DSC_0585

Baza čierna ∼ Sambucus nigra

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni“ české porekadlo, s ktorým v plnej miere súhlasím.

Baza čierna má všetko, čo môžeme na byline obdivovať. Krásne, voňavé kvietky usporiadané do veľkých kvetnatých tanierov plných peľu. Bazový krík je vždy bohato posiaty týmito úžasnými kvetmi, na ktoré každý rok nedočkavo čakám.

Robí mi radosť vždy dva krát počas roka. Prvý krát keď bohato zakvitne a druhý krát, keď sa z kvetov stanú nádherné čierne bobuľky.

A už sa blíži môj čas na zber kvetov. Bazu máme aj na našej záhrade a je celá posiata kvetmi, ktoré sa už pomaly začínajú rozvíjať. Nazbierané kvietky musíme veľmi opatrne ostrihať a ešte opatrnejšie dať usušiť. Opatrne preto, aby nám neopadal všetok peľ z kvietkov. Vždy sa snažím vysušiť ich čo najrýchlejšie ako sa dá, tie malé potvorky majú chuť nasávať vlhkosť z okolia a preto si pomáham umelým teplom (do 40oC). Usušené uložím do dobre tesniacej dózy. Akonáhle nastane sezóna chrípky a nádchy, pijeme čaj z bazy povinne :)

Má močopudné účinky, znižuje teplotu, podporuje potenie a pomáha bojovať so spomínanou nádchou a uľahčuje priebeh liečby chrípky.

Z čerstvých kvetov varíme sirup. Bazový sirup je neodmysliteľnou súčasťou nášho leta na chalupe. Parádne vychladený pohár plný bazového sirupu s pár kvapkami citrónu, minerálkou a ozdobený vňaťou mäty je náš obľúbený osviežujúci nápoj.

No nie len kvety sú pre mňa radosťou, ale aj plody. Bobule bazy sa vám priam ponúkajú a treba to využiť. Plody si sušíme na čaj (umelým teplom do 40oC) a majú tie isté účinky ako kvet. Alebo z nich varíme bazový sirup č.2 tmavý, bazový, ktorý stojí za trochu námahy. Je to pracnejšia výroba, ale výsledok stojí za to. Tento sirup pre zmenu pijeme celú zimu ako prevenciu pred nachladnutím.

Milujem bazový lekvár varený z bobúľ s nádhernou tmavo bordovou farbou a sladkastou vôňou. Najlepší lekvár, ktorým si dochucujem jogurt ako variant sladkých raňajok. 

Z bazy čiernej využívame aj listy, ale len na vonkajšie použitie. Listy bazy spracujeme na kašu a prikladáme na bolestivé kĺby, kolená. Tento zázrak v podobe kašovitého obkladu pomáha vytiahnuť z kolena vodu.

Všetky spomínané výrobky robím aj na predaj, v prípade záujmu je potrebné objednať vopred ! Mailovú adresu nájdete tu

A na záver perlička – baza čierna sa v minulosti sadila k príbytkom ako ochrana pred zlými duchmi. Tak na našej chalupe duchovia nemajú šancu :)

DSC_0496

3 komentáre k článku “Baza čierna ∼ Sambucus nigraPridajte vlastný →

  1. Bazový likér s kávou
    Umytú bazu odstopkujeme a vložíme do hrnca. Zalejeme litrom studenej vody a dáme variť. Citrón olúpeme a nakrájame na kolieska, vyberieme z neho kôstky (inak by šťava zhorkla). Hneď ako sa začne baza variť, za stáleho miešania pridáme kávu, klinčeky, škoricu, citrón a 5 minút povaríme. Potom hrniec odstavíme a necháme do druhého dňa v chlade vylúhovať. Druhý deň šťavu precedíme cez čistú handru a snažíme sa z plodov vytlačiť čo najviac šťavy. Čistú šťavu potom zahrejeme, pridáme cukor, 5 minút povaríme, následne dodáme vanilkový cukor a povaríme ešte ďalšie 2 minúty. Šťavu necháme vychladnúť, potom do nej pridáme rum. Plníme ju do čistých pohárov, ktoré dobre uzavrieme.

    Potrebujeme: 1,5 kg čerstvo odstopkovanej bazy, 2 kávové lyžičky mletej kávy, 1,5 kávovej lyžičky mletej škorice, 7 klinčekov, 1 citrón, 1,3 kg krupicového cukru, 2 vrecká vanilkového cukru, 1 l rumu – ja som dávala vodku a menej (asi 0,7l)

Pridaj komentár