Rumanček ∼ harmanček kamilkový ∼ Matricaria recutita

Táto bylinka je ďalšou v rade z mojich obľúbených. Harmanček je jednoročná rastlina a nemala by chýbať v žiadnej záhradke. No, nájdete ju aj vo voľnej prírode. Najradšej rastie na okraji poľa, ale aj popri cestách. V poslednej dobe sa však z voľnej prírody pomaly vytráca a to z dôsledku ubúdania úhorov nachádzajúcich sa medzi poliami. Ale aj zber z týchto miest je nevhodný, pretože polia sa vo veľkom striekajú aj niekoľko krát počas roka. A to je dôvod prečo si túto skvelú liečivku treba pestovať vo vlastnej záhrade.

Ako som už spomínala harmanček je jednoročná rastlina, ktorá vám určite prinesie úžitok a radosť. Z vresovitého koreňa vyrastá vysoká a rozkonárená stonka, na ktorej rastú perovité listy a kvietky na kratučkých stonkách. Kvietky sú kužeľovitého tvaru s dutým lôžkom, čo je aj rozpoznávací znak od rumana smradľavého, ktorý má lôžko plné. Kvietky majú biele okvetné lístky so žltým stredom. Dorastá až do výšky 50-60 cm. Harmanček kvitne od mája do septembra.

Pestovanie

Harmanček je veľmi prispôsobivá rastlina, nenáročná na pôdu. Keď ho však prihnojíte odvďačí sa vám bohatým kvetenstvom. Najviac sa mu však bude dariť na nie veľmi suchom mieste v závetrí. Ak chcete mať harmanček zasadený vo svojej záhrade, musíte si ho vypestovať zo semienka. Semienka môžete vysievať na jeseň v septembri alebo na jar  začiatkom apríla. Odporúčam vysievať na jeseň, pretože semienka harmančeka majú radi teplú pôdu. V tomto období vám semienka vyklíčia do týždňa. Do zimy sa stihne dobre zakoreniť a v pohode tak prežije zimné obdobie. Na jar stačí už len jemne okopať aby sa krásne rozrástol. Ak zvolíte možnosť výsadby na jar. Je vhodné počkať na teplejšie jarné dni aby semienka mali vhodné podmienky na klíčenie. V tomto období je potrebná pravidelná zálievka. Samozrejme, kvitnúť začne oveľa neskôr ako vysadený harmanček na jeseň.

Zber

Harmanček sa zbiera za krásneho slnečného dňa na poludnie, keď kvety harmančeka sú rozkvitnuté. Snažíme sa jemne odtrhávať kvietky bez stoniek (max. dĺžka stonky 2 cm). Čím viac kvietky odtrhávame, tým viac sa snažia kvitnúť. Nezabúdajme, že zbierame len plne rozkvitnuté kvety. Zbierame mladé kvietky. A to sú tie, ktoré nemajú žlté stredy vystúpené. Staré kvety s vystúpenými žltými stredmi nezbierame. Takéto kvety si môžete nechať na rastline dozrieť, z ktorých si môžete dopestovať vlastné semienka na novú sezónu.

Sušenie

Po zbere sa snažíme čo najskôr kvietky harmančeka uložiť na sitko na sušenie. Nie je vhodné mať kvety dlho odtrhnuté v hrubej vrstve, nakoľko by sa mohli zapariť. Sušíme v tenkej vrstve na sitkách alebo plachtách v dobre vetranej miestnosti. V správnom prostredí by sa mal harmanček usušiť najneskôr do 24 hodín. Ak nemáte vhodné podmienky na sušenie, môžete si pomôcť umelým telom v sušičkách alebo v rúre, kde teplota nesmie prekročiť 350C. Po usušení si kvietky harmančeka musia zachovať svoju prirodzenú farbu.

Uskladnenie

Riadne vysušené kvietky harmančeka je vhodné uskladniť do uzatvárateľnej, tmavej nádoby, pretože je háklivý na svetlo – môže vám vyblednúť a veľmi rád nasáva vzdušnú vlhkosť a vtedy hrozí, že vám zaplesne.

Obsah

Harmanček obsahuje silicu do 3% s modrými azulénmi – chamazulén 18%. Flavonoidy (apiín, luteolín, patulitrín, kvercertín. Okrem toho aj uhľovodíky a alkaloidy, polyíny, cholín, kumarínové látky (herniarín) a sliz a horčiny.

Vlastnosti : karminatívum, balneologikum, kozmetikum, spazmolytikum, diaforetikum, antialergikum.

Použitie

Chamzulén obsiahnutý v harmančeku má protizápalové účinky, preto má opodstatnenie aj pri liečbe kožných chorôb. Využitie je aj pri popáleninách I. a II. stupňa. Flavonoidy a kumarínové látky pôsobia spazmolyticky. Cholín pôsobí protizápalovo. Horčiny sú účinné pri žalúdočných a črevných problémoch, pri kŕčoch. Obsiahnutý sliz v droge je nápomocný zase pri liečbe ústnej dutiny a hrtana, horných dýchacích ciest. Vhodný aj pri astme, alergických reakciách. Modrý azulén – chamazulén 18% je predurčený na liečenie očí – zapálené očné spojivky. Harmanček môžeme využiť aj ako podpornú liečbu žalúdočných vredov.

Harmanček je súčasťou mnohých čajových zmesí pre tých najmenších a to preto, že nemá žiadne vedľajšie účinky.

Recepty

Využitie : čaj (sušenie), tinktúra, masť, olej

Čaj

V prípade, že by ste i chceli pripraviť čaj z čistého harmančeka, použite 1 čajovú lyžičku na 200 ml vriacej vody. Po 10 minútach lúhovania sa čaj zleje a popíja sa letný, osladený medom aj niekoľko krát denne. Pri bábätkách necháme lúhovať len 3-5 minút.

Kloktadlo

Na kloktanie je vhodné si pripraviť silnejší výluh a to 1 PL na 100 ml vriacej vody. Lúhovať necháme až 20 minút. Po scedení výluh používame vychladnutý na izbovú teplotu.

Ošetrenie pokožky

Príprava rovnaká ako pri čaji, len použijeme 3 PL čajoviny, ktorú zalejeme 150 ml vriacej vody a lúhujeme 20 – 30 minút. Po scedení používame ako zábal alebo ako tekutinu na umývanie či omývanie rán. Tento výluh je vhodný aj ako odstraňovač stareckých škvŕn alebo na oplachovanie vlasov.

Harmanček môžeme spracovať aj formou prípravy olejčeka, tinktúry alebo mastičky.

 

 

1 komentár k “Rumanček ∼ harmanček kamilkový ∼ Matricaria recutitaPridajte vlastný →

Pridaj komentár