rasca lucna

Rasca lúčna ~ Carum carvi

 

Vedeli ste o tom, že rasca je „mrkvovitého“ charakteru?  Ja sa stále tomu čudujem. Je síce pravda, že Rasca lúčna má podobný koreň ako mrkva, len nie je oranžový a podoba tam určite je a aj semiačka majú rovnaké. No, a ja by som vám rada predstavila túto bylinku ako niečo skvelé a chcela by som na ňu upozorniť lebo je často prehliadaná vo voľnej prírode.

Doma by sme si asi veľmi ťažko predstavili uvariť napr. taký tekvicový prívarok bez rasce alebo rascovú polievku (moju obľúbenú) a čo taký rascový chlieb. Rasca je nie len pre varenie a chuť dôležitá, ale aj pre naše zdravie.

Zbierame semeno, ktoré si jemne usušíme a a môžeme používať ako tú kúpenskú. Môžeme si ju nechať celú alebo pomlieť. Myslím, že keď si ju sami nazbierate a usušíte, prípadne si ju pomeliete budete si túto podceňovanú bylinu viac ceniť a ak aj nie, tak je voňavejšia ako kúpená v obchode 🙂

Teraz by som vám mohla aj niečo o jej účinkoch napísať, keď už tu toľko ospevujem túto našu rascu 🙂 To, že nám pomáha pri nafúknutom brušku to vieme. Ale ona nám podporuje aj činnosť žalúdka a čriev a aj tvorbu tráviacich štiav. Uvoľňuje brušné kŕče a vyháňa črevné parazity. Má dezinfekčné účinky, pomáha pri chudokrvnosti.

Ešte rada pre mamičky, ktoré koja svoje ratolesti. Čaj z rasce raz cez deň pomôže k tvorbe a kvalite materského mlieka a ešte aj detičkám aby nemali koliky.

No a na záver by som spomenula rascový likér,ktorý po jedle je veľmi účinný a nápomocný pri trávení ťažkých jedál. A ten si môžete veľmi ľahko vyrobiť aj sami.

Racsový likér :

Pomletú rascu zalejeme jemnou vodkou a necháme 2-3 týždne lúhovať. Potom precedíme a pre lepšiu chuť môžeme pridať karamel alebo med.

rasca lucna

1 komentár k “Rasca lúčna ~ Carum carviPridajte vlastný →

  1. Spätné upozornenie: Koreniny ako liek – Alchemylka

Pridaj komentár