Kapucínka väčšia ∼ Tropaeolum majus

Koľko máte obľúbených byliniek? Ja asi veľa 🙂 Lebo kapucínka je ďalšia bylinka, ktorú zbožňujem. Pochádza z Peru a Ekvádoru. A to je dôvod prečo ju vo voľnej prírode v našich končinách nenájdeme. Je to jednoročná bylinka, nádherne kvitnúca, ktorá sa krásne vyníma v záhrade.

Nie každý kto ju má v záhrade, aj vie alebo tuší aký má poklad. Táto skvelá bylinka s jej žlto∼oranžovo∼červenými kvetmi so zakončením ako kapucňa (od toho je odvodený aj jej názov) je naozaj vážená bylinka. Mala by byť súčasťou každej domácej lekárničky v podobe tinktúry.

Môžeme si ju zasadiť do záhrady každý rok a tešiť sa na všetky možnosti využitia.

Tak popíšeme si ako urobíme zber a ako si ju uskladníme. Užitočné časti kapucínky sú listy stonky a kvety. Niekto zbiera aj plody ∼ semiačko, ale ja si ich odkladám a robím na jar výsev. Vlastné sú super ∼pretože nehrozí žiadny nákup morených semiačok 🙂

Z Listov a kvetov robím tinktúru. To je najlepší spôsob uskladnenia kapucínky. Už nám na záhrade kvitne. Aj vám ?

No nemusíte si ju len takto uskladňovať. Skvelá je ako jedlá bylinka a preto sa často používa práve ako potravina. Nádherne vyzerajúci letný zeleninový šalát je naozaj chutnejší s kapucínkovými kvetmi. Jej korenistá chuť vám šalát nepokazí ale skvelo dochutí 🙂 Suseda minulý rok zavárala púčiky kapucínky na spôsob kapari.

Ale ten kto túto bylinku pozná tak vie prečo si ju pestuje. Jej antibiotické vlastnosti sú neodškriepiteľné. Posilňuje imunitu. Obsahuje horčicové oleje a tie zabraňujú deleniu baktérií a potláčajú replikáciu vírusov. Preto sa tinktúry používajú pri infekciách močových a dýchacích ciest, ale aj pri hubových ochoreniach (mykózach) tráviaceho traktu. Účinná je aj pri liečbe akné v podobe čerstvej šťavy alebo tinktúry. Kapucínka je prirodzený liek na posilnenie imunity vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ktorý bojuje proti baktériám a vírusom a podporuje tvorbu protilátok. Prevenčná kúra kapucínkou nám zabezpečí ochranu pred opakovanými infekciami. Okrem toho nebola potvrdená alergia na túto bylinku a ani pôvodcovia chorôb si nevedia vybudovať rezistenciu.

Kapucínková kúra nesmie byť však dlhodobá (nie viac ako 6 týždňov) a nesmú sa prekračovať denné dávky, pretože horčicové oleje by mohli podráždiť žalúdok a obličky.

Denná dávka : 10 g vňate alebo 15 g benzylového horčicového oleja pri užívaní prípravkov. Uvádza v knihe „Kúry pre telo a dušu“ od Ursel Bühringovej.DSC_0972

 DSC_0974

0 komentárov k “Kapucínka väčšia ∼ Tropaeolum majusPridajte vlastný →

Pridaj komentár