Citrónový koláč s čiernym ríbezlím

Citrónový koláč s čiernym ríbezlím

Piatok večer som strávila vymýšľaním receptu, v ktorom by bola hlavná ingrediencia čierne ríbezlie. Sobotu som chcela využiť najmä na pečenie a následne na fotenie koláča. Pretože bolo jasné, že nám v nedeľu bude pršať  a v mojej predstave nehral dážď žiadnu rolu. Podarilo sa všetko podľa plánov a nakoniec sme sa s Jarkou dobre zabavili pri aranžovaní.

DSC_0021

Cesto
♥ 100g masla
♥ 150ml mlieka
♥ 2 vajcia
♥ 100ml trstinového cukru
♥ 400ml hladkej múky
♥ 1pl prášku do pečiva
♥ šťava a kôra z jedného citróna
♥ 200g čiernych ríbezlí
Posýpka
♥ 100ml hladkej múky
♥ ½ čl prášku do pečiva
♥ 40g masla
♥ 1ooml trstinového cukru
♥ 50g posekaných orieškov
♥ 1 pl vody

Najskôr si vyhrejte rúru na 200°C (ak budete piecť na teplovzduchu, nastavte teplotu na 180°C) a vymažte formu tukom a vysypte ju múkou alebo strúhankou. Ja som na pečenie použila malú bábovkovú formu s objemom cca 1 ½ l.
Na miernom plameni nechajte maslo rozpustiť a potom prilejte do rajničky aj mlieko. Zatiaľ si vajíčka vyšľahajte spolu s cukrom do peny (farba peny by mala byť jemne žltá) a opatrne vmiešajte mlieko s rozpusteným maslom.
V osobitnej miske si zmiešajte múku s práškom do pečiva, ktorú následne pridáte do penovej zmesi. Potom nastrúhajte kôru a vytlačte šťavu z jedného citróna a jemne zmiešajte všetko dokopy. Ako posledné pridajte čierne ríbezlie a znova opatrne premiešajte.
Dôkladne premiešané cesto vylejte do pripravenej formy.
Ešte pred vložením do rúry je potrebné si pripraviť posýpku. Zmiešajte všetky ingrediencie v menšej miske a vytvorte drobenku. Tou posypte cesto vo forme a dajte piecť na 30∼40 min. Pred ukončením pečenia, vyskúšajte špáradlom, či je cesto hotové.

DSC_0023 DSC_0064

0 komentárov k “Citrónový koláč s čiernym ríbezlímPridajte vlastný →

Pridaj komentár