšším ako 50°C. Nezabudnite po usušení bobuľky postrhávať zo stoniek. Potom si ich uložím do pohára do tmy a som pripravená na chrípkového obdobie.

Bazový sirup s mätou, bazový lekvár, či  likér  máme v ponuke, ktorý (ale aj iné ) si môžete objednať prostredníctvom správy. Celú aktuálnu ponuku  bylinkových  a ovocných  sirupov aj s popisom nájdete tu:      https://www.facebook.com/media/set/edit/a.1270748838393396

alebo požiadajte  o Katalóg výrobkov a ja vám ho pošlem na e-mail.com jarka.alchemylka@gmail.com

Okrem toho si bazové bobuľky môžete uchovať aj sušením a použiť počas zimy do čajových zmesí, alebo si ich rozmixovať a potom pridávať do smoothie, či kaší. Tak isto bobuľky môžete zavariť ako kompót spolu s jabĺčkom alebo len so škoricou.

Plody bazy čiernej sa dajú využiť aj inak než len na sirup či likér. Treba ich však vždy tepelne upraviť (surové bobule môžu spôsobiť tráviace ťažkosti). Tu ponúkam ešte pár nápadov ako využiť bazové plody:

Džem z bazy čiernej

Suroviny:  1 kg bobúľ bazy čiernej (odstopkované),  500 g cukru,  1 jablko (nastrúhané, pre pektín),  1 ČL citrónovej šťavy

Postup: Bobule prepláchni a vlož do hrnca. Pridaj nastrúhané jablko a var asi 15 minút, kým bobule pustia šťavu. Pretlač cez sitko alebo rozmixuj. Vráť na sporák, pridaj cukor a citrónovú šťavu. Var ešte cca 20 minút, až sa hmota zahustí. Horúci džem nalej do pohárov, zaviečkuj a otoč hore dnom.

Koláč s bazou a jablkami

Suroviny:  200 g bobúľ bazy čiernej,  2 väčšie jablká,  250 g polohrubej múky, 100 g cukru, 100 g masla, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, 100 ml mlieka

Postup: Zmiešaj múku, cukor a prášok do pečiva. Pridaj vajcia, roztopené maslo a mlieko, vypracuj cesto. Jablká nakrájaj na plátky, premiešaj s bobuľami. Polovicu cesta nalej na plech, pridaj ovocie a zakry zvyškom cesta. Peč na 180 °C cca 35–40 minút.

Bazový kompót s hruškami

Suroviny:  500 g bobúľ bazy čiernej, 3 hrušky (nakrájané na mesiačiky), 150 g cukru, 500 ml vody, kúsok škorice a klinčeky

Postup: Uvar vodu s cukrom a koreninami. Pridaj bobule a hrušky, povar 10 minút. Horúce nalej do pohárov, zaviečkuj a sterilizuj (10 minút pri 85 °C).

Bazová omáčka k divine alebo hydine

Suroviny:  200 g bobúľ bazy čiernej, 1 cibuľa, 50 ml červeného vína, 1 ČL balzamikového octu, 1 PL medu, trochu masla, soľ, korenie

Postup: Na masle osmaž cibuľu do sklovita. Pridaj bobule, podlej vínom a nechaj dusiť 10 minút. Pridaj ocot, med, soľ a korenie. Prepasíruj cez sitko, podávaj k pečenej kačke alebo srnčiemu steaku.

Bazový čajový sirup (na horúci nápoj) – (nie klasický sirup na zimu, ale základ na čaj)

Suroviny: 500 g bobúľ bazy čiernej, 250 g cukru, 1 PL citrónovej šťavy

Postup: Bobule rozvar s trochou vody (cca 200 ml). Pretlač cez sitko, pridaj cukor a citrónovú šťavu. Povariť, kým sa cukor rozpustí, naliať do fľaše. Používa sa tak, že lyžicu sirupu zaleješ horúcou vodou – ideálny na chladné dni.

Ja sa s vami lúčim s českým porekadlom „ Před heřmánkem smekni, před bezem klekni“

a praje vám krásne „bazovanie“ 🙂

                                                                                         Jarka  ♥

1 komentár k “Baza čierna – plod pripravte si skvelý lekvár z bazových plodovPridajte vlastný →

Pridaj komentár