Na jar si skúste zasadiť okrem zeleniny a byliniek aj zázvor. Priesada v podobe koreňa, sa nám ponúka v ktoromkoľvek reťazci. Vhodný je ten, na ktorom pučí malý zelený klíček. Potrebujeme len plytký kvetináč, do ktorého nasypeme zeminu a podzemok zázvoru zasadíme tesne pod povrch. Kvetináč umiestnime na slnečné miesto a jemne zalejeme. Potom už len čakáme na výhonok, pravidelne zalievame a prihŕňame zemou. Výhonky sú krásne zelené. Akonáhle začnú žltnúť a schnúť môžeme zbierať úrodu 🙂
A prečo je tento článok venovaný práve zázvoru ? Pretože je skvelý ako prvá pomoc pri trávení, teda ťažkostiach so žalúdkom. Podporuje trávenie, tvorbu kyselín a chráni pred infekciami tráviaceho traktu.
Rovnako pôsobí ako prevencia pred prechladnutím, chrípkou aj pri bolestiach hrdla. Zahrieva organizmus preto je vhodný pre ľudí zimomravých, ľudí so studenými rukami a nohami.
Čajová kúra na chladné dni podľa Ursel Bühringová – Kúry pre telo a dušu
l liter vody necháme zovrieť s 2 ČL nastrúhaného zázvoru, pridáme 4 ks z každého korenia – kardamón, klinček, čierne korenie. A nakoniec ochutíme ½ podrvenej tyčinky škorice. Takto prikryté varíme pod pokrievkou 15 min. Pijeme viac ako teplé a osladené medom.
Zázvor si môžete pridať k rôznym bylinkám podľa vašej chuti – medovka, mäta či pamajorán. My máme vo zvyku, že si pred zimou uvaríme zázvorový likér, ktorý nám málokedy ostane až do jari:) Tento likér nekompromisne zničí každého bacila.
A tu vám ponúkam recept na zázvorový likér :
250 g čerstvo nastrúhaného zázvoru
250 g medu (najlepšie od včelára, ktorého poznáte)
2 ks BIO citrón – pokrájať
1 liter vodky
Med so zázvorom vo vodnom kúpeli jemne ohrejeme. Med sa rozpustí a spojí so zázvorom. Necháme vychladnúť a pridáme pokrájané citróny. Dobre premiešame a prilejeme 1 liter vodky. Tri dni necháme likér odpočívať. Potom scedíme, hmotu dobre vyžmýkame a plníme do fliaš. A máme medicínu hotovú.
Dávkovanie: môžeme vypiť aj každý večer za malý štamperlík 🙂
♥ Zázvorová bonboniera
Tento recept je trochu zdĺhavý, ale výsledok bude božský.
½ kg zázvoru si nakrájame na menšie kúsky a zalejeme vodou. Privedieme k varu a varíme na miernom ohni cca 10 min. Zázvor scedíme, ale pozor, vodu nevylejeme pridáme do nej 250 g trstinového cukru a 1 PL citrónovej šťavy (nemusím už pripomínať, že BIO). Rozpustíme cukor, chvíľku povaríme a týmto horúcim cukrovým vývarom prelejeme varený zázvor. Necháme zázvor v cukrovom vývare odležať do druhého dňa. Potom zázvor z cukrového vývaru vyberieme a do vody pridáme ešte 100 g trstinového cukru a povaríme. Opäť prelejeme zázvor cukrovým vývarom a necháme odležať do druhého dňa. Tento postup opakujeme celý týždeň. Nakoniec kocky zázvoru scedíme, a úplne vysušené obalíme v práškovom cukre. Odporúčam vyskúšať, je to nezameniteľná chuť 🙂
Denná dávka by však nemala prekročiť 4 g zázvoru.
A musím upozorniť – zázvor nie je vhodný pre malé deti a tehotné ženy.
0 komentárov k “Ďumbier lekársky ∼ Zázvor”Pridajte vlastný →