Ďumbier lekársky ∼ Zázvor

Na jar si skúste zasadiť okrem zeleniny a byliniek aj zázvor. Priesada v podobe koreňa, sa nám ponúka v ktoromkoľvek reťazci. Vhodný je ten, na ktorom pučí malý zelený klíček. Potrebujeme len plytký kvetináč, do ktorého nasypeme zeminu a podzemok zázvoru zasadíme tesne pod povrch. Kvetináč umiestnime na slnečné miesto a jemne zalejeme. Potom už len čakáme na výhonok, pravidelne zalievame a prihŕňame zemou. Výhonky sú krásne zelené. Akonáhle začnú žltnúť a schnúť môžeme zbierať úrodu 🙂

A prečo je tento článok venovaný práve zázvoru ?  Pretože je skvelý ako prvá pomoc pri trávení, teda ťažkostiach so žalúdkom. Podporuje trávenie, tvorbu kyselín a chráni pred infekciami tráviaceho traktu.
Rovnako pôsobí ako prevencia pred prechladnutím, chrípkou aj pri bolestiach hrdla. Zahrieva organizmus preto je vhodný pre ľudí zimomravých, ľudí so studenými rukami a nohami.

Čajová kúra na chladné dni podľa Ursel Bühringová – Kúry pre telo a dušu

l liter vody necháme zovrieť s 2 ČL nastrúhaného zázvoru, pridáme 4 ks z každého korenia – kardamón, klinček, čierne korenie. A nakoniec ochutíme ½ podrvenej tyčinky škorice. Takto prikryté varíme pod pokrievkou 15 min. Pijeme viac ako teplé a osladené medom.

Zázvor si môžete pridať k rôznym bylinkám podľa vašej chuti – medovka, mäta či pamajorán. My máme vo zvyku, že si pred zimou uvaríme zázvorový likér, ktorý nám málokedy ostane až do jari:) Tento likér nekompromisne zničí každého bacila.

A tu vám ponúkam recept na zázvorový likér :

250 g čerstvo nastrúhaného zázvoru

250 g medu (najlepšie od včelára, ktorého poznáte)

2 ks BIO citrón – pokrájať

1 liter vodky

Med so zázvorom vo vodnom kúpeli jemne ohrejeme( max. do 65%C). Med sa rozpustí a spojí so zázvorom. Necháme vychladnúť a pridáme pokrájané citróny. Dobre premiešame a prilejeme 1 liter vodky (40%). Tri dni necháme likér odpočívať najlepšie v chladničke.) Potom scedíme, hmotu dobre vyžmýkame a plníme do fliaš. A máme medicínu hotovú.
Dávkovanie: môžeme vypiť aj každý deň najlepšie ráno za malý štamperlík 🙂 Večer  likér neužívajte, pre vysoký obsah vitamínu C sa vám nebude dať zaspať 😉

Takisto úžasný recept s využitím zázvoru je tento. Nie je až tak veľmi nabitý vitamínmi, keďže sa veľa varí, ale zato je veľmi chutný.

♥ Zázvorová bonboniera

Tento recept je trochu zdĺhavý, ale výsledok bude božský.

½ kg zázvoru si nakrájame na menšie kúsky a zalejeme vodou. Privedieme k varu a varíme na miernom ohni cca 10 min. Zázvor scedíme, ale pozor, vodu nevylejeme pridáme do nej 250 g trstinového cukru a 1 PL citrónovej šťavy (nemusím už pripomínať, že BIO). Rozpustíme cukor, chvíľku povaríme a týmto horúcim cukrovým vývarom prelejeme varený zázvor. Necháme zázvor v cukrovom vývare odležať do druhého dňa. Potom zázvor z cukrového vývaru vyberieme a do vody pridáme ešte 100 g trstinového cukru a povaríme. Opäť prelejeme zázvor cukrovým vývarom a necháme odležať do druhého dňa. Tento postup opakujeme celý týždeň. Nakoniec kocky zázvoru scedíme, a úplne vysušené obalíme v práškovom cukre. Odporúčam vyskúšať, je to nezameniteľná chuť 🙂

Denná dávka by však nemala prekročiť 4 g zázvoru.

 !!!  A musím upozorniť – zázvor nie je vhodný pre malé deti a tehotné ženy !!!

🌿🌿🌿

Budem rada ak niektorý z receptov vyskúšate a dáte mi vedieť ako vám

chutili 💚

Prajem nech ste všetci zdraví

Jarka 💚

1 komentár k “Ďumbier lekársky ∼ ZázvorPridajte vlastný →

Pridaj komentár